A brit kormány új szabályok bevezetését tervezi, melyek közül az egyik a hírek szerint az lesz, hogy minden személynek, aki külföldről a szigetországba érkezik, 14 napra el kell szigetelnie magát a külvilágtól. Az Independent értesülése szerint Boris Johnson miniszterelnök a vasárnapi napra ígért beszédében fog hivatalosan és részletesebben is beszámolni arról, hogy mi vár azokra, akik külföldről érkeznek az országba vonattal, repülővel vagy hajóval.

Természetesen a cél a kormány részéről ezzel a lépéssel az lenne, hogy a koronavírus terjedését lassítsa, és egy esetleges második hullámot biztosan elkerüljünk. Ez a lépés szinte minden idegenforgalmi és üzleti utazást meghiúsít az Egyesült Királyságba és onnan más országokba egyaránt. Az értesülések szerint akár júliusig is érvényben maradhat ez az intézkedés. Sajnos rengeteg angliai és magyarországi magyart is érint majd, hiszen nagyon sokan mennének, vagy jönnének már látogatni, kirándulni, vagy nyaralni. A pilóták szakszervezete már azt követeli, hogy a kormány fizessen kártérítést az intézkedés által okozott pénzügyi károkért, miközben a British Airways fontolgatja, hogy az összes járatát beszünteti egy időre.

Mit értenek karantén alatt?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a karantén a nem beteg, de lehet, hogy megfertőződött személyek elszeparálása a többi embertől. A célja, hogy a karantén ideje alatt az illető megfigyelje az egészségi állapotát, hogy adott esetben az előtt felfedezze a tüneteket, hogy másokkal kapcsolatba lépne és megfertőzné őket.

Nagy-Britanniába átlagosan napi 300 ezer ember érkezik külföldről. Ez a szám mostanra kb 10 ezer főre csökkent, melynek nagy részét továbbra is Heathrow bonyolítja le. Stansted, Luton, Gatwick és Manchester repterei is működnek, de csak néhány járat érkezik ezekre a helyekre minden nap. A vonattal és hajón vagy kompon érkező emberek száma is hasonlóan drasztikus mértékben csökkent.

A tervek szerint az új szabályok szinte minden olyan személyre érvényesek lesznek, akik Nagy-Britannia területére érkeznek egy másik országból. Várhatóan önmagát kell majd mindenkinek két teljes hétre elkülöníteni. Hivatalosan még nem került megerősítésre, de úgy tudni, hogy május végétől léphet majd érvénybe ez a jogszabály.

Hogy fog működni?

Az országba érkező személyek automatikusan úgy lesznek kezelve, mintha koronavírusos tüneteik lennének. Ki kell majd mindenkinek töltenie egy űrlapot, amin meg kell adni, a személyes adataikat, hogy hol fogják a két hetes karantént végigcsinálni, és természetesen az elérhetőségeiket. Emellett a tervek szerint kapni fog mindenki egy „stay-at-home notice”-t ami arra kötelez, hogy az illető otthon maradjon arra a két hétre. Aki nem tud megadni pontos címet, hogy hova megy, annak ki kell vennie egy szobát a saját kontójára. Ha lejár a 14 nap, onnantól az illető újra kimehet a lakásból az eddigi korlátozás szabályait betartva. Azt, hogy mindenki betartja-e a két hét karantént, szúrópróba szerű ellenőrzésekkel fogják felügyelni.

A hír rengeteg embert, és kis- és nagyvállalatot érint negatívan, és nagyon sokan felháborodtak a hallatán. Ami az elmaradt utazások miatti kártérítéseket illeti, egyelőre csak találgatások mennek. Arról, hogy van-e egyáltalán értelme ennek, tekintve, hogy a beérkező személyek száma már most is töredéke a megszokottnak, megoszlanak a vélemények. Pontosabb, részletesebb infó pedig remélhetőleg vasárnap, magától a miniszterelnöktől lesz majd hallható.    Forrás