A brit kormány négy éve pereskedett, hogy megvédje ezeket a nagyvállalatokat, és kilétük rejtve maradjon az emberek szeme elől, azonban elvesztették a pert, így minden vállalat neve közszemlére kerül.

job-centre

Brit nagyvállalatok százai és ismert jótékonysági szervezetek is megtalálhatók a listán. Ezek a vállalatok egy támogatási rendszernek köszönhetően úgy alkalmazhattak embereket, hogy nekik maguknak nem kellett fizetniük az elvégzett munkáért. Olyan ismert nevek vannak a listán, amelyek üzletei előtt nap mint nap elmegyünk az utcán, és a brit állam négy éven át harcolt és pereskedett, hogy titokban tartsa a neveiket.

A listán több, mint 500 vállalat neve szerepel. Ezek a cégek ingyen dolgoztattak bizonyos támogatásokat igénylő embereket olyan jogszabályok által, amelyeket a David Cameron által vezetett kormány fogadtatott el. A neveiket az után tették közzé, hogy a fellebbviteli bíróság a kormány ellen ítélt, ráadásul a per megnyerésébe töméntelen mennyiségű pénzt szórtak bele, szerencsére mindhiába.

Az 534 céget számláló listán olyan Vállalatok vannak rajta, mint a Tesco, a Nando’s, a Boots, a Superdrug, a Morrisons, az Asda, a Co-op, a WHSmith, a Poundstretcher, a Cash Converter, vagy a DHL, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Még olyan ismert jótékonysági szervezetek, mint a British Red Cross, az Age UK, a Cancer Research, a Marie Curie, a National Trust, az Oxfam, vagy az RSPB is ott díszelegnek a „feketelistán”.

Rengeteg a szóban forgó nevek közül 2011 második félévében vette igénybe az ingyen munkaerő lehetőségét. A Tesco egyik szóvivője azzal védekezett, hogy a vállalat kiszállt a rendszerből, miután a lakosság körében egyre többen szólaltak fel ellene.

Debbie Abrahams, munkáspárti politikus szerint ez is jól mutatja a konzervatív párt igencsak torzult világnézetét.

„Először is azt képzelték, hogy az embereket ingyenmunkára kényszeríteni, ráadásul igen rossz munkakörülmények közt, egy elfogadható dolog, és nem értették, hogy az emberek miért hőbörögnek a rendszer ellen. Az pedig, hogy ezután súlyos közpénzeket mozgósítottak, hogy titokban tartsák a vállalatok neveit, egyszerűen túl megy minden határon.”

A becslések szerint nagyjából 120,000 munkavállalót dolgoztattak ingyen heti 30 órában, csak azért, hogy ezek az emberek megtarthassák a heti £73-os támogatásukat. A rendszert a kormány 2015-ben szüntette be végleg, miután rengeteg kritika érte.

A kormány azzal védekezett, hogy a vállalatok neveinek nyilvánosságra hozása sértené az érintett cégek kereskedelmi érdekeit, és hogy egyébként meg az ilyen és hasonló foglalkoztatási programok emberek ezreinek segítenek új képességek elsajátításában. Szerencsére ezek az érvek túl soványnak bizonyultak. A cégek teljes litáját itt találjátok.  Forrás: http://www.independent.co.uk/

[fblike]