Óriási előrelépés: Nagy-Britanniában receptre kapható lesz az orvosi marihuána 1

Az orvosi cannabis recept ellenében hamarosan kaphatóvá válik a szigetországban, miután a kormány jóváhagyta a használatát.

Óriási előrelépés: Nagy-Britanniában receptre kapható lesz az orvosi marihuána 3

Az orvosoknak ezek után lehetőségük lesz, hogy a marihuana készítményeket és az egyéb a növényből készült gyógyszereket felírják a betegeknek. A belügyminisztérium jelentése szerint ez a módosítás még az ősz folyamán meg fog történni.

Ez nagyszerű hír sokak számára, és így országszerte például rengeteg CBD termék is sokkal könnyebben beszerezhető lesz, amikkel számos súlyos betegség kezelésénél kiváló eredményeket érnek el.

Sajid Javid, a brit belügyminiszter ezt nyilatkozta a téma kapcsán: „Az utóbbi idők számos esete, köztük súlyos beteg gyerekeké, teljesen nyilvánvalóvá tette számomra, hogy a kannabisz növényből készített gyógyszerekhez való viszonyulásunk közel sem volt megfelelő. Miután két különböző független tanácsadó véleményét is kikértük, arra a döntésre jutottam, hogy a kannabiszból készült gyógyszereket és egyéb gyógyászatban használt termékeket elérhetővé tesszük mindenki számára recept ellenében.”

Mr. Javid azonban egyből hozzátette, hogy bár ez hatalmas előrelépés, nem jelenti azt, hogy a marihuana hamarosan legalizálva lesz az országban. A B kategóriás drog birtoklása továbbra is hatalmas pénzbüntetést vonhat maga után, és akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetnek érte, míg az, aki árulja, akár 14 évet is kaphat.

A bejelentés előtt néhány héttel volt nagy hír, hogy egy 12 éves fiú, Billy Caldwell, aki az epilepszia egy ritka fajtájával küzd, külön engedélyt kapott arra, hogy orvosi marihuánával kezeljék. A fiú ezzel együtt arra is engedélyt kapott, hogy orvos által felírt kannabisz olajat fogyaszthasson.

A vezető orvosi tanácsadó elismerte, hogy az orvosi kannabisz használatából igenis származhatnak terápiás előnyök. Ezzel párhuzamosan a másik tanácsadó szervezet, az ACMD arra a következtetésre jutott, hogy az orvosoknak engedélyezve kéne, hogy legyen az orvosi kannabisz felírása, amennyiben az adott termékek megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

A kannabisz növény egészen idáig olyan besorolással rendelkezett, mely szerint nincs semmiféle terápiás hatása, de kutatási célokra használható, ha a belügyminisztériumtól van hozzá engedély. A következő egyik lépés, hogy megállapítsák, és hivatalosan is definiálják, hogy mik is számítanak majd kannabiszból készített gyógyhatású termékeknek. Ezt követően kerül majd sor arra, hogy receptre kaphatóvá váljanak. A bejelentés országszerte sok ezer ember számára örömhír és jelent egyben reményt.          Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás