black lives matter tüntetés london

Legalább tíz rendőr sérült meg a szombati nap folyamán, ugyanis a békésnek induló Black Lives Matter tüntetés kisebb káoszba torkollott. A demonstrátorok egy agresszívabb csoportja igen komoly csetepatéba keveredett a rendfenntartó erőkkel, melynek következtében több, mint egy tucat tüntetőt le is tartóztattak.

Rasszizmusellenes aktivisták ezrei gyűltek össze a Downing Street-nél a Parlament téren tartott tüntetés és a London belvárosában tartott felvonulás után.

A rohamrendőrség a tüntetésen résztvevők százaival ütközött meg Whitehall-nál. A helyzet a Downing street környékén fajult el a legjobban, ahol a lovasrendőröknek kellett beavatkozniuk a kora esti órákban. A lovasrendőrség szó szerint megrohamozta a lázongó tüntetők egy csoportját, amikor este 6 óra magasságában a feszültség a tetőfokára hágott.

Rendkívüli jelenetek zajlottak le, a miniszterelnök rezidenciájától alig egy pár méterre. Az egyik ló ledobta a rajta ülő rendőrt, majd a tüntető tömegnek rontott a lovasa nélkül. A sérült rendőrt kórházba is kellett szállítani a baleset következtében.

Az amerikai rendõrségi őrizetben életét vesztő fegyvertelen afrikai amerikai George Floyd halála miatti tüntetés zöld utat kapott a kormánytól, annak ellenére, hogy két kabinet miniszter is arra kérte az embereket, hogy kövessék a kijárási korlátozás szabályait. A 46 éves Mr. Floyd megfulladt, miután egy fehér rendőrtiszt 9 percen át térdelt a nyakán a férfi letartóztatása közben Minneapolisban május 25-én.

A tüntetés eleinte barátságos, nyugodt hangulatban folyt, azonban a rendőrség és a kormány ellen felgyülemlett harag a demonstrálók egy részét fokozatosan egyre agresszívabbá tette. A tömeg egy része üvegeket, fáklyákat és egyéb a kezük ügyébe akadó dolgokat is hajigált a készenlétben álló rendőrökre.

Szombat éjfélig a Metropolitan police hivatalos jelentése szerint összesen 14 személyt tartóztattak le a tüntetés során, a rendőrök közül pedig összesen 10-en szenvedtek el kisebb nagyobb sérüléseket.    Forrás

Megosztás