Nagyszerű hír! A brit kormány rengeteg EU-s munkás számára akarja megnyitni az utat a Nagy-Britanniában való munkavállaláshoz 1

Rishi Sunak kormánya azt tervezi, hogy több külföldi építőmunkást fog befogadni a brit építőiparban a Brexit utáni krónikus munkaerőhiány kezelésére.

Nagyszerű hír! A brit kormány rengeteg EU-s munkás számára akarja megnyitni az utat a Nagy-Britanniában való munkavállaláshoz 3

Az illegális bevándorlási útvonalak elleni kemény fellépés ellenére a kormány állítólag kész felvenni az építőmunkásokat a „foglalkozási hiánylistára”, hogy fellendítse az ingatlanok építésének ütemét az országban. Az építőipar akut munkaerőhiánytól szenved, amióta a Brexit miatt sok európai származású munkás visszatért az EU területére.

A kormány Migrációs Tanácsadó Bizottsága (MAC) azt javasolta, hogy a kőműveseket, vakolókat, tetőfedőket és más építőmunkásokat is vegyék fel a hiánylistára – írja a Financial Times. Kormányzati bennfentesekre hivatkozva az újság azt közölte, hogy Suella Braverman belügyminiszter várhatóan el fogja fogadni azt a javaslatot, hogy az építőipari cégek több tengerentúli munkaerőt vonzhassanak be.

A hiányszakmák listája lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy vízumot szerezzenek az alkalmazottak számára és a nem szakképzett munkaerő felvételéhez évi minimum 20 480 GBP-s fizetést kell kínálniuk. A „szakképzett munkavállalói” vízum megszerzéséhez szükséges minimális éves fizetés 25 600 font.

Az Építőmesterek Szövetsége korábban azt mondta, hiba volt, hogy a kormány a Brexit után hagyta elmenni az értékes EU-s munkaerőt anélkül, hogy foglalkozott volna az Egyesült Királyság építőiparában tapasztalható munkaerőhiánnyal.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint 2017 és 2020 vége között 42 százalékkal csökkent a brit építőiparban dolgozó uniós állampolgárok száma. A Lakásépítők Szövetségének szóvivője azt mondta: „Ha növelni akarjuk a lakáskínálatot és teljesíteni akarjuk a kormány lakhatási céljait, elengedhetetlen, hogy továbbra is hozzáférhessünk a külföldről érkező szakképzett munkaerőhöz.”

A hírek szerint a kormány fontolóra veszi a vendéglátóipari munkák felhelyezését is a hiányszakmák listájára, mivel a kocsmák és éttermek is küzdenek a munkaerőhiánnyal. De ez az iparág várhatóan még nem ebben a szakaszban kerül fel a listára.

Kate Nicholls, az UKHospitality vezérigazgatója arra buzdította a minisztereket, hogy fontolják meg a hiányszakmák listájának kibővítését, és kijelentette, hogy „nincs elég aktív ember a gazdaságban ahhoz, hogy betölthessük az összes szükséges pozíciót”.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter várhatóan még nem jelent be változásokat a tengerentúli dolgozókra vonatkozóan a jövő heti tavaszi költségvetésben, az építőmunkásokra vonatkozó javaslat várhatóan röviddel a márciusi nagy bejelentés után érkezik. Ám várhatóan módosítja majd a támogatási rendszert, és további intézkedéseket jelent be, hogy minél több 50 év feletti személyt ösztönözzön a munkába való visszatérésre, ezzel is csökkentve a gazdaságilag inaktív britek számát.

A kormány adatai szerint jelenleg körülbelül kilencmillió ember „gazdaságilag inaktív” az Egyesült Királyságban, és a Brexit körülbelül 330 000 fős munkaerőhiányhoz vezetett az Egyesült Királyságban, főként az alacsonyan képzett ágazatokban – olvasható az Európai Reformközpont (CER) jelentésében.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után