Figyelem, hamarosan Óraátállítás - mikor és merre állítjuk az órát 1

Reméljük, senki nem felejtette el, hogy hamarosan újra át kellett állítani az órákat téli időszámításról nyárira, de ha mégis, akkor most mindenki bevésheti a dátumot, hogy el ne felejtse, mert egy óra tévedés, ha elfelejtkezünk róla, sok fejfájást tud okozni.

Figyelem, hamarosan Óraátállítás - mikor és merre állítjuk az órát 3

Mikor és merre?

Az órát 2023-ban is kétszer kell állítani, melyek közül az első március 26-án, vasárnap esedékes, tehát odáig már csak pár nap van hátra. Az órákat a második alkalommal idén Halloween környékén kell majd átállítani. A pontos dátum 2023. október 29., vasárnap lesz. Sajnos az óraátállításnak köszönhetően egy órával kevesebbet alhatunk, lustizhatunk, vagy épp dolgozhatunk, kinek mi a szimpatikus.

Az órát időzónáktól függően mindenhol más és más időpontban szokták állítani, de rendszerint úgy van kiválasztva az időpontja, hogy mind Magyarországon, mind Nagy-Britanniában szombatról vasárnapra virradó hajnali órákban történik. Az órát az Angliában élők 2-ről 1-re kell majd, hogy állítsák, míg Magyarországon 3-ról 2-re. Persze aki később kel, nem marad le semmiről, az majd átállítja reggel az órákat a házban, ha van még olyan ami nem automatikusan vált.

Ősszel mindig visszafelé állítjuk az órákat, tavasszal pedig ugyanígy csak előre, tehát 2-ről 3-ra, valamint Angliában 1-ről 2-re.

Miért állítjuk át?

  • energiatakarékossági okokból vezették be az óraátállítást, hogy az alvással, inaktívan töltött órák jobban egybeessenek az éjszakai órákkal
  • a szabadban dolgozók hosszabb ideig tudnak tevékenykedni, ha relatíve tovább van világos
  • nappal kevesebb a közúti és egyéb más baleset, ezért minél tovább van nappal, annál jobb
  • mivel a bűncselekmények száma aránylag magasabb éjjel, az aktív óráink minél nagyobb arányban naposak, annál kevesebb a bűneset

Az USA-ban 2007 óta egy hónappal tovább tart a nyári időszak. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre.

Az óraátállítást elsőként Németország alkalmazta, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az USA és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után