Október 1-én több új törvény is jogerőre emelkedett Nagy-Britanniában. Ezek közül a négy legfontosabbat összeszedtük nektek. Íme!

 GettyImages-464142929

30 napos visszatérítési jog

Bárki, aki hibás, rossz terméket vásárol a szigetországban, mostantól a vételt követő 30 napban visszatérítésre jogosult. Idáig a jogszabály úgy szólt, hogy a visszatérítésre a vásárló egy bizonyos ésszerű határidőn belül volt jogosult, amely határidő a kérdéses termék kilététől, típusától függött. A módosítások a fogyasztókat megillető jogok közé hivatalosan is bekerültek.

Ha valaki digitális terméket vásárol online, és a letöltés nem működik, akkor cserére jogosult. Ha pedig a termék miatt a fogyasztó számítógépe vírusos lesz, akkor a hiba helyreállításának megfelelő összegben kárpótlásra jogosult. Az új jogszabályoknak megfelelően a szolgáltatások (pl: hajvágás vagy használati tárgyak javítása) esetében is szigorúbb elbírálás és elszámoltatás lesz, amennyiben a fogyasztó nem a kívánt minőséget kapja. Ilyen esetekben akár valamennyi pénz visszatérítésére is lehet kötelezni a szolgáltatót.

Füst és szén monoxid jelző berendezések

Ha albérletben laksz, a főbérlő köteles minden emeletre füstjelző berendezéseket beszerelni. A szén monoxid jelző készülékek szintén kötelezőek lesznek minden szobában. A brit kormány előrejelzései szerint így évente 25 haláleset és átlag 700 sérülés lesz elkerülhető Nagy-Britanniában. Minden olyan landlord (főbérlő), aki elmulasztja ezeket beszerelni, £5,000-ra lesz büntethető.

Parkolási türelmi idő

Mostantól, ha egy privát parkolóban parkolsz, a parkolójegy lejárta után, még egy 10 perces türelmi időben részesülsz. Ezt azt jelenti, hogy a jegy lejártát követő 10 percben még nem lehet senkit megbüntetni. Ez a jogszabály egyaránt vonatkozik az ingyenes órák végétől és a kifizetett parkolójegy lejártától számított 10 percre, tehát mindkét esetben van időnk „elpucolni, amíg nem késő”. Az önkormányzatok által birtokolt parkolókra ez a szabály már korábban is vonatkozott, mostantól azonban az egész országra kiterjed.

Dohányzás a kocsikban kiskorúak jelenlétében

Az új szabályok értelmében a gépjárművekben tilos a dohányzás, ha 18 éves kor alatti személy is tartózkodik az autóban. Amennyiben valaki kiskorúval egy légtérben mégis rágyújt a kocsiban, az bűncselekménynek fog minősülni. Ha ilyen esetben más gyújt rá az autóban, a sofőr szintén felelősségre vonható, ha nem akadályozza meg a másik személyt a dohányzásban. Ez a szabály az elektromos cigarettára nem vonatkozik. A kiszabott büntetés ilyen esetekben egy fix £50-os bírság lesz, de ha valaki sofőrként mind a két vétséget elköveti, úgy £100-ra lesz megbüntetve.

A szabálymódosítás minden magántulajdonban lévő zárt légterű gépjárműre vonatkozik. Ha tehát az ablakot vagy a napfénytetőt kinyitva cigizünk a gyerek mellett, az hiba, de ha kabriónk van és nyitott tető mellett csináljuk, az szabályos. Lakóautók esetében, ha a jármű épp mozgásban van, akkor bűncselekmény, de ha úgy gyújtunk rá, hogy épp lakóhelyként használjuk, akkor nem.

Ezen felül mostantól a boltok nem adhatnak el sem elektromos cigarettát, sem ahhoz való folyadékot 18 év alatti személynek, és felnőtt sem vásárolhat ilyesmit fiatalkorúnak, az illető 18 év alatti személy számára.

Reméljük, hasznosnak találjátok ezeket az információkat! Szép napot!      Forrás: http://www.independent.co.uk/