Nagy, roppant fájdalmas csípésű lódarázs fajta terjed Angliában – egyre több helyen, köztük már Londonban és környékén is egyre több van 1

Ebben az évben már az eddigieknél is korábban észlelték az első ázsiai lódarazsat, hetekkel azelőtt, ahogy az Egyesült Királyságban az előző évek során megfigyelhető volt, és a számuk egyre növekszik.

Nagy, roppant fájdalmas csípésű lódarázs fajta terjed Angliában – egyre több helyen, köztük már Londonban és környékén is egyre több van 3

Egy ázsiai lódarázs naponta akár 50 mézelő méhet is képes lefejezni és megenni, csípését pedig úgy írják le, mintha egy izzó tűvel szúrnának meg bennünket. Nemcsak a környezetre jelentenek veszélyt, hanem egyetlen csípéssel akár meg is ölhetik a rájuk allergiás embereket.

A Brit Méhészszövetség szerint a kenti Ash városában, március 11-én történt az idei első észlelés, egy fészerben. Az első bejelentett észlelés 2023-ban április 11-én volt Northumberlandben, ahol egy ázsiai lódarazsat be is fogtak.

Az Egyesült Királyságban először 2016-ban észleltek ázsiai lódarazsat, azóta 102 hivatalosan is megerősített észlelés történt számos különböző régióban, köztük Londonban, Kentben, East Sussexben, Southamptonban, New Forestben, Weymouthban, Plymouthban, Southendben, Hullban, Middlesbroughban és Northumberland területén is.

A számuk sajnos egyre növekszik, 2023-ban 57 észlelést jelentettek az Egyesült Királyságban – ez kétszerese az előző hét év összes észlelésének együttvéve. Sajnos, ha nem tesznek ellene és megengedik, hogy itt letelepedjenek, fennáll a veszélye, hogy elpusztítják az őshonos méheket az országban.

Nagy, roppant fájdalmas csípésű lódarázs fajta terjed Angliában – egyre több helyen, köztük már Londonban és környékén is egyre több van 4

Diane Drinkwater, a Brit Méhészszövetség (BBKA) elnöke a The Mirror című lapnak nyilatkozott a legutóbbi észlelésről, és azt mondta: „Gyanítom, hogy ez egy királynő, ami itt született. Ezt nem erősítették meg, de ez lenne logikus. Életciklusuk nem elég előrehaladott ahhoz, hogy mostanra nagy számú kifejlett dolgozóval rendelkezzenek. Azt gyanítom, hogy nem külföldről vándorolt ide, lehet, hogy valahol nem vettünk észre egy fészket.”

Az ázsiai lódarázs számos európai országban elterjedt, miután 2004-ben véletlenül szabadon engedték őket Franciaországban. Ezen országok közé tartozik Spanyolország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Portugália és az Egyesült Királyság.

A királynő egy évig él. Tavasszal minden királynő saját kolóniát alapít február és május között. Az ekkor lerakott petékből kelnek ki a fiatal dolgozók. Júniustól a kolóniát már a kifejlett dolgozók alkotják, végül a nyár végén kikelnek a hím és nőstény egyedek is. A nőstények (a leendő királynők) védett helyet keresnek maguknak, ahol áttelelnek, majd a következő tavasszal új kolóniát alapítanak. Egy fészekben kb. 2000 lódarázs él, ebből nagyjából 150 telelhet át, és ezek a következő évben építhetnek fészket, ha meg vannak termékenyítve.

Az ázsiai lódarázs betelepülése azért jelent problémát, mert állítólag a házi méhekre vadászik és lokálisan nagy károkat okozhat a méhészetekben.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után