Nagy-Britanniának ki kell lépnie az EU-ból: érvek és ellenérvek 1
File photo dated 06/10/12 of Mayor of London Boris Johnson (left) with Prime Minister David Cameron during the lighting of the Paralympic Cauldron in Trafalgar Square, central London. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Wednesday December 19, 2012. See PA story XMAS Year. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire

London polgármestere, Boris Johnson szerint, az Eu-ból való kilépés dupla győzelem lenne mindenki számára. Így próbálja bátorítani a kilépést ellenzőket arra, hogy a „szabadságra” szavazzanak.

File photo dated 06/10/12 of Mayor of London Boris Johnson (left) with Prime Minister David Cameron during the lighting of the Paralympic Cauldron in Trafalgar Square, central London. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Wednesday December 19, 2012. See PA story XMAS Year. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire

Az EU egy elavult nézet, amely „rengeteg pénzbe és a demokráciánk felforgatásába került nekünk” — mondta a Tory párti képviselő.

A politikus kitart amellett, hogy a kilépésnek nincsenek hátrányai, ill. azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság utánozza le Kanadának az EU-val való kereskedelmi egyezményét. Ezzel szemben, David Cameron szerint, hiba lenne azt mondani, hogy a Királyság tudna kedvező megállapodásra jutni az EU-val a kilépése után.

Tony Blair, egykori miniszterelnök, elmondása szerint — aki most avatkozik bele elsőként nyilvánosan a népszavazás körüli vitákba —, a Királyság végül a maradás mellett döntene június 23-án, mivel ez szolgálja a nemzeti érdekeket.

Mr. Johnson, aki azoknak az idősebb konzervatív parlamenti képviselőknek a táborát gazdagítja, akik szakítani akarnak az EU-val, azt mondta az aktivistáknak Kentben, hogy az Egyesült Királyság a legkreatívabb ország Európában és „elég nagy és erős ahhoz, hogy egyedül is megállja a helyét.”

„Az őrült és idealista EU”

Ha az embereknek szembesülniük kellene a választással, hogy 2016-ban csatlakozzon az ország az EU-hoz, vagy sem, valószínűleg, „egy kicsit őrültnek és idealistának” tekintenék a szervezetet, amelynek óriásiak a „költségei és a bürokráciája”, amely korlátozza a nemzetállamok képességét arra, hogy meghozzák a saját törvényeiket és ellenőrizzék a saját határaikat.

„Csatlakozna bárki is a józan eszével ma az EU-hoz?” — kérdezte. „50 éves már és rossz irányba halad. Itt az ideje az igazi reformnak. És az egyetlen módja ennek a kilépés.”

Mr. Johnson kijelentette, hogy a Királyság össze tudna kovácsolni egy új szabad kereskedelmi megállapodást az EU-val, amely a már létező Kanada-EU megállapodás alapján jönne létre, és elutasítják David Cameron miniszterelnök javaslatait, melyek szerint ő és más kiválás pártiak feláldoznának munkahelyeket és a gazdasági gyarapodást azért, hogy nagyobb függetlenséget érhessenek el.

„Vegyük csak szemügyre a tervet, amely a valuta megerősítésére tesz erőfeszítéseket az eddiginél is töményebb integrációval, még több szabályozással az összes fajta társadalmi és gazdasági problémák területén.  Mindez közvetlenül fogja befolyásolni az országot, és szerintem, a kockázat egyre inkább abban van, ha a programban maradunk.”

„Szerintem, a legjobb dolog, amit tehetünk, az az, ha példát mutatunk és kitörünk a szabadságunkért.”

Csapást mérve az EU-ban való maradás kampányára, amelyet az ellenkező tábor „Félelem Projektnek” nevez, Mr. Johnson az USA egykori elnökét, Franklin Rooseveltet idézte, aki azt mondta, hogy „az egyetlen dolog, amelytől félnünk kell, az maga a félelem”. „Még a félelem sem olyan rémisztő — tette hozzá.”

„Ostobaság lenne az egyezményi minták követése”

Kanadára hivatkozik számos elszakadás párti politikus, amely annak a modellje, hogyan tudja az Egyesült Királyság folytatni az ügyleteit az EU-val anélkül, hogy meg lenne kötve mozgásszabadságot korlátozó szabályokkal, vagy arra lenne kötelezve, hogy hozzájáruljon a költségvetéséhez. Kanada aláírt egy szabad kereskedelmi szerződést az EU-val 2014-ben, hét évvel az után, hogy megkezdődtek az első tárgyalások egy szorosabb gazdasági együttműködésről. A megállapodást, amely kizárja a két blokk közötti vám 98%-át, még ratifikálni kell mindkét fél által, de a tervek szerint, jövőre hatályba lép.

Wales-i aktivistáknak azt mondta Cameron, hogy az új kereskedelmi szabályok tervekből, minták alapján, történő megvitatása a brit üzleti élet elfogadhatatlan bizonytalanságának hosszú időszakához vezetne.

 „Elemzés”

Azok, akik az EU-ban maradnának, azt kérdezik, milyen lenne, rajta kívül. Azokat, akik el szeretnének szakadni, olyan gúnyok érik, miszerint, nincs tiszta elképzelésük arra vonatkozóan, milyen fajta kereskedelmi megállapodás lenne ütős Brüsszellel, ha kilépne az ország.

Azonban, tegnap, Boris Johnson megvilágította a dolgokat, amelyek eddig homályosak voltak. Kanadára hívta fel a figyelmet. Itt azt gondolnánk, hogy a maradásért kampányolóknak ennyi elég és lassan átállnak a másik oldalra. Azonban, ez nem ilyen egyszerű. Az EU párti kortesek arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen hosszú ideig tartott Kanada számára összehozni a megállapodást, ill. megkérdőjelezik azt, hogy egy hasonló megállapodás megfelelő lenne-e a Királyságnak, amely sokkal inkább támaszkodik pénzügyi szolgáltatásokra.

Chuka Umunna, munkáspárti parlamenti képviselő szerint — aki az EU-ban való maradásért kampányol —, a Kanada-féle modellből kimaradt a szolgáltató ipar — amely a brit foglalkoztatottság jelentős arányát jelenti — és azzal vádolta Mr. Johnsont, hogy gyorsan és hanyagul játszik az EU tagságtól függő munkahelyekkel.

Mr. Blair a Radio 4’s Today-nek adott interjújában elmondta, hogy a Királyság végzete az, hogy „vezesse Európát”, figyelmeztetve, hogy a Brexit (kilépés) gazdasági instabilitáshoz vezetne és „alapjában károsítaná” a britek érdekeit. Syed Kamall, európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy hisz abban, hogy az Egyesült Királyság létre tud hozni egy jobb életet az EU-n kívül. Hozzátette, hogy szerinte egy igazságos és kiegyensúlyozott bevándorlási politika is csak az EU-n kívül lenne lehetséges.

Úgy tűnik, hogy a döntés és az ország jövőbeli gazdasági modelljének meghatározása korántsem olyan egyszerű a gazdasági elemzők, pénzügyi szakemberek, politikusok számára. Így egyre izgalmasabbá válik számunkra az, hogy vajon mi lesz a júniusi népszavazás eredménye. Addig is, továbbra is követjük majd a témával kapcsolatos vitákat, hogy tájékoztassunk titeket róla, hiszen a döntés ránk is nagy hatással lesz.   Forrás: http://www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után