Egyre több kelet-európai dolgozó hagyja ott a brit gyárakat azért, hogy Németországba menjen – állítja az óriás fejvadász és munkáltató cég, a Staffline vezetője.

Andy Hoghart, a cég elnöke azt mondta, például a targoncavezetők, és más, képzést nem igénylő munka végzői, akik főleg Lengyelországból és más kelet-európai országokból érkeztek, most már inkább a kontinensen választanak gyári és raktári munkákat, mivel az euró egyre erősödik a fonthoz képest.

„Nagyon sokan, akik egy-két éve még ide jöttek volna, most inkább Németországba mennek, mert itt a gazdaság jelenleg eléggé törékeny, a fizetések viszont lassan ugyanakkorák.”

Anglia mellett ugyanis Németországban a legmagasabb a minimálbér Európában. „Még mindig inkább szokás, hogy ide jönnek dolgozni az emberek, mert itt hagyományosan elfogadóbbnak és nyitottabbnak tartják a lakókat. Azonban például itt át kell kelni a vízen is, ami sokak szerint megnehezíti hogy egy hétvégére haza tudjanak ugrani egy családi látogatásra. Németországból pedig elég csak pár órát kocsikázni ugyanezért, nem kell repülőre ülni” – mondta Hoghart.

A Staffline dolgozóinak 75%-a jön Kelet-Európából, de a munkakeresők 60% eközben már brit. A féléves eredményei a vállalatnak még így is 3%-kal javultak egyébként (427,8 millió fontra), valamint a fejvadász Robert Walters is hasonló növekedésről számolt be a napokban.

És mi a helyzet az angliai magyarokkal?

Egy nemrég készített felmérés szerint, amire több, mint 1000 angliai magyar válaszolt, mi egyáltalán nem látjuk olyan borúsan a helyzetet, egyelőre. A megkérdezettek több, mint 80%-a rendíthetetlenül maradna továbbra is, Brexit ide vagy oda. Amiben inkább nagyobb változás volt megfigyelhető az utóbbi 2 évben, az az, hogy London már sokkal kevésbé elsődleges célpont a kiköltözők számára, sőt sokan költöztek vidékre az utóbbi időben. Míg 3 éve a megkérdezettek 55% élt Londonban, néhány hónapja már csak 39% volt ez az arány.

Ami a munkát illeti, a kint élő magyarság közel fele továbbra is minimálbérből vagy kevesebből él. És minden 4 kint élőből 3 fizikai munkát végez. További részleteket itt talál mindenki a felmérésről. Úgy tűnik egyelőre mi még bírjuk a gyűrődést, habár hazugság lenne azt állítani, hogy az elmúlt 1 év eseményei a mi malmunkra hajtották volna a vizet.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]