A brit belügyminisztérium véletlenül 100 embernek kitoloncolási értesítést küldött ki a napokban.

A levél, amelyet „tévedésből” küldtek el több tucat embernek, azt tartalmazta, hogy a bevándorlási törvény értelmében kitoloncolják őket az Egyesült Királyságból. A levél címzettjei „eltávolításra jogosultnak” lettek ítélve, mivel elvileg nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy a jelenlegi törvények szerint élhetnek az országban.

A Vízum- és bevándorlásügyi hivatal által aláírt dokumentumban ez volt olvasható: „Az a döntés született, hogy Önt eltávolítjuk az Egyesült Királyság területéről a 1999-es Immigration and Asylum Act tizedik szakasza értelmében. Így mostantól Ön kitoloncolásra ítéltetett az 1971-es Immigration Act második részének 16. paragrafusában foglaltaknak megfelelően.”

Az egyik nő, aki megkapta a levelet Eva Johanna Holberg, egy finn történész, aki Brightonban él a brit férjével. Azt nyilatkozta, hogy amikor kinyitotta a levelet, képtelen volt elhinni, amit lát. Ezután megpróbálta felvenni a kapcsolatot a belügyminisztériummal, hogy megtudja, adminisztratív hibáról van-e szó, de csak egyik telefonvonalról a másikra küldözgették, és végül inkább azt javasolták, keresse fel a területi parlamenti képviselőjét.

„A semmiből jött az egész, teljesen váratlanul ért. Megpróbáltam fényt deríteni a hibára, és felhívtam a minisztériumot, de csak ide oda kapcsoltak, és végül elküldtek a képviselőmhöz. Itt dolgozom, bár a Helsinki egyetem megbízásából, ahogyan azt sok más kolléga is teszi, ez elengedhetetlen a munkánkhoz. Aztán amikor kinyitottam a levelet, az volt benne, hogy ’ki fogunk toloncolni’. Egyszerűen nem hittem el, amit láttam.” – panaszkodott dr. Holberg.

Az Independent megkereste az ügyben a belügyminisztériumot a professzor esete kapcsán, ahol azt mondták, „tévedésből” állították ki a levelet neki is, és még körülbelül 100 másik embernek, emellett jelenleg nyomoznak, hogy hogyan fordulhatott elő ilyen hiba.

„Bizonyos számú levelet tévedés folytán állított ki a hivatal, még igyekszünk kideríteni a hiba okát” – mondta a szóvivő. „Teljesen biztos, hogy az országban élő uniós bevándorlók státusza semmit sem változott.”   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com