"Rémálom út" a Wizz Air londoni járatán: Több száz km-re tette le az utasokat a gép, majd közölték, hogy oldják meg a hazautat ahogy tudják 1

A Wizz Air egyik angliai járatának utasai keményen kritizálták a fapados légitársaságot, amiért több, mint 300 kmre landoltak menetrend szerinti úti céljuktól, majd azt mondták nekik (hajnali 4 óra magasságában), hogy oldják meg maguknak a hazautat.

"Rémálom út" a Wizz Air londoni járatán: Több száz km-re tette le az utasokat a gép, majd közölték, hogy oldják meg a hazautat ahogy tudják 3

A W95752-es járatnak az eredeti tervek szerint vasárnap 21:20-kor kellett volna útnak indulnia a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről, és London Gatwick lett volna az úti cél, de körülbelül három órás késéssel sikerült elindulni is, így a gép hétfőn éjfél után szállt fel. Felszállás előtt a Wizz Air személyzete arról tájékoztatta az utasokat, hogy Gatwick helyett a lutoni repülőtéren fognak leszállni, és további egy órát várakoztak az aszfalton az indulás előtt, mivel több üzemanyagot kellett tankolni az útvonal módosulása miatt.

A sokakat sokkoló fordulat pedig még csak ez után következett: körülbelül fél órával az Egyesült Királyságban való leszállás előtt – hétfőn hajnali 3 óra körül – a személyzet arról tájékoztatta az utasokat, hogy mégis inkább a sheffieldi Doncasterben fognak landolni, több mint 200 mérföldre a tervezett úti céltól.

„Csak néhány perc volt hátra a leszállásig – mindenki kiakadt a gépen” – nyilatkozta Tal Dekel-Daks a The Independentnek. „Voltak gyerekek és csecsemők is a gépen, akik meglehetősen nehezen viselték a leszállást – a fedélzeten emellett sok ember izraeli volt, akik nem ismerik Doncastert. Többen azt kérdezték tőlünk, hogy az Londonban van-e.”

„Egyszer csak azt mondták, hogy Lutonban és Gatwickben sincs parkolóhely a járat számára, ezért a sheffieldi Doncasterben fogunk leszállni. Azt mondták, hogy intéztek nekünk buszt, ami elvisz minket onnan Gatwickbe. Ez az a pont, ahol az emberek elkezdtek idegeskedni – az egyik utas azt mondta, ha ezt tudtuk volna, soha nem szálltunk volna fel erre a gépre. Kicsit tovább maradtunk volna és vártunk volna egy olyan gépet, amely le tud szállni Gatwicken vagy akár Lutonban.” – mondta Adar Cohen, a járat egy másik utasa.

Annak ellenére, hogy azt ígérték lesz egy autóbusz, amivel mindenkit visszavisznek a három és fél órára levő Gatwickre, az utasok azt mondták, hogy érkezéskor a repülőtér személyzete azt mondta nekik, hogy nincsenek buszok.

„Útlevél-ellenőrzés után csak néhány Wizz Air-es alkalmazott volt ott és mindenki arra volt kíváncsi, hogy „Hol vannak a buszok?” Erre azt mondták, nem tudunk buszokat szerezni, mert nem volt egy elérhető járat sem. Azt tanácsolták, fogjunk egy taxit és őrizzük meg a nyugtát. Aztán eltűntek! – mondta Mr. Cohen.

Sok utasnak, köztük kisgyermekes családoknak is több száz fontokat kellett kifizetniük az éjszakai hosszú taxiutakért. Voltak olyanok is, akiknek összesen ez a kis repülőút ajtótól ajtóig végül több, mint 15 órásra sikeredett. Luke Baker például, aki szintén a gépen utazott, azt írta a Twitteren, hogy 480 fontot volt kénytelen fizetni a négyórás taxiútért haza hétfőn kora reggel. Sokan azt se tudták, hogy hol vannak, és még a taxikhoz is több, mint százan álltak sorba.

Cohen úr, aki feleségével és két, 10 és 14 éves fiával utazott, azt mondta, több utas is volt a gépen csecsemőkkel vagy fiatal 4-10 év közötti gyerekekkel. Családjának szerencsére sikerült egy taxit hamar leinteni és a három órás útért a délkelet-londoni Sydenhambe, 260 fontot kifizetve, végül reggel 8.30-kor értek haza.

Az utasok közül sokan arról számoltak be, hogy mind a reptéri alkalmazottak, mind a taxisofőrök nagyon segítőkészek voltak, viszont a Wizz Air alkalmazottai nagyon gyorsan eltűntek szem elől azt követően, hogy kiderült, hogy még buszt sem tudtak intézni.

„Most úgy érzem, hogy soha többé nem akarok velük repülni. Azok után, amit a feleségem mesélt az ő útjáról, úgy voltam vele, hogy ilyen megeshet, Covid után vagyunk, mindenki próbálja egyenesbe tenni a dolgokat a saját háza táján. De ezek után… nem gondolom hogy csak a véletlen műve. Amikor a feleségem utazott, akkor is ez volt, hogy nem voltak megfelelően informálva mindenről. It valami átfogóbb problémáról van szó.” – nyilatkozta az egyik frusztrált utas az incidens kapcsán.

A Wizz Air szóvivője ezt nyilatkozta: „A Wizz Air őszintén elnézést kér a kellemetlenségekért és fennakadásokért, amelyeket a Tel-Avivból London Gatwickbe tartó W9 5752-es járatán április 18-án, húsvét hétfőn tapasztaltak az utasok. A londoni Gatwick légiforgalom irányítói létszámhiány miatt sajnos nem sikerült a járatnak a tervezettnek megfelelően leszállnia a repülőtéren…”

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy segítsünk ügyfeleinknek visszatérni Gatwickbe, azonban az Egyesült Királyság húsvéti ünnepei – valamint a rendelkezésre álló busz- és vonattranszferek hiánya – rendkívül nehézzé tették ennek a kezelését. Ennek eredményeként a Wizz Air felvette a kapcsolatot az összes érintett utassal, hogy közvetlenül bocsánatot kérjen, és elfogadja a szállítási költségtérítési igényeket.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után