Undated file photo of 5 notes in a wallet. People have until the end of the day on Friday to spend old paper £5 Bank of England notes in shops before they lose their legal tender status. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Thursday May 4, 2017. May 5 marks the last day that the banknote featuring prison reformer Elizabeth Fry will be legal tender. Around 150 million of the notes are still in circulation. See PA story MONEY Banknote. Photo credit should read: Peter Byrne/PA Wire

A font árfolyama az elmúlt 8 évben sosem állt még olyan rosszul az euróhoz képest, mint most, és a forinthoz képest is 6 éves mélyponton van, ami igen rossz hír az Angliában dolgozó magyaroknak.

A Brexit okozta bizonytalanság egyre mélyebbre sodorja az angol font árfolyamát. Egy font jelenleg 1,0865 eurót ér, ami 2009 októbere óta a legalacsonyabb érték. A font gyengülése mellett az is közrejátszik, hogy a legfrisebb gazdasági jelentések nagyon rózsás képet festenek fel az eurozóna kilátásairól, emiatt pedig az euró érteke is erősödött az utóbbi időben.

A font az USA dollárral szemben is gyengélkedik, 0,2%-kal csökkent az utóbbi napokban, így egy font jelenleg 1,2797 dollárt ér. Június 27-e óta ezek a leggyengébb értékek – nyáron a brit valuta értéke kissé kezdett emelkedni a tavaszi mélypontokhoz képest -, amiben nagyban közrejátszhatnak a mostanában szállingózó hírek, miszerint nagyon nem állnak jól az Egyesült Királyság és Európai Unió közötti tárgyalások a kilépésről.

Igaz, a hírek szerint Theresa May a napokban ad ki egy közleményt arról, hogy némiképp beadja a derekát azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bíróságnak még legyen fennhatósága az országban a Brexit után is. Ebben vélhetően az lesz, hogy az EB-től a „direkt bíráskodást” vonnák el, de nem a teljes kontrollt.

„Bár ez úgy hangzik, mintha már engedékenyebb álláspont lenne, egyelőre nem lehet biztosan megmondani, hogy ez negatívan vagy pozitívan fog hatni a GBP alakulására” – mondta a Banco Santander egyik szakembere. „Ugyanis nehéz kiszámítani, hogy az Európai Bíróság egyes hatásköreinek megtartása milyen hatással lesz a pénzügyi világra. Az amerikai piac konkrét, biztos dolgokat igényel.” Azt is hozzátette, hogy szerinte a sterling körülbelül 1,26 dollárt fog érni az év végén.

A font árfolyama a forinttal szemben:

Ugyanez a helyzet az euró-font fronton is, bár itt a szakértők szerint valószínűbb a pozitív hatás, miután a kormány most kicsit enyhít az álláspontjain. A cégek ugyanis továbbra is nagyon óvatosak, de ez az irány talán bizakodóvá teszi őket, hogy hosszútávon el lesz kerülve a hirtelen, kemény kilépés.

A forinthoz képest is gyengült a font árfolyama, az MNB 0,7%-os csökkentést jelzett, tehát még az euróhoz és dollárhoz képest is nagyobb mértékben romlott a helyzete a fontnak. Jelenleg a középárfolyama 329,37 Ft – tehát ennyi ér egy font -, ami több mint 20 Ft csökkenést jelent egy hónap alatt. Ha pedig azt nézzük, hogy tavaly ilyenkor, tehát a Brexit népszavazás előtt hogy állt a helyzet, még tragikusabb a dolog. Akkor egy angol fontért körülbelül 400 forintot lehetett kapni. Ez az érték mostanra majdnem egyötödével csökkent, ami azt jelenti, hogy az Angliában dolgozó magyarok keresete is egyre kevesebbet ér a hazai árakat nézve. A hazaküldött havi 500 font például tavaly még 200 000 forintnak felelt meg, most csak 165 000-nek.

Persze eközben a kiutazó magyaroknak ez jó hír lehet – mondjuk azoknak, aki nyaralni mennek mostanság a szigetországba – ugyanis így jóval kevesebből is ki lehet jönni most akár az amúgy eléggé drága fővárosban is.    Forrás  Hirdetőknek: [email protected]