Nagy-Britanniában engedélyezték az önvezető autók használatát az autópályákon 1

Miután a brit kormány jóváhagyta az új Ford technológiát, az autópályákon zöld utat kaptak az önvezető autók. A rendszer azt jelenti, hogy a sofőrök levehetik a kezüket a kormányról, és hagyhatják, hogy az autó maga vezessen. De továbbra is figyelniük kell, hogy a jármű mit csinál, és figyelmeztetést is kapnak majd, ha az autó azt észleli, hogy lankad a figyelmünk.

Nagy-Britanniában engedélyezték az önvezető autók használatát az autópályákon 3

A Ford önvezető technológiájának az Egyesült Királyság kormánya általi jóváhagyása az első alkalom, hogy egy ilyen rendszer legálissá válik az országban. A Ford közölte, hogy a kormány engedélyt adott a BlueCruise önvezető technológia bekapcsolására.

A rendszer egyelőre csak a 2023-as Ford Mustang Mach-E-ben érhető el, amely egy teljesen elektromos jármű. Öt radar követi nyomon a többi jármű helyzetét és sebességét, míg egy előre néző kamera érzékeli a sávjelzéseket és a kresz táblákat. A BlueCruise-t havi 17,99 fontért aktiválni lehet olyan funkciók vezérlésére, mint a kormányzás, a gyorsítás, a fékezés és a sávtartás a brit autópályák túlnyomó többségén.

Bár a felhasználók levehetik a kezüket a kormányról, egy infravörös kamera ellenőrzi majd, hogy az utat nézzük-e, ha emberi beavatkozásra lenne esetleg szükség. Ha a rendszer azt észleli, hogy egy sofőr nem figyel, figyelmeztető üzenetek jelennek meg a műszerfalon, majd hangjelzések, majd a jármű automatikusan lelassít. Ugyanez történik, ha egy jármű elhagyja az autópályát.

Jesse Norman közlekedési miniszter így nyilatkozott: „Nagyszerű hír, hogy a Ford Nagy-Britanniát választotta BlueCruise technológiájának európai bevezetésére, és nagyon örülök, hogy ez az ország ismét az innováció élvonalába tartozik. A legújabb fejlett vezetőtámogató rendszerek simábbá és könnyebbé teszik a vezetést, de biztonságosabbá is tehetik az utakat, mivel csökkentik a vezetői hibák lehetőségét.”

Lisa Brankin, a Ford egyesült királyságbeli és írországi ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A mai nap jelentős pillanat iparágunk számára, mivel a Ford BlueCruise az első ilyen típusú rendszer, amely jóváhagyást kapott Nagy-Britanniában.”

A Ford mérnökei 100 000 mérföldet tettek meg az európai utakon a legújabb rendszerek használatával, köztük a BlueCruise-zal. A Nagy-Britanniában végzett tesztelés során olyan veszélyeket rejtő körülményeket is teszteltek, mint az elhasználódott sávjelölések, rossz időjárás vagy útépítés.

A Ford azt mondta, hogy „az elkövetkező években” több járművébe is beszereli majd a BlueCruise-t. A rendszert tavaly vezették be az Egyesült Államokban és Kanadában. A teljesen önvezető autók továbbra is tilosak a közutakon az Egyesült Királyságban, kivéve a kormány által jóváhagyott kísérleteket. A technológiát mindenhol jóváhagyó jogszabályok már 2025-ben bevezetésre kerülhetnek.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után