A Lloyds felgyorsítja a dolgozói elbocsátását, elküldve ezzel további 3000 alkalmazottat, annak ellenére, hogy 101%-os adózás előtti profitot jelentett be.

article-0-06CCF44E00000514-430_634x307

Ezen kívül, megduplázta a bezárni kívánt fiókjainak a számát is, miszerint, 200-al több kirendeltsége fog 2017 végére letűnni a főutcákról. A bank az emberek bankolási szokásai megváltozásának tulajdonítja a csökkentéseket, ill. a meghatározatlan ideig fennálló alacsony kamatlábak hatásainak. A Lloyds jelenleg 9000 dolgozóját bocsájtja el és 200 fiókját zárja be, amelyet még 2014-ben bejelentett. A bank megerősítette, hogy a további csökkentésekről még a június 23-i népszavazás előtt döntött.

Az új munkahelyek megszűnéséről akkor érkezett a hír, amikor a pénzintézet 2.5 milliárd fontos adózás előtti profitról tett bejelentést amelyre a 2016 júniusát bezáró féléves időszakban tett szert. Tavaly, ugyanebben az időszakban, a profit 1.2 milliárd font volt. Az idei nagyobb nyereség nagyban a PPI (payment protection insurrance) kompenzációs kifizetéseknek köszönhető. A PPI 2011 óta 16 milliárd fontjába kerül a banknak.

Brexit hatás

Mindeközben, a Lloyds részvényeinek értéke 5%-al csökkent és Antonio Horta-Osorio vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy a növekedés lelassulása várható azután, hogy az Egyesült Királyság ténylegesen is kilép az EU-ból. Mindemellett, Horta-Osorio hangsúlyozta, hogy a Lloyds „erős pozícióban van ahhoz, hogy ellenálljon a bizonytalanságnak”, amelyet a szavazás okozott. A Lloyds csaknem 10%-ának egyébként, még a brit adófizetők a tulajdonosai.

A lenti ábrán megnézhetitek, hol zárta be a fiókjaikat Nagy Britannia 6 legnagyobb bankja 2015-16 között:

_90544719_bankclosures_2015

A digitális bankolás kezd teret hódítani?

A Hargreaves Lansdown elemzője, Laith Khalaf szerint, egyre nagyobb az igény arra, hogy a bankok interneten nyújtsanak szolgáltatásokat, ezért azoknak követniük kell a kliensek szükségleteit, amely nem sok jót jövendöl a kirendeltségeknek.

Khalaf hozzátette, bár a Brexit rosszul érintette a Lloyds-ot, „az erős bank” marad és a szavazás hatását valószínűleg, legjobban a részvénytulajdonosok fogják érezni, akik idén kevesebb pénzt fognak kapni, mivel a bank részvényeinek értéke 5%-al esett.

Rob MacGregor, a Unite nemzeti tisztviselője, a Lloyds alkalmazottjainak képviseletében azt mondta, hogy a munkahelyek megszüntetése „további csapást mér az Egyesült Királyság gazdaságára.”. „Állandó munkahelyeket szüntetnek meg. Országként, nem engedhetjük meg magunknak ezeknek a munkahelyeknek az elvesztését egy kihívást jelentő Brexit utáni világban.” — mondta.

De kell-e keseregnünk azért, mert 200-al több kirendeltséget szüntet meg a Lloyds, amikor a felmérések szerint, tavaly 11 millió online bejelentkezést mértek naponta ?

„Az ügyfelek szeretik az új technológiát” — mondta Anthony Browne, a British Bankers’ Association egyik tagja.

Azonban, ezt nehéz bizonygatni az emberek azon millióinak, akiknek valamilyen okból kifolyólag nincs internet hozzáférésük (mert mondjuk, nem akarnak vagy nem tudnak); és azoknak a kisvállalkozóknak, akik naponta be akarják rakni a napi bevételüket a bankba, de pechükre, annak az 1500 közösségnek valamelyikében élnek, ahol már nincs egy árva bank fiók sem. Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára