Nagy-Britannia gazdasága végre növekedésnek indult, ráadásul még a vártnál is nagyobb ütemben 1

A vártnál is nagyobb mértékben nőtt a brit gazdaság novemberben, ami növeli annak az esélyét, hogy az ország 2024-ben elkerülheti a recessziót. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal nőtt novemberben az októberi 0,3 százalékos csökkenés után.

Nagy-Britannia gazdasága végre növekedésnek indult, ráadásul még a vártnál is nagyobb ütemben 3

A közgazdászok 0,2 százalékos GDP-növekedést vártak, miközben fennáll annak a veszélye, hogy az ország az év végére recesszióba kerül. Jeremy Hunt pénzügyminiszter örömmel vette tudomásul a „nagyszerű hírt”, és kitartott amellett, hogy az ország „erős pozícióban van a jövőbeni növekedés szempontjából”.

Az ellenzéki pártok és a szakszervezeti vezetők azonban támadták a „szomorúnak” titulált növekedési adatokat, és azt mondták, hogy Rishi Sunak azon állítása, hogy a gazdaság fordulóponthoz ért, „a valóságtól eléggé elrugaszkodott kijelentés”.

A növekedést főként a szolgáltatási szektornak köszönheti az ország, amely 0,4 százalékkal növekedett a hónap során, és a legnagyobb mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Ez a hír az októberi gazdasági visszaesést követi, amikor is a feldolgozóipar és az építőipar a vártnál rosszabbul teljesített a rossz időjárási körülmények miatt. Összességében az Egyesült Királyság recesszióba süllyedése egy hajszálon függ, ami definíció szerint két egymást követő olyan negyedév amit a gazdaság negatív eredménnyel zár.

Az ONS felülvizsgált becslései szerint a gazdaság visszaesett július és szeptember között. Tehát a havi GDP-nek nulla alatt kellene lennie decemberben, 0,02 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben, hogy október és december között is zsugorodjon a gazdaság, előidézve ezzel a sokat emlegetett recessziót.

Grant Fitzner, az ONS vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a feldolgozóiparban bekövetkezett visszaeséseket „részben ellensúlyozta a közszolgáltatások növekedése, amelyre a sztrájkok kevésbé voltak hatással”.

Mr. Hunt a következőket mondta a bejelentést követően: „Bár a novemberi növekedés örvendetes hír, ez lassulni fog, ahogy az inflációt visszahozzuk a 2 százalékos célérték közelébe. De ugyanakkor azt is láttuk, hogy az alacsonyabb adókat alkalmazó fejlett gazdaságok gyorsabban növekedtek, így a vállalkozásokat és a munkavállalókat érintő adócsökkentéseink erős növekedési pozícióba hozzák az Egyesült Királyságot a jövőben.”

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja szerint a gyenge növekedés Sunak úr „kudarcának az ékes bizonyítéka”. Hozzátette azt is, hogy: „Nem sikerült legyőznie Liz Trusst, nem sikerült csökkentenie a várólistákat, nem sikerült megállítania a kis hajókat, és most nem sikerült rendesen növelnie a gazdaságot sem.” Hogy akkor most mi az igaz, és hogy van-e minek örülni, avagy nincs azt valószínűleg mindenki egy kicsit másképp látja az angliai magyarok körében is.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után