Online üzletkötés Angliában és Magyarországon 1

A friss adatok azt mutatják, hogy 2022-ben is újabb nyolcezerrel nőtt a hivatalos letelepedési engedélyért folyamodó magyarok száma Angliában. Jelenleg továbbra is több százezer magyar élhet a szigetországban, szóval ennyi magyar ember esetén nem meglepő, hogy sokan online üzletben, vagy más vállalkozásban gondolkodnak. Mert mai globalizált világunkban elég könnyen megvalósulhat az, hogy Angliában élve globálisan dolgozunk, tehát mondjuk egy online vállalkozást üzemeltetünk. 

Online üzletkötés Angliában és Magyarországon 3

Itt gondolhatunk akár az angliai magyaroknak nyújtott szolgáltatásokra (ezt rengetegen csinálják), üzemeltethetünk egy szerencsejátékos affiliate platformot, ahogy a Kaszinók.Online oldala is rámutat. Vállalkozás indítása az Egyesült Királyságban akkor igazán jó ötlet, ha 20-25 ezer fontnál több bevételre nem számítunk egy évben. Ezen határszám felett már az egyéni vállalkozás szüneteltetése és cégalapítás éri meg inkább.

Sokféle lehetőségünk van Angliában is a sikeres online üzletre

Természetesen ebben az értelmében Angliában nem egyéni vállalkozónak nevezzük ezt a státuszt, hanem önfoglalkoztatottnak, de a magyar egyéni vállalkozáshoz ez áll a legközelebb. Alapvetően ez a fajta self-employed dolog Angliában az önálló egyéni tevékenységet folytatóknak éri meg, ezek jelentős része egyébként online munka. Ez lehet fordítás, írás, tervezés, grafika, mindenféle online affiliate-ek és értékesítő platformok üzemeltetése – nézzük csak meg az eto szerencsejáték platformot, amely szerencsejátékos affiliate-eknek a nagy előnye, hogy például Magyarországon is kevés szerencsejátékos lehetőség van, kaszinó Budapest mellett nem nagyon érhető el például máshol. 

Szóval visszatérve az egyéni vállalkozói létre Angliában, a legnagyobb előnye, hogy villámgyorsan létrehozható ez a státusz és relatíve minimális adminisztrációval jár, tehát nem kell hozzá támogató könyvelő vagy pénzügyi tanácsadó. Még akkor sem egyébként ha teljesen újak vagyunk Angliában. Magyarországon is hasonló amúgy a dolog, minden attól függ, hogy hogyan végezzük a tevékenységet. 

Mennyire rendszeres a dolog, mennyi bevételre számítunk, van főállásunk vagy sem és így tovább. Fontos tényező, hogy ha angliai egyéni vállalkozóként végzünk online üzleti tevékenységet, akkor ez nem jogosít fel minket arra, hogy Magyarországon is ugyanezt a tevékenységet folytassuk az angliai dokumentáció égisze alatt. 

Persze más a helyzet, ha mondjuk állandó lakhelyünk van Magyarországon, de tevékenységünket Angliában végezzük egyéni vállalkozóként. Akkor az angol adózás szerint fogunk majd adózni, a magyar jog szerint nem végzünk tevékenységet. De milyen üzletet érdemes az online térben indítani Angliában vagy éppen Magyarországon? Magyarország vonatkozásában nagyon pörög az e-kereskedelem és például a szerencsejáték is. 

Nézzük csak meg a Kaszinok.Online oldalát, látható, hogy az eto szerencsejáték és a kaszinó Budapest kulcsszavak is mennyire pörögnek. És kaszinós affiliate céget elég könnyen tudunk indítani. De vállalkozás indítása vonatkozásában az online üzletek és szabadúszóság a legnépszerűbb. Nagyon sokan fordítanak például könyveket, szállítanak Magyarország és Anglia között, vagy éppenséggel valamilyen közösségi médiás üzletbe kezdenek. 

Nem írunk név szerint példákat, de sok olyan magyar volt már az Egyesült Királyságban, akinek online üzlete annyira felpörgött, hogy rövidesen szükség volt egyéni vállalkozás szüneteltetése lépésre is, mert annyira nagy volt már a bevétel. Amúgy online vállalkozás vonatkozásában túl nagy különbség nincs Magyarország és Anglia között – már ami a profilokat érinti. Egy angol újság nemrégiben közzétett legjobb online üzleti ötleteket felsoroló listáján 

  • a blogolás, 
  • a podcast indítása, 
  • az online tanítás, 
  • a webfejlesztés, 
  • a dropshipping és 
  • az e-kereskedelem szerepeltek az első helyeken és igazából ezek Magyarországon is kifejezetten ajánlott és népszerű lehetőségek. 

Online üzletkötés Angliában és Magyarországon 4

Adózási szempontból pedig a különbségek nem olyan óriásiak, ugyanúgy kell valamilyen formát adni a vállalkozásunknak, akár egyéni vállalkozásban akár cégben gondolkodunk. Azt azért elmondhatjuk, hogy valamelyest az angolok tekintetében egyszerűbb az adminisztrációs folyamat, bár Magyarországon is vannak egyszerűbb megoldási lehetőségek. Azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy mielőtt Angliában vagy akár Magyarországon vállalkozásba kezd, egy szakértővel konzultáljon, mert saját magunknak kitapasztalni a folyamat minden lépését elég macerás tud lenni és sok időt elvesztegethetünk ezzel.

Konklúzió

Online üzletet kötni ma Magyarországon és Angliában is kifejezetten könnyűnek nevezhető. Főleg azért is, mert az online térnek köszönhetően rengeteg olyan üzlet van, amelynél egyáltalán nem számít, hogy helyileg hol tartózkodunk. Adminisztratív szempontból egyszerűbb Angliában dolgokat elintézni egy vállalkozás vonatkozásában, de ma már nagyjából mindenre szerezhetünk online támogatást is. Gondoljunk egy dropshipping üzletre – konkrét tanfolyamokat érhetünk el teljesen ingyen, hogy hogyan csinálhatjuk ezt a legjobban az Egyesült Királyságban vagy Magyarországon.

Ráadásul ezek az üzletek azért is jók mindkét országban, mert főállásunk mellett belevághatunk egy ilyenbe és ezzel szépen megalapozhatjuk azt, hogy egyszer otthagyhassuk a mindennapos 8 órás robotot és szabadabban élhetünk bármelyik országban is. És ne féljünk tanácsot kérni, rengeteg angliai magyar nyújt segítséget sok mindenben, például ha vállalkozási vagy adózási tanácsokra van szükségünk és így tovább. Magyarország esetén pedig még ennél is több tanácsadási és szakértői oldal érhető el. Konklúzióként tehát elmondhatjuk, hogy az online üzletelés egy kifejezetten felfelé ívelő trend, ne féljünk felszállni erre a vonatra.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után