Elemzés készült a Nagy-Britanniában élő magyarokról: hol lakunk, mit csinálunk, mennyit keresünk 1

Az elbeszélések alapján egyre több emberben fogalmazódik meg az elköltözés gondolata, legalábbis a közhangulat kezd egy kicsit kevésbé Britannia párti lenni, mióta a Brexit szó naponta 100-szor elhangzik körülöttünk a szigetországban. Nemrégiben feltettünk néhány kérdést az angliai magyarságnak, a kinti élettel kapcsolatban, és ennek az eredményeit most megmutatjuk nektek.

Elemzés készült a Nagy-Britanniában élő magyarokról: hol lakunk, mit csinálunk, mennyit keresünk 3

 

Hogyan látod a helyzetedet Angliában?

A közhangulat a magyarok körében elég borongós mostanság idekint. Sok ember gyűjt arra hogy majd hazamegy és a font árfolyamának jelen állása őket igencsak aggasztja, ami érthető, hisz summa summárum, az eddig összegyűjtött összes pénzük idekint most hirtelen 20-25%-kal kevesebbet ér. Sok olyan panasz is érkezik, hogy London brutálisan megdrágult, és egyszerű minimálbéres melóval már alig tudod fenntartani magad. Ha meg nem tudsz félretenni, minek dolgozod halálra magad? (Ugye mondani se kell hogy ez költői kérdés volt.) Vidéken, más nagyvárosokban azért még mindig közel sem olyan rossza a helyzet…

Megint mások azzal érveltek, hogy nagyon bevándorló ellenes lett a hangulat a népszavazás óta. Ez talán vidéken jobban érezhető, mint a fővárosban, mivel London nagyon vegyes, ami az itt élő népcsoportokat illeti. Olyanok is vannak, akik azért mennének haza, mert itt elérték, amiért kijöttek, és nem érzik úgy, hogy itt szeretnének gyökeret ereszteni.

Kíváncsiak, voltunk, hogy ha nagyobb tömeget kérdezünk meg, az ország különböző pontjairól, akkor is ez lesz-e a vélemény. Majdnem 450 ember töltötte ki a kérdőívet, ami szuper eredmény és nagyon köszönjük mindenkinek, aki megtette. Nézzük mit mondanak a számok!

angliai-magyarok-helyzet

Mi is néztünk egy nagyot, mert nem épp erre számítottunk, de 90% azt nyilatkozta, hogy jobb a szitu, mint otthon. Mindössze 9% mondta, hogy itt sem jobb mint otthon, és csak 100-ból 1 ember az, aki szeretne mielőbb lelépni innen, mert utál itt lenni. Ezek szerint akkor mégse olyan rossz ez a hely. Vagy, csak egy újabb bizonyíték, hogy szeretünk panaszkodni?! Na, de menjünk tovább!

Hol élnek az angliai magyarok?

Utoljára ilyen jellegű felmérést nagyjából egy éve készítettünk. Akkor Kicsivel több, mint 50% volt a fővárosban, a többi magyar pedig összevissza a szigetország minden részén, de főleg a nagyobb városokban.

angliai-magyarok-hol

Ebben elég nagy változás figyelhető meg, ugyanis a fővárosban élő magyarok részaránya majd 15 százalékpontot esett. Ez a londoni árak és az élet megdrágulása miatt nem is annyira meglepő, azonban mivel a drágulás rendszerint az alacsony fizetésűeket érinti érzékenyen előbb, azt is jól mutatja, hogy milyen sokan vannak a kinti magyarok közt, akik angliai viszonylatban keveset keresnek.

Családi állapot

Ezt is megmutatjuk, csak így érdekességképp, ugyanis megfigyelhető trend, hogy sokan párosával jönnek ki otthonról. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyi idekint az egyedülálló magyar.

angliai-magyarok-csalad

41% nyilatkozta azt, hogy párkapcsolatban van, 31% pedig családjával él idekint. A kinti honfitársainknak tehát kevesebb, mint az egyharmada szingliskedik mindössze. Ez egyébként közvetetten megint csak az anyagiakkal van összefüggésben, ugyanis egy duplaszobát ketten bérelni könnyebb, és otthonról is egyszerűbb ketten összetolni a kiutazáshoz szükséges kezdőtőkét.

Végül jöjjön a két legizgalmasabb kérdés, amit mindig mindenki tudni akar!

A Munka és Pénz!

Sajnos, vagy nem sajnos, de nagy igazság, és a kint élő magyarokra fokozottan igaz, hogy imádnak mások zsebében turkálni, és magukat hasonlítgatni. „Helo szia! Mióta vagy kint, mit dolgozol, mennyit keresel?” Ezt annyiszor hallottam már, hogy néha már nem tudom sírjak vagy nevessek, amikor x+1-edjére is megkérdezi valaki. Tegye fel a kezét, aki kint van már fél éve és még egy ilyen szituja se volt! Na ugye… Egy sincs. Na, de itt vannak a válaszaitok összesítve.

angliai-magyarok-munka

Nem kevesebb, mint 75%, vagyis 4 emberből 3 fizikai munkát végez. Mindössze 20%, aki vagy irodista, vagy bevállalta, hogy vállalkozásba kezd. Nem szégyen a fizikai munka, sőt, le a kalappal, ha valaki keményen melózik heti 6 napba 10 órákat, de ezek után ne csodálkozzon akkor senki, hogy 1-2-3-4 év után kiégnek, és otthon találják magukat. Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Végül pedig jöjjön a nagy kedvenc…

Mennyit keresel?

angliai-magyarok-fizetes

Íme, lehet ízlelgetni a számokat, hasonlítgatni…. 10% keres havi nettó 800 font alatt. Nagyon reméljük, hogy ők tanulnak, vagy van fedél a fejük fölött, mert abból Angliában megélni bűvészmutatvány. 35% azt nyilatkozta, hogy durván a minimálbér környékén keres havonta, másik 35% pedig már kicsit jobban, de még mindig havi 1600 font alatt. Jelen állás szerint 1600 fontból Londonon kívül elég vidáman el lehet élni, de valljuk be, a fővárosban ez még nem elég ahhoz, hogy az Oxford Streeten egyik boltból a másikba rohangáljunk szép ruhákat venni minden héten. A maradék 20%-a a kinti magyaroknak viszont elmondhatja magáról, hogy igen jól él.

Foglaljuk össze…

Reméljük azért valamennyire elgondolkodtató volt ez a kis összefoglaló! Itt vagyunk kint egy csomóan, mindenki jó munkáról, sok pénzről, anyagi függetlenségről ábrándozik. A valóság azonban az, mondjuk ki, hogy 10-ből csak 2-en mondhatják el azt magukról idekint, hogy igazán jól élnek. Főleg Londonban nagyon igaz az, hogy hotelekben, raktárakban, éttermekben küzdünk hajtunk szorgalmasan, szinte rendíthetetlenül. Nagyon sokan lassan haladnak csak a céljaik felé, lassabban, mint azt remélték. Ami viszont ezzel szemben döbbenetes, az a sok panaszkodás ellenére a pozitív hozzáállás az ittléthezt! Tekerjetek vissza a cikk elejére! 10 emberből 9 jól érzi magát itt, vagy legalábbis még ezt is jobbnak tartja, mint ami otthon volt!

Mindezek tudatában, szerintem (és ezt a legnagyobb tisztelettel és jóindulattal mondom) érdemes elgondolkodni azon, hogyha már úgyis jobb itt lenni, maradni akarunk, és tovább küzdeni, akkor hogyan lehetne előrébb lépni. Nem próbálom meg megmondani, hogy kinek mi a jó, de mélyedjen el kicsit mindenki, és gondolja át, hogy mi szükséges az előrelépéshez, és hajrá! Gyerünk! Csináljuk!   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra

Megosztás