A Nagy-Britanniában élő EU bevándorlók sorsa kérdéses az új miniszterelnök jelölt szerint, legalábbis a kilépést követően azzá válhat, de ez a tárgyalásokon is múlik majd.

103580119-Brexit.1910x1000

Az utóbbi napok során elég egyértelművé vált, hogy a konzervatív párt élén idáig álló David Cameron miniszterelnöki posztjára Theresa May a legesélyesebb, és ő igencsak aggasztó nyilatkozatot tett, ami a kint élő magyarok és a többi EU-s bevándorló sorsát illeti. Ami a szigetországban élő uniós bevándorlókat illeti, a kilépés során és azt követően folytatott tárgyalások eredményétől függ majd, hogy maradhatunk-e, illetve hogy milyen feltételekkel.

A jelenlegi belügyminiszter asszony lett a legesélyesebb David Cameron miniszterelnöki posztjára, miután Boris Johnson, volt londoni polgármester, akiről mindenki azt hitte, hogy ő veszi majd át a stafétát, váratlanul visszalépett. (Sokan azt mondják, nem merte vállalni a felelősséget a tetteiért.)

Az EU-s bevándorlókkal kapcsolatban most épp az a baja a brit kormánynak, hogy amennyiben kilépünk, a tényleges kilépés előtt még minden bizonnyal mindenki gyorsan be akar majd nyomulni az országba, mielőtt az átjárás feltételeit megnehezítené a kormány, miután önállóvá válik. Theresa May azt mondta nyilatkozatában, hogy bár ő szeretné azt mondani, hogy garantálja, hogy az itt élő EU állampolgárok megtarthatják mostani pozíciójukat az országban, sajnos az igazság az, hogy ez nagyban a kilépést körülvevő tárgyalások függvénye lesz.

„Amit fontos tudni, hogy tárgyalások sokasága fogja kezdetét venni, hogy miként kezeljük azok sorsát, akik más tagállamokból származnak, és ebben az országban dolgoznak, és telepedtek le. A helyzet jelenleg úgy áll, hogy pillanatnyilag semmilyen változás nincs, de a tárgyalások során bármi megeshet. A tárgyalásoknak ugyanis bármennyire is nem akarjuk, részét kell képezze a Nagy-Britanniában élő más EU-s polgárok, és a külföldön élő britek sorsa.”  – nyilatkozta Theresa May.

Ez nem hangzik túl jól, pláne, hogy nem sokkal korábban Tim Farron, a liberál demokraták vezetője azt hangoztatta, hogy a szigetországban élő EU bevándorlóknak mindenképpen járni fog a jog, hogy az országban maradhassanak változatlan feltételekkel. Mr. Farron szerint az itt élő EU tagállamok bevándorlóinak félelme jogos és valós, az itteni jövőjüket illetően. Azonban szerinte azoknak, akik már letelepedtek a királyságban, muszáj megengedni, hogy maradhassanak.

A belügyminiszter asszony egyébként a konzervatív pártra szavazók körében, az emberek 60%-a szerint lenne a legjobb választás ősztől David Cameron helyére. Ez egyébként azért is érdekes választás, mivel Theresa May a brexit ellen kampányolt, és a kilépés megszavazása után logikátlannak tűnik olyan embert állítani az ország élére, aki maradni szeretett volna. Nos, ez a nyár folyamán még nem fog eldőlni, ahogyan a mi sorsunk sem, az elkövetkező két év során. Szóval, amíg EU tagállam vagyunk, addig mi, Angliában élő magyarok is „védettséget élvezünk”, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy a többi „villalakó” nagyon bent akarna tartani bennünket. Ha kommunikálni akarsz a többi angliai magyarral, vagy az aktuális témákkal akarsz képben lenni, vagy csak simán kint laksz a szigetországban, itt csatlakozhatsz a HuNglia Facebook csoporthoz (18,000fő)    Forrás: http://www.independent.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára