Mától 2 hét karantén vár mindenkire, aki Nagy-Britanniába érkezik (pontos részletek) 1

A brit kormány által néhány hete bejelentett új jogszabály, mely szerint minden személynek, aki külföldről a szigetországba érkezik, 14 napra el kell szigetelnie magát a külvilágtól, a mai naptól lép érvénybe. Akik Nagy-Britanniába érkeznek külföldről, akár üzleti ügyben jönnek, akár csak hazaugrottak látogatóba, vagy esetleg az országba akarnak költözni, akár £1,000-os pénzbüntetést is kaphatnak, ha nem tartják be az újy szabályokat.

Mától 2 hét karantén vár mindenkire, aki Nagy-Britanniába érkezik (pontos részletek) 3

Természetesen a cél a kormány részéről ezzel a lépéssel az, hogy a koronavírus terjedését lassítsa, és egy esetleges második hullámot biztosan elkerüljünk. Ez a lépés szinte minden idegenforgalmi és üzleti utazást meghiúsít az Egyesült Királyságba és onnan más országokba egyaránt. Azt egyelőre meg nem hozták nyilvánosságra, hogy ez a szabály meddig marad érvényben. Sajnos rengeteg angliai és magyarországi magyart is érint, hiszen nagyon sokan mennének, vagy jönnének már látogatni, kirándulni, vagy nyaralni. A pilóták szakszervezete követelte, hogy a kormány fizessen kártérítést az intézkedés által okozott pénzügyi károkért, miközben a British Airways azt is fontolgatta, hogy az összes járatát beszünteti egy időre.

Mit értenek karantén alatt?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a karantén a nem beteg, de lehet, hogy megfertőződött személyek elszeparálása a többi embertől. A célja, hogy a karantén ideje alatt az illető megfigyelje az egészségi állapotát, hogy adott esetben az előtt felfedezze a tüneteket, hogy másokkal kapcsolatba lépne és megfertőzné őket.

Nagy-Britanniába átlagosan napi 300 ezer ember érkezik külföldről. Ez a szám mostanra kb 10 ezer főre csökkent, melynek nagy részét továbbra is Heathrow bonyolítja le. Stansted, Luton, Gatwick és Manchester repterei is működnek, de csak néhány járat érkezik ezekre a helyekre minden nap. A vonattal és hajón vagy kompon érkező emberek száma is hasonlóan drasztikus mértékben csökkent.

Az új szabályok szinte minden olyan személyre érvényesek, akik Nagy-Britannia területére érkeznek egy másik országból. A gyümölcsszedőket, a közúti fuvarozókat és az egészségügyi tisztviselőket a hírek szerint mentesíteni fogják a korlátozások alól, amelyek szintén nem vonatkoznak majd az Írország és a Channel Islands területeiről érkezőkre.

Hogy fog működni?

Az országba érkező személyek automatikusan úgy lesznek kezelve, mintha koronavírusos tüneteik lennének. Mindenkinek ki kell töltenie egy űrlapot, amin meg kell adni, a személyes adataikat, hogy hol fogják a két hetes karantént végigcsinálni, és természetesen az elérhetőségeiket. Az űrlap kitöltésének elmulasztása 100 font fix büntetést von maga után.

Emellett kapni fog mindenki egy „stay-at-home notice”-t ami arra kötelez, hogy az illető otthon maradjon arra a két hétre. Aki nem tud megadni pontos címet, hogy hova megy, annak ki kell vennie egy szobát a saját kontójára. Ha lejár a 14 nap, onnantól az illető újra kimehet a lakásból az eddigi korlátozás szabályait betartva. Azt, hogy mindenki betartja-e a két hét karantént, szúrópróba szerű ellenőrzésekkel fogják felügyelni.

A rendszer értelem szerűen nem csak azokra vonatkozik majd, akik repülővel érkeznek, hanem akik komppal vagy vonattal, azokra is.

A hír rengeteg embert, és kis- és nagyvállalatot érint negatívan, és nagyon sokan felháborodtak a hallatán. Ami az elmaradt utazások miatti kártérítéseket illeti, egyelőre csak találgatások mennek. Arról, hogy van-e egyáltalán értelme ennek, tekintve, hogy a beérkező személyek száma már most is töredéke a megszokottnak, megoszlanak a vélemények. Az Egészségügyi Világszervezet februári kijelentése szerint például, az olyan intézkedések, amelyek “jelentősen befolyásolják” a nemzetközi utazásokat, “csak a  járvány kitörésének kezdetén indokoltak”. Ez pedig még inkább megkérdőjelezhetővé teszi a brit kormány döntését.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után