Országos figyelmeztetés a DVLA-től - £1000-ig terjedő bírság is kiszabható, ha ezt nem intézed el, sőt akár a kocsidat is lefoglalhatják 1

A Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) figyelmeztetett mindenkit, aki 2014 előtt tette le a vezetői vizsgát, hogy rövidesen itt az ideje megújítani a jogosítványt a 10 éves lejárati idő előtt, különben súlyos pénzbírsággal kell számolni.

Országos figyelmeztetés a DVLA-től - £1000-ig terjedő bírság is kiszabható, ha ezt nem intézed el, sőt akár a kocsidat is lefoglalhatják 3

A fényképes jogosítványok ugyanis, amelyeket először 1998-ban vezettek be, a kiadásuk után csak tíz éven át érvényesek, és aki ezt követően lejárt vezetői engedéllyel is vezet, akár 1000 GBP-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, sőt adott esetben akár a járművét is lefoglalhatják.

Az 1998 előtt kiadott papíralapú engedélyek a jogosult 70. életévének betöltéséig érvényesek, bár ezt a formátumot 2015 júniusától már eltörölték. Ezeket tehát nem kell megújítani, ha személyes adataid nem változtak meg, bár legkésőbb 2033-ig minden jogosítványt le kell cserélni fényképpel ellátott verzióra – az új verzióra való frissítésről itt tájékozódhat.

A DVLA legutóbbi twitter üzenete így szól: „10 évente mindenkinek meg kell újítania a vezetői engedélyét. Újítsd meg online – egyszerűen, gyorsan és biztonságosan: http://gov.uk/renewdrivinglicence. Ha online jelentkezel, a vezetői engedélyednek egy héten belül meg kell érkeznie.”

Bárki, aki szeretné megújítani, megteheti az Egyesült Királyság kormányának hivatalos honlapján, a fenti linken vagy postai úton.

Érvényes útlevéllel kell rendelkezni, Nagy-Britanniában kell lakni (Észak-Írországnak saját rendszere van), nem lehetsz eltiltva a vezetéstől, és fel kell tudni mutatni a jelenlegi jogosítványt, vagy el kell tudni magyarázni, hogy miért nem tudod megtenni, ha nem rendelkezel vele, valamint kell az NI számod és az utolsó három lakcímed.

Ezenkívül 14 GBP díjat kell befizetni bankkártyával vagy hitelkártyával online, vagy 17 GBP-t postai úton történő benyújtás esetén. A 70 év felettiek vagy a rövid távú egészségügyi vezetői engedéllyel rendelkezők mentesülnek a fizetés alól. A DVLA szerint, miután beérkezett a kérelmed, egy héten belül meg kell kapnod az új jogsit.

A megújítási folyamat kissé eltér a 70 év feletti vezetők, a teherautó- és buszvezetők, valamint a rövid távú egészségügyi vezetői engedéllyel rendelkezők esetében.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után