Napfogyatkozás lesz látható MA Nagy-Britanniából is: itt van, hogy mikor, és honnan lehet a legjobban látni 1

Teljes napfogyatkozás lesz látható hétfőn Észak-Amerikában – Mexikótól Kanada keleti csücskéig. A ritka és látványos csillagászati jelenség kevésbé lesz drámai az Egyesült Királyságból az égre tekintve, de az ország egyes részeiről a részleges napfogyatkozás így is megfigyelhető lesz.

Napfogyatkozás lesz látható MA Nagy-Britanniából is: itt van, hogy mikor, és honnan lehet a legjobban látni 3

Mi az a napfogyatkozás, és miért különleges?

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között mozog, és megakadályozza a Nap sugarainak egy részét vagy egészét, hogy elérje a Földet. A jelenség egy kozmikus esemény, amely megkívánja, hogy a Nap, a Hold és a Föld a megfelelő együttállásban legyen ahhoz, hogy a Hold árnyékot vessen bolygónkra. Amikor ez megtörténik, a Hold kétféle árnyékot vet. Az egyik részleges napfogyatkozást eredményez, amely a Napnak csak egy részét fedi el. A másikat – és a látványosabbat – teljes napfogyatkozásnak nevezzük, amelyben a Nap korongját teljes egészében eltakarja a Hold.

Hogyan nézhetem meg online a teljes napfogyatkozást?

A BBC honlapján élő közvetítésben lehet majd követni az eseményt.

Mikor van a napfogyatkozás az Egyesült Királyságban, mennyi ideig fog tartani, és hol tudom megnézni?

A részleges napfogyatkozást az Egyesült Királyság nyugati részeiről láthatjuk majd közvetlenül naplemente előtt – ha az időjárás megengedi. Nagyon leegyszerűsítve, ha egy vonalat húzunk a cornwalli Fowey-től a northumberlandi Berwick upon Tweedig, akkor a vonaltól nyugatra minden szerencsés láthatja amennyiben nem lesz felhős az ég.

Napfogyatkozás lesz látható MA Nagy-Britanniából is: itt van, hogy mikor, és honnan lehet a legjobban látni 4

Milyen lesz az Egyesült Királyság időjárása a napfogyatkozáskor?

A hétfő esti előrejelzés nem kifejezetten ideális a részleges napfogyatkozás megtekintéséhez az Egyesült Királyságban, de ettől még sokan látni fogják majd. Mindazonáltal a legjobb hely a tiszta égbolthoz, és a legnagyobb mértékű napfogyatkozáshoz, az a Skócia nyugati szigetei és környéke.

Hogyan nézhetem biztonságosan a napfogyatkozást?

Még mindig érvényes a régi tanács, hogy soha ne nézz közvetlenül a Napba – ne nézd közvetlenül a napfogyatkozást. A szakértők a speciális napfogyatkozáshoz használatos szemüveg használatát javasolják, amely speciális szűrővel rendelkezik, amely blokkolja a káros UV-sugarakat. Ezek a szemüvegek különböznek a napszemüvegektől, mivel teljesen blokkolnak minden fényt, kivéve a Napból érkező direkt fényt.

Hol lesz látható a teljes napfogyatkozás?

Mexikótól egészen Új-Fundlandig terjed Kanada legkeletibb csücskében az a keskeny sáv, ahol teljes lesz a napfogyatkozás.

Mikor volt az utolsó napfogyatkozás az Egyesült Királyságban és mikor lesz a következő?

Az Egyesült Királyság utolsó teljes napfogyatkozása 1999-ben volt. A következő részleges napfogyatkozás, amely az Egyesült Királyságból lesz látható, 2025. március 29-én várható, amikor a Nap sugarainak 30-40%-a lesz blokkolva a Hold által.

Aztán 2026. augusztus 12-én majdnem teljes napfogyatkozás lesz, a Nap körülbelül 90%-át kitakarja majd a Hold. A következő teljes napfogyatkozásra azonban az Egyesült Királyságban még 66 évig kell várni, 2090. szeptember 23-ig.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után