Pozitív fejlemények! Nagy-Britannia gazdasága elkerülte a recessziót és növekedésnek indult az elmúlt hónapokban – friss adatok 1

A felülvizsgált adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság gazdasága 0,1 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben – ami a korábbi előrejelzésekhez képest is egy pozitív fordulat. A közgazdászok korábban azt mondták, a gazdaság zéró növekedést ér el október és december között.

Pozitív fejlemények! Nagy-Britannia gazdasága elkerülte a recessziót és növekedésnek indult az elmúlt hónapokban – friss adatok 3

A péntek reggeli frissített adatok azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság kis híján elkerülte a technikai értelemben vett recessziót, amiről akkor beszélhetünk, ha az ország gazdasága két egymást követő negyedévben zsugorodik. Az ONS szerint a javuló teljesítmény mögött elsősorban a távközlési, építőipari és feldolgozóipari szektor növekedése áll.

Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója a következőket mondta: „A gazdaság a tavalyi év második felében a korábban becsültnél valamivel erősebben teljesített, a későbbi adatok azt mutatják, hogy a távközlés, az építőipar és a feldolgozóipar mind jobban teljesített a legutóbbi negyedévben, mint azt eredetileg gondolták.”

„A háztartások többet takarítottak meg az elmúlt negyedévben, pénzügyi helyzetüket a kormány energiaszámla-támogatási rendszere is javította. Eközben az Egyesült Királyság fizetési mérlegének hiánya a világ többi részéhez képest csökkent, ami az Egyesült Királyság vállalatainak megnövekedett külföldi bevételeinek köszönhető, különösen az energiaszektorban.”

A hónap elején az ONS a gazdaság javulásáról számolt be januárban, ami 0,3 százalékos GDP-növekedést jelentett a hónap során. Rishi Sunak miniszterelnök szerint ez azt mutatja, hogy a „gazdaság erős alapokon nyugszik”, annak ellenére, hogy decemberben a GDP 0,5 százalékos meredek visszaesése volt tapasztalható.

Nagy-Britannia – sok nyugati országhoz hasonlóan – a megélhetési költségek válságával küszködik, amelyet első sorban a magas energiaszámlák és élelmiszerárak okoznak.

Az infláció is makacsul magas maradt – a múlt hónapban 10,4 százalékos volt (pedig az előző három hónapban már csökkent), szemben a januári 10,1 százalékkal, ami az élelmiszer- és italárak emelkedése miatt alakult ki. A Bank of England erre reagálva feljebb tolta az alapkamatot 4%-ról 4,25%-ra az infláció meglepő megugrása után.

A szakértők a gazdaság enyhe növekedésére számítanak az év második negyedévében, az infláció pedig elvileg meredeken csökkenni fog az idei év végére. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után