Nagy és sokak által várt változtatást jelentett be a Facebook 1

A Facebook arra készül, hogy a valaha látott legnagyobb változásokat hajtsa végre az időfolyamunkon.

facebook

A vállalat szerint úgy fognak módosítani a posztok áradatán, hogy végül csak azt lássuk, ami igazán „jelentőségteljes”. Vagyis ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy többet látnánk a tartalmait azoknak, akiket valóban ismerünk, és kevesebbet a celebekből és a cégekből. A változásoknak az a célja, hogy az embereknek olyan dolgok jelenjenek meg, amelyeket valóban látni akarnak, és amivel igazán kapcsolatba akarnak kerülni, mondta Mark Zuckerberg.

Valójában persze sejteni lehet, hogy inkább a „tartalom-összeomlást” akarják visszafordítani – vagyis azt a jelenséget, hogy az emberek egyre kevesebb dolgot osztanak meg magukról a Facebookon. Ugyanis ha a felhasználók nem kommentelnek vagy osztanak meg magukról információkat, akkor nincs mit eladni a hirdetőknek. A Facebook pedig a hirdetéseiből szerzi a bevételét, így ez a tendencia a cég saját bevallása szerint már jó ideje aggasztja őket.

Eközben az emberek amiatt is kritizálják a közösségi oldalakat, hogy sokakat depresszióssá tesz a használatuk, valamint sokkal elszigeteltebbnek érzik magukat miattuk. A Facebook elfogadta a bírálatokat, de azt mondja, az új algoritmusok segítenek majd a platformot egy pozitívabb hellyé tenni.

Kevesebb poszt lesz márkáktól, oldalaktól és médiavállalatoktól, és több valódi emberektől. Emellett videókból is kevesebb lesz, mert a Facebook szerint ez a fajta tartalom „passzív”. Vagyis, még ha meg is nézik őket az emberek, nem igazán kommentelnek oda vagy vonódnak be bármely más formában.

Nagy és sokak által várt változtatást jelentett be a Facebook 3

„A kutatások azt mutatják, hogy ha azért használjuk a közösségi oldalakat, hogy kapcsolatba kerüljünk olyanokkal, akikkel törődünk, akkor az jót tesz a lelki állapotunknak” – mondta Zuckerberg.

„Kevésbé érezzük magunkat magányosnak, ez pedig hosszútávon korrelál a boldogság és egészség érzésével. Másfelől viszont passzív módon tartalmakat nézni és olvasni nem biztos, hogy annyira jó.”

Az intézkedések persze nem lesznek hatással a fizetett hirdetésekre – ezeket ugyanúgy látni fogjuk attól függetlenül, hogy fontosak-e vagy nem. Viszont rosszul érintheti majd az olyan vállalkozásokat és cégeket, akik fizetett hirdetések nélkül is gyakran használják az oldalt azért, hogy közelebb kerüljenek fogyasztóikhoz.

Amiatt is kritikák érik a Facebookot, hogy „filter-buborékokat” kreál, vagyis sok ember beleragad azokba a tartalmakba, amelyeket barátai vagy hasonló gondolkodású emberek megosztanak. A vállalat szerint azonban ez pont olyan, mint amikor az emberek bekerülnek egy baráti társaságba, ráadásul a kutatásaik alapján a felhasználók sokkal sokszínűbb tartalmakat látnak a közösségi oldalakon, mint amit amúgy a való életben látnának.

Egyébként a múlt év nem volt egyszerű a Facebook számára, főleg miután szárnyra kapott a hír, hogy az oroszok ezen a platformon keresztül befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményeit. Így Zuckerberg múlt héten kijelentette, hogy „személyes kihívásnak” tekinti 2018-ra azt, hogy „megjavítsa” a Facebookot. Hozzátette, hogy persze lehetetlen minden egyes hibát kijavítani és minden erőszakos tartalmat kiszűrni, azonban lehet redukálni az eddigi hibák számát a vállalat szabályzatainak betartásával.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

Megosztás