Nagy-Britanniában és az EU többi részén is eltörölik az óraátállítást 1

A szigetország a hírek szerint szintén arra készül az Európai Unióval egyetemben, hogy a kilépéstől függetlenül itt is eltöröljék az évi kétszeri óraátállítást.

Nagy-Britanniában és az EU többi részén is eltörölik az óraátállítást 3

Az Európai Unió azt szorgalmazza, hogy az európai országoknak egy nagy időzónába kellene tartozniuk az egész év során. Habár a jelek szerint Nagy-Britannia röpke három hónap múlva ki fog lépni az EU-ból, úgy tűnik mindezek ellenére az ország szintén követni fogja at uniót ebben a tekintetben.

Hivatalos emailezésekből kiderült, hogy a brit nyári időszámítást akarják állandósítani egész évre a szigetország területén. Az EU tagállamai még 1996-ban álltak át a téli és nyári időszámítás váltogatására azzal az indokkal, hogy energiát spórolnak vele, azonban az azóta napvilágot látott elemzések nem meggyőzőek még egy kicsit sem. Egy másik indok az volt, hogy a közúti balesetek száma csökkenni fog, azonban ennek kapcsán sem mutatkozik korreláció az óra átállítással.  A hírnek emberek milliói örülhetnek, akik utálják, hogy télen ilyen hamar sötétedik, mivel így ez egy órával későbbre tolódna.

A felvetés, hogy az óraátállítást meg kellene szüntetni, először az Európai Bizottság fejétől, Jean Claude Juncker-től hangzott el még pár hónappal ezelőtt. A megbeszélések szerint a tagállamoknak áprilisig kell eldönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék, ha állandóvá válna.

Idáig nem nagyon lehetett tudni, hogy Nagy-Britanniát ez mennyiben fogja érinteni, ugyanis a tervek szerint idén októbertől lép életbe a módosítás, a britek pedig ekkorra már lehet, hogy nem lesznek az EU tagjai. Azonban a Freedom of Information Act, vagyis az információ szabadságáról szóló törvény miatt, a témával kapcsolatos néhány hivatalos emailt nyilvánosságra hoztak, amikben az ál, hogy a britek is követni tervezik az EU példáját a kilépéstől függetlenül is.

Az egyik emailben, ami a Department for Business egyik alkalmazottjának emailezéséből származik, az áll, hogy „Az én meglátásom az, hogy a hivatalos javaslat minden bizonnyal a brit nyári időszámítás állandósítása mellet fog szólni”.

A hivatalnok emellett még azt is hozzátette, hogy azért is fontos, hogy így legyen, mert Írország EU tag, és az Észak-Írországgal lévő közös határszakaszon sok problémát eredményezhetne, ha az idő az egyik oldalon változik, a másikon pedig nem.

Rengetegen támogatják a dolgot és fogadták örömmel a hírt, de egyébként ez nem lesz rákényszeríthető a britekre, már ha addigra kilépnek, amit egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy megtörténik-e.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás