Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 1

A legfrissebb értesülések szerint aktivisták egy nagyobb csoportja szervezett egy összehangolt támadást a Barclays bank bankfiókjai ellen, mely során számos különböző városban található bankfiókot támadtak és rongáltak meg festékkel, kövekkel és mindenféle egyéb módokon.

Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 3

A Palestine Action tagjai az elmúlt 24 óra során számos különböző Barclays bankfiókot vettek célba, többek közt Bristol, Mancheser és Stockport területén. A Bank szóvivője szerint 20 bankfiókot kellett bezárni Angliában és Skóciában, bár az okozott kár mértékéről pontosabb információ egyelőre nem látott napvilágot.

Edinburgh-i aktivisták egy csoportja azt mondta, hogy az egyik fiókot „palesztin mártírok nevével” valamint olyan szlogenekkel ellátott kövekkel dobálták meg, mint „gyerekgyilkosok” és „Barclays, büszke gyilkosok”.

Az összehangolt támadást a Shut the System nevű szervezettel együttműködve hajtották végre. A Palestine Action azzal vádolta meg a Barclayst, hogy „finanszírozza a palesztinai népirtást” azzal, hogy „befektetők a legnagyobb izraeli fegyvergyártó cégben, az Elbit Systemsben”.

Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 4

A Barclays elutasítja a vádakat, mondván, hogy „a bank közvetlenül nem fektet be” egyetlen fegyverszállító cégbe sem, és más pénzügyi szolgáltatások nyújtása számukra „kompatibilis” a kormányzati iránymutatásokkal.

Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 5

A Palestine Action weboldala nem magyarázza meg pontosan a vádakat, amelyeket az X-en több bejegyzésben fogalmaztak meg további részletek nélkül. Úgy tűnik, hogy a Palestine Solidarity Campaign  (PSC) által vezetett felhívások inspirálták őket, hogy ezt a tettet végrehajtsák. A PSC májusban közzétett egy jelentést, amelyben azt állítja, hogy a bank „több mint 2 milliárd GBP-nyi részvénnyel rendelkezik, és 6,1 milliárd GBP kölcsönt biztosít” azoknak a vállalatoknak, amelyek fegyvereit Izrael használja a palesztinok elleni támadásokhoz. Ezt a kutatást a Profundo holland tanácsadó cég végezte, akik szerint az adatokhoz széles körben elérhető pénzügyi adatbázisok segítségével fértek hozzá.

Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 6

A Barclays a részvényesekhez intézett nyilatkozatában reagált az állításokra, mondván, hogy a kritika „téves állításokon alapul”.

„A tőzsdén jegyzett társaságok részvényeivel kereskedünk ügyfeleink utasítására vagy követelésére reagálva, ami azt eredményezheti, hogy részvényeket birtokolunk” – áll a közleményben. „Nem fektetünk be a Barclays számára, és a Barclays nem részvényes vagy befektető ebben az értelemben ezekkel a társaságokkal kapcsolatban.”

A közlemény azonban nem tér ki közvetlenül a hitelezési és biztosítási üzletágával kapcsolatos vádakra, amelyek elkülönülnek az ügyfeleik részvénykereskedéseinek kezelésétől. Ezek a szolgáltatások bevételt jelentenek a cég számára minden olyan fegyvergyártótól, amely ügyfél, és pont ez az egyik oka annak, hogy a kampányolók ellenzik az ilyen tevékenységeket.

Az Elbit Systems kitart amellett, hogy „az Egyesült Királyság irányából semmi sem kerül az IDF-hez”. A Somerset Council a közelmúltban visszavonta azt az állítását, amely szerint az Elbit UK támogatja az IDF-et, mondván, hogy „helytelen”, és bocsánatot kértek.

Összehangolt támadás történt a Barclays bank bankfiókjai ellen egész Nagy-Britanniában 7

A hétfői tiltakozásokat követően a Palestine Action szóvivője azt mondta: „A Barclays finanszírozza a klímaösszeomlás és a Palesztinában történő népirtás okozta válságokat. Az évtizedek óta tartó békés kampány, petíciók, levélírás és parlamenti képviselők lobbitevékenysége kudarcot vallott. Addig folytatjuk a tevékenységeink fokozását, amíg a Barclays le nem állítja a népirtás és az éghajlat pusztításának finanszírozását.”

A Barclays szóvivője így reagált: „Létfontosságú pénzügyi szolgáltatásokat nyújtunk az egyesült államokbeli, brit és európai állami vállalatoknak, amelyek védelmi termékeket szállítanak a NATO-nak és szövetségeseinek. A Barclays nem fektet be közvetlenül ezekbe a vállalatokba. A védelmi szektor alapvető fontosságú nemzetbiztonságunk szempontjából, és az Egyesült Királyság kormánya világossá tette, hogy a védelmi vállalatok támogatása összeegyeztethető az ESG szempontjaival.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után