Pénzbüntetést kaphat bármelyik autós Angliában, aki télen a kocsi jégtelenítésénél erre az egy apróságra nem figyel oda 1

A hideg reggelek már önmagukban elég rosszak Angliában is, de számtalan sofőrt fenyegethet a pénzbírság veszélye, ha egy jól bevett módszert alkalmaznak autójuk jégtelenítésére.

Pénzbüntetést kaphat bármelyik autós Angliában, aki télen a kocsi jégtelenítésénél erre az egy apróságra nem figyel oda 3

A téllel sajnos gyakran együtt jár, hogy a kocsi befagyott ablakait indulás előtt meg kell takarítani, ami sokszor nagyon kellemetlen reggeli rutin lehet, ha volán mögé kell ülnöd, hogy munkába menj, vagy a gyerekeket viszed az iskolába. Számos egyszerű és hasznos trükk és tipp létezik az ablakok jégmentesítésére, de egy jól ismert tipp 20, 40 vagy akár 80 GBP bírságot vonhat maga után.

Amikor eltávolítjuk a jeget az ablakokról, az autótulajdonosok rendszerint kísértést érezhetnek arra, hogy hagyják járni a motort azzal a szándékkal, hogy felmelegítsék a járművet, mert úgy jobb beülni, meg a jég is könnyebben felolvad. Ez olyasmi, amiről már mindannyian hallottunk, de ha pechünk van többet árthat, mint használ.

Amikor egy álló autó motorja jár, ezt alapjáratnak nevezik, és ütközik a KRESZ 123. szabályával. „Nem szabad járó motorral parkoló járművet felügyelet nélkül hagyni, vagy a jármű motorját szükségtelenül járatni, amíg az álló jármű közúton áll” – írja a szabály.

„Általában, ha a jármű áll, és valószínűleg néhány percnél tovább áll, húzza be a kéziféket, és állítsa le a motort a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés csökkentése érdekében. Mindazonáltal megengedett a motort járni hagyni, ha a jármű a forgalomban áll, vagy ez hibaelhárítás céljából történik.”

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi törvény 42. cikkelye értelmében a motor ok nélküli alapjáraton hagyása szabálysértésnek minősül.

Az autósok pénzbüntetést kaphatnak, ha nem állítják le a motort és rajtakapják őket, hogy „feleslegesen” járatják, ami 20 font bírságot von maga után. Ha a sofőr megtagadja annak befizetést, ez 40 fontra emelkedik, ha a 20 fontot 28 napon belül nem fizetik ki. Ha pedig még tovább halogatjuk a bírság befizetését, az 14 nappal később már 80 fontra ugrik.

De azt se felejtsük el, hogy az autó károsanyag-kibocsátása milyen hatással van a környezetre, tehát a legjobb gyakorlat a motor leállítása minden olyan esetben, ha nem megyünk épp semerre az autóval. És ennek vannak egészségügyi vonzatai is, hisz a kipufogógázok szén-monoxidot, nitrogén-dioxidot és szénhidrogéneket tartalmaznak.

Egyébként az autó jégtelenítésének gyorsítására használt néhány tipp, amiket érdemes elkerülni:
  • Öntsünk rá forró vizet
  • Plasztikkártya használata
  • Hordozható hajszárító, vagy bármi ami forró levegőt fúj
Azonban, ami hasznos lehet, és sokan használják…
  • az autóban a napellenzőket lefelé fordítjuk, és úgy fújatjuk a levegőt az ablakra

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után