Nagy-Britanniában és az EU többi részén is eltörölik az óraátállítást

0

A szigetország a hírek szerint szintén arra készül az Európai Unióval egyetemben, hogy a kilépéstől függetlenül itt is eltöröljék az évi kétszeri óraátállítást.

Az Európai Unió azt szorgalmazza, hogy az európai országoknak egy nagy időzónába kellene tartozniuk az egész év során. Habár a jelek szerint Nagy-Britannia röpke három hónap múlva ki fog lépni az EU-ból, úgy tűnik mindezek ellenére az ország szintén követni fogja at uniót ebben a tekintetben.

Hivatalos emailezésekből kiderült, hogy a brit nyári időszámítást akarják állandósítani egész évre a szigetország területén. Az EU tagállamai még 1996-ban álltak át a téli és nyári időszámítás váltogatására azzal az indokkal, hogy energiát spórolnak vele, azonban az azóta napvilágot látott elemzések nem meggyőzőek még egy kicsit sem. Egy másik indok az volt, hogy a közúti balesetek száma csökkenni fog, azonban ennek kapcsán sem mutatkozik korreláció az óra átállítással.  A hírnek emberek milliói örülhetnek, akik utálják, hogy télen ilyen hamar sötétedik, mivel így ez egy órával későbbre tolódna.A felvetés, hogy az óraátállítást meg kellene szüntetni, először az Európai Bizottság fejétől, Jean Claude Juncker-től hangzott el még pár hónappal ezelőtt. A megbeszélések szerint a tagállamoknak áprilisig kell eldönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék, ha állandóvá válna.

Idáig nem nagyon lehetett tudni, hogy Nagy-Britanniát ez mennyiben fogja érinteni, ugyanis a tervek szerint idén októbertől lép életbe a módosítás, a britek pedig ekkorra már lehet, hogy nem lesznek az EU tagjai. Azonban a Freedom of Information Act, vagyis az információ szabadságáról szóló törvény miatt, a témával kapcsolatos néhány hivatalos emailt nyilvánosságra hoztak, amikben az ál, hogy a britek is követni tervezik az EU példáját a kilépéstől függetlenül is.

Az egyik emailben, ami a Department for Business egyik alkalmazottjának emailezéséből származik, az áll, hogy „Az én meglátásom az, hogy a hivatalos javaslat minden bizonnyal a brit nyári időszámítás állandósítása mellet fog szólni”.

A hivatalnok emellett még azt is hozzátette, hogy azért is fontos, hogy így legyen, mert Írország EU tag, és az Észak-Írországgal lévő közös határszakaszon sok problémát eredményezhetne, ha az idő az egyik oldalon változik, a másikon pedig nem.

Rengetegen támogatják a dolgot és fogadták örömmel a hírt, de egyébként ez nem lesz rákényszeríthető a britekre, már ha addigra kilépnek, amit egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy megtörténik-e.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: