Úgy tűnik, a kormány bevándorlással kapcsolatos tervei kezdenek káoszba fulladni – legalább is ez derül ki abból, hogy Brandon Lewis bevándorlásügyi miniszter megcáfolt egy pár órával korábbi kijelentést, és azt mondta, a szabad munkaerőmozgás 2019 márciusától teljesen megszűnik az Egyesült Királyság és az Unió között.

Ragaszkodott hozzá, hogy az ország már nem lesz az egységes munakerőpiac része, amikor 2019 márciusában hivatalosan is kilép. Lewis szerint addigra egy teljesen új bevándorlási rendszer lesz kialakítva, ami 20 hónap múlva már bevezetésre kész lesz. Ezzel csak annyi a gond, hogy pár órával korábban a belügyminszter – Lewis felettese – azt mondta, lesz egy „átmeneti időszak” a hivatalos kilépés után, amikor még él a szabad munkaerő-mozgás a két terület között. Ez azért lenne fontos, hogy ne legyen egy hirtelen, drasztikus elszakadás, ami valószínűleg nagyon rossz hatással lenne a gazdaságra.

Múlt hét pénteken Michael Gove környezetvédelmi államtitkár is erről az átmeneti periódusról beszélt, ami körülbelül két évig tartana. Ennek a zűrzavarnak a közepette jelentették be ráadásul, hogy az új bevándorlási rendszerről szóló riport leghamarabb 2018 szeptemberében lesz publikálva – ami csak fél évvel van a hivatalos, éles kilépés előtt.

Ezek ellenére mondta Lewis a BBC műsorában: „A szabad munkaerőáramlás akkor ér véget, amikor kilépünk az Unióból, vagyis 2019 márciusában – egy nappal se később.”

Amikor arról kérdezték, hogy akkor a szabad kereskedelem és az egységes piac miért nem ér véget aznap ugyanúgy, homályosan azt válaszolta: „Még folynak a tárgyalások a témában az Unióval, de az biztos, hogy a munakerő szabad mozgása véget ér – ez a négy szabadság része, amiből úgy döntött az ország, hogy kilép. Ez a négy jog az Unió alapjait képezi – mi pedig 2019 márciusa után ennek nem leszünk már a része, tehát egyértelmű, hogy véget kell, hogy érjen aznap.”

A miniszter arra is folyamatosan kitérő válaszokat adott, hogy ezzel sikerül-e elérniük a konzervatívok kiáltványában kitűzött drasztikus csökkenést a bevándorlásban (pár tízezerre 2022-ig). „Ez egyelőre nem átlátható kérdés. Nem tudjuk kontrollálni a határainkat amíg teljesen ki nem lépünk az Unióból.” A statsztikák alapján 2016-ban így is jelentősen csökkent már a nettó bevándorlás az Unió országaiból 2015-höz képest (133 000 fő volt 2016-ban, 25%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban), de az EU-n kívüli országokat számolva még így is 250 ezer fő körül volt a bevándorlás, ami bőven a konzervatív célszám felett van.

A kaotikus helyzet, az egymásnak ellentmondó információk és politikusok, a téblábolás és a sok mellébeszélés azt idézte elő, hogy a Brexit tárgyalásokat EU-s oldalról vezénylő Michael Barnier, megfenyegette a briteket, hogy két hónapra leállítják a brexit utáni kereskedelmi megállapodás tárgyalási folyamatát. Ez a hírek szerint egy zártkörű beszélgetés során hangzott el Brüsszelben, és ismét nagyon rossz fényt vet a Theresa May által irányított brit konzervatív kormányra. A kereskedelmi megállapodásról októberben kezdtek volna el tárgyalni, de Barnier szerint a brit kormány viselkedése ezt nagy valószínűséggel nem fogja lehetővé tenni, ugyanis amíg az EUs állampolgárok joga és a kilépés “díja” nincs letisztázva, addig Theresa May elfelejtheti, hogy a többi téma napirendre kerüljön.

„Ez a migrációs téma egyébként nagyon forró mostanság, de mégsem látunk semmit világosan belőle. Azt már tudjuk, hogy mind az uniós, mind az unión kívüli bevándorlók nagyban hozzájárulnak a gazdaságunkhoz. Mind a magas mind az alacsony képzettséget igénylő munkákban sok helyet betöltenek, növelve sok szektorunk értékét, és nemzetközi szinten is versenyképesebbé teszik az országunkat” – mondta Diane Abbott. „Ezt a riportot nem lehet ennyi ideig titkolni. Nem lenne szabad semmilyen bevándorlási reformot bevezetni, amíg a tervekeket nyilvánosságra nem hozzák, és meg nem vitatjuk.”   Forrás Hirdetőknek: [email protected]