Óriási pánik üzemanyagvásárlás van Magyarországon, kritikus a helyzet országos szinten mindenhol kezd elfogyni az üzemanyag 1

Egyre súlyosabb az üzemanyaghiány Magyarországon a benzinkutaknál, a hétvége óta minden reggel hosszú sorokban állnak a kocsik a töltőállomásokon országszerte – már ahol van még egyáltalán üzemanyag.

Óriási pánik üzemanyagvásárlás van Magyarországon, kritikus a helyzet országos szinten mindenhol kezd elfogyni az üzemanyag 3

Azok, akinek sikerült tankolniuk, a közösségi oldalakon folyamatosan beszámolnak arról, hogy hol, melyik kúton tudtak tankolni, de hallani lehetett olyan híreket is, amelyek szerint a hatósági áras üzemanyagról egyes helyeken már ne is álmodjunk, máshol pedig már piaci áron sem érhető el a 95-ös benzin.

Az előző pénteken kezdett el terjedni az az álhír, hogy a magyar kormány éjfélkor fel fogja oldani az üzemanyagok árstopját. Erre az emberek megrohamozták a kutakat. Péntek estére óriási sorok alakultak ki a kutaknál. Voltak olyan helyek is, ahol teljesen elfogyott az árstopos üzemanyag, és csak a prémium kategóriás termékekkel tudták megtankolni az emberek a kocsijukat.

Az üzemanyagra vonatkozó árstop egyébként jelen állás szerint december 31-ig van érvényben. Az ellátási zavarok azonban napról napra durvábbak, és a helyzetet az is tovább rontja, hogy december 5-től  uniós tilalom lép életbe a tankeren szállított orosz kőolajra is.

Az elmúlt pár nap során egyre súlyosabbá válik a helyzet, és országszerte egyre több helyen kaotikus állapotok uralkodnak. Hétfőn és kedden is hosszú sorokban álltak az autók és sokan posztolták, hogy legalább 30-40 percig kellett várakozniuk, mire sorra kerültek. A közösségi oldalakon az emberek folyamatosan tájékoztatják egymást, hogy kinek hol, melyik kúton sikerült tankolnia, sőt vannak, akik azt is jelzik, hogy melyik üzemanyag elérhető még az adott kúton. A pánik olyan méreteket öltött, hogy már külön csoportokat létrehoztak erre a célra.

Bacsa György, a MOL ügyvezető igazgatója válaszolta meg a felmerülő kérdéseket a téma kapcsán. Elmondása szerint soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomások kb. 25%-án volt teljes leürülés. A napi forgalom a benzin esetében a megszokott kétszerese, a dízelnél pedig durván a másfélszerese.

Bacsa úr azt is kijelentette, hogy a jelenlegi üzemanyaghiányra és logisztikai problémákra kizárólag az import korábbi mennyisége jelenthet megoldást: „Nem lehet elégszer rámutatni egy fontos tényadatra: az elmúlt években a magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett, és ez az ellátás szinte teljesen eltűnt.”

Az ügyvezető igazgató emellett azt is elmondta, hogy még ideális körülmények közt is nagyjából 2-3 hónapba telne, hogy visszaépítsék a hiányzó importot és a hozzá kapcsolódó logisztikát, de jelen állás szerint csökkenő termékbehozatallal kell számolni.

A hírek szerint hetek nagy erőkkel dolgoznak a Dunai Finomító karbantartásán, és a műszaki problémákat már sikeresen elhárították, de még hetekbe fog telni, hogy újra elérjék a teljes termelési kapacitást, és a logisztikában is utolérjék magukat.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után