A szerencsések az Egyesült Királyság több pontján láthatják majd ma este a részleges napfogyatkozást, amikor a Hold „kiharap” egy kis darabot a Napból.

A jelenség várhatóan napnyugta előtt nem sokkal kezdődik majd, és várhatóan kb. 40 percig lesz majd látható – kisebb időkülönbségekkel egyébként Nyugat-Európa több részén is megcsodálható lesz. Azonban a meteorológusok figyelmeztettek, hogy a felhőzet miatt nem biztos, hogy a britek mindenhol láthatják majd ezt a csodálatos és ritka jelenséget.

Azok, akik szeretnék elkapni a napfogyatkozást, körülbelül 7:40-re álljanak készenlétben este. A „tetőzésére” pedig 8:04-kor lehet majd számítani. Sajnos azonban a keleti országrészeknél – Londont is beleértve – a felhők valószínűleg nem teszik majd lehetővé a jelenség csodálatát. „Nem túl bíztatóak a kilátások” – mondta az egyik előrejelző. „Sőt igazából a Napnak csak egy kis része lesz kitakarva, tehát ha még tökéletes látási körülmények lennének, akkor se biztos, hogy annyira látványos lenne az egész. De meteorológiai szempontból is szabotálva van a láthatóság – a legtöbben a felhők miatt nem sokat fognak látni.”

Az sem valószínű, hogy észlelhetően kevesebb lesz majd a fény a részleges napfogyatkozás miatt. A jelenség egyébként jóval látványosabb lesz az USA-ban, ahol a Hold és a Nap mozgása miatt majdnem két percre sötétséges csinál a nappalból a teljes napfogyatkozás.

Ez akkor következik be, amikor a Hold ugyanakkora, mint a Nap a földről nézve, így amikor elé kerül, egy rövid ideig teljesen kitakarja azt. Ez idézi elő az ideiglenes sötétedést, amikor is a hőmérséklet is csökken egy picit, és néhány csillag is látható erre az időre. A jelenségre amerikaiak milliói készülnek Oregontól Dél-Karolináig, 1918 óta ez az első, hogy Észak-Amerika teljes hosszában látható teljes napfogyatkozás. Sőt a szakértők szerint ez az első olyan napfogyatkozás, ami ennyire csak Amerikában látszik a Földön – azóta legalábbis biztosan, hogy megalapították az USA-t 1776-ban.

Valószínűleg ez lesz a világon a legfotózottabb napfogyatkozás. Azonban a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy aki követi a jelenséget, ne nézzen közvetlenül a Napba. Mindenkinek a védőszemüveg viselését javasolják, ami kiszűri a napsugarak 9.99%-át a sérülések elkerülése végett.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]