A hivatalos adatok szerint februárban az infláció 0%-ra csökkent Nagy-Britanniában, ami a statisztikák vezetésének megkezdése óta a legalacsonyabb érték, amit a gazdaság produkált.

New-Image-shoping

A közzétett adatok szerint az élelmiszer és a számítástechnikai árucikkek árának csökkenése nagyban hozzájárult a januári 0.3%-os érték további csökkenéséhez. A februári 0%-os vásárlói árindex infláció a legalacsonyabb, mióta 1988-ban elkezdték rögzíteni az értékét.

A csökkenés az előző hónap értékéhez képest a vártnál nagyobb volt, ugyanis a spekulánsok 0.1%-ra számítottak február hónapra.

A Hargreaves Lansdown egyik vezető közgazdásza, Ben Brettell szerint Nagy-Britannia ezzel egy újabb lépést tett a defláció irányába.

Defláció:

Deflációnak nevezzük az általános árszínvonal csökkenését egy bizonyos időtávon. A kifejezést a pénzmennyiség csökkenésére is szokták használni. Defláció esetén növekszik a pénz vásárlóereje, valamint a likviditásigény. A deflációt rendszerint a pénzhiány váltja ki.

„A fizetések emelkedése és az ezzel párhuzamosan alacsony inflációs ráta növeli az emberek vásárló erejét és vásárlási hajlandóságát is, ezzel elősegítve az ország gazdasági növekedését a következő időszakban.” – magyarázta Mr. Brettell.

Gyakorlatilag más szavakkal élve, több dologra lesz elegendő a pénzünk, így egy kicsit gazdagabbak leszünk. Ez azonban, bármilyen meglepő, hosszú távon a gazdaságra rossz hatással van, ugyanis a tudat, hogy a dolgok ára csökkenő tendenciát mutat, a vásárlások elhalasztását idézi elő rengeteg háztartásnál, ami a gazdaság aktivitására igencsak negatívan hat.

Az olajárak csökkenése által alacsonyabbá váló villanyszámlák azon tényezők közé tartoznak, amik tovább csökkenthetik az inflációt, ezzel deflációt előidézve.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-32031473