Rengeteg idős embert fog érinteni az új "hálószoba adó" Nagy-Britanniában 1

Nyugdíjasok ezreit sújtja majd az új, úgynevezett „hálószoba adó”, annak ellenére, hogy a kormány megígérte, megvédi az időseket a juttatások csökkentésétől, és a csökkenő jövedelemtől.

Rengeteg idős embert fog érinteni az új "hálószoba adó" Nagy-Britanniában 3

Évente várhatóan legalább 300 fonttól esnek majd el a nyugdíjasok, mert a házukat „alullakottnak” sorolják be, aminek köszönhetően vagy sokkal kevesebbet kapnak kézhez, vagy el kell költözniük – talán távol a családjuktól és barátaiktól, egy idősek számára egyáltalán nem megfelelő otthonba. Néhány esetben az adó összege jóval nagyobb is lehet majd, egy északon élő idős házaspár például 1700 fontot fog fizetni az új adó keretében.

Idővel több tízezer nyugdíjast fog érinteni a változtatás, amit eddig nagyon kevesen észleltek, és ami szélesíti a szigorú juttatási csökkentések körét a privát lakásbérlő szektorban, és az önkormányzati otthonoknál is. A munkáspárt élesen bírálta az új adót. „Sokáig sikerült megvédeni a nyugdíjasokat ettől a rosszindulatú adótól, azonban most több ezren kénytelenek még inkább alábbadni az életkörülményeiket, vagy el kell költözniük a kormány új stratégiája miatt” – mondta Frank Field. „Attól félünk, hogy az utóbbi két évtized erőfeszítései, hogy kicsit könnyítsék a szegény nyugdíjasok helyzetét, most ezzel teljesen odavész.”

Az eredeti hálószoba adó a koalíciós kormány egyik legvitatottabb rendelete volt, amiben adóval sújtották azokat, akik a szociális rendszer segítségével béreltek lakást, de volt mondjuk szabad szoba a lakásban, ez ekkor még a nyugdíjasokat nem érintette. Egyes miniszterek szeint például az, hogy az „alullakott” házakból elköltöztetik az embereket, csak azt eredményezi, hogy rengeteg nagy családi ház marad majd üresen, lelakott állapotban, amellett, hogy ezzel spórolnak 465 milliót évente. Azonban hamar kiderült, hogy az emberek többsége nem tud találni kisebb lakást, ahova átköltözhetne. Egy nő egyenesen odaállt David Cameron elé, és azt mondta: „Emberek haltak meg a hálószoba adó miatt.”

Most pedig a nyugdíjasokra ugyanez az adó vár, ami 2018 áprilisában lép majd érvénybe, de az új albérleteknek már most április után elkezdődik majd. George Osborne jelentette be, hogy a lakhatási juttatások a szociális rendszerben limitálni fogják a Local Housing Allowance szintjén. Ez azonban nem a ház területe, hanem háztartás mérete alapján van kalkulálva.

Vagyis az a nyugdíjas (vagy házaspár), aki két szobás házban lakik, mégis az egy hálószobás lakásnak járó segélyt fogja megkapni, ami jóval alacsonyabb. A szakértők szerint ez nem fogja annyira érinteni Londont, és a délkeleti részeket, mert a várható LHA magasabb, mint amit most kapnak. Azonban vannak olyan részek, ahol majd akár 300, vagy akár 1700 fontot is kell majd pluszba fizetni, ami arra fogja kényszeríteni sok esetben a nyugdíjasokat, hogy elköltözzenek, miközben a kis lakásokban jelentős a hiány.

Azonban nem csak ez fog lakhatási problémákat okozni a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak. Várhatóan az önkormányzati, és a szociális rendszer által támogatott lakások hiánya óriási arányban növekedni fog a kormány „őrült”finanszírozási igényei miatt, amivel leállásra és megszűnésre kényszerítik az építkezési befektetéseket.

A nyugdíjasok és rokkantak mellet még például a családon belüli erőszak áldozatai, vagy veteránok is ezekre a házakra szorulnak ahhoz, hogy ténylegesen függetlenül, és méltányos körülmények között tudjanak élni, nem pedig otthonokban vagy kórházakban. „Ha ezt nem javítják ki valahogy, rengeteg védtelen és idős ember katasztrofális helyzetbe fog kerülni” – mondta David Orr, az NHF igazgatója. „Ezeknek az épületeknek a kivitelezői azt mondják, hogy ’a pénzt meg tudjuk szerezni, tudunk találni telket, tudjuk, hogy van rá szükség is, de a finanszírozás most túl bizonytalan’.”

Ezt a lakhatási krízist ami most készül kitörni, a volt házelnök úgy jellemezte, hogy „időzített bomba”.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után