David Davis miniszter közölte a hírt, hogy Anglia várhatóan 2018 decemberében fog kilépni az Európai Unióból hivatalosan.

how-would-brexit-affect-expats-pensions-residency-jobs-and-healthcare-136406074460703901-160513131752

A magas rangú konzervatív parlamenti tag vázolta elképzelését, hogy a szigetország miként fog új kereskedelmi egyezményeket kötni a kilépés után az országokkal szerte az egész világon.

Az Európai Unióból való kilépéssel foglalkozó miniszter a tegnapi ülés előtt bejelentette ‘ConservativeHome’ nevű web site-ján, hogy a kilépés gazdasági előnyei meg fognak valósulni még a várható hivatalos távozás előtt, 2018 decembere körül.

Az Európai Unió vezetői lelkesen dolgoznak, hogy elkezdhessék a kilépés kétéves folyamatát. David Davis felvázolta tervének átfogó menetrendjét a távozás folyamatáról. ‘Gyorsan, de megfontoltan kell megközelítenünk a kilépést’ jelentette ki. ‘Ez számos konzultációt és részletes terv kidolgozását foglalná magában az elkövetkezendő néhány hónapban.’ Elvárásaim szerint a tárgyalási fázis körülbelül 12-24 hónapig fog tartani’ nyilatkozta.

David Davis úgy véli, hogy a kilépés felé vezető úton a magas intenzitású szabad kereskedelmi tárgyalások stabilizálnák a piacokat.

Davis cikke hétfőn jött le és bár nem tükrözte tökéletesen Davis nézőpontját a kormányban, de betekintést nyújtott az elképzeléseibe. Cikkében kihangsúlyozta: “Kétségek nélkül üzleteket kötünk majd a kereskedelmi partnereinkkel a lehető leggyorsabban. Elvárásom az új miniszterelnökkel szemben, hogy szeptember 9-én azonnal indítson el globális méretű kereskedelmi üzleteket az összes kiváltságos kereskedelmi partnerünkkel.”

davis

Azonban az új kancellár, Philip Hammond azt javasolta pár nappal ezelőtt, mint külügyminiszter, hogy Anglia távozása az Európai Unióból akár hat évet is igénybe vehetne. Ezt nyilatkozta a BBC rádióban: ‘Nem az a legfontosabb dolog, hogy mennyi időbe telik, míg jóváhagyják a részletes megállapodást, hanem hogy mennyi ideig tart, amíg egyezségre jutunk az alapelveiben. Remélem, minél hamarabb meg tudjuk oldani.’

Hammond szerint a kormánynak alaposan át kéne gondolnia, hogy hogyan üsse nyélbe a lehető legkedvezőbb üzletet.

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság megjelenhetne az egységes piacon, de kulcsfontosságú megegyezni a legjobb hozzáférésben.

‘A kérdés az, hogyan tárgyalunk az Európai Unióval. Ez nem annyira a tagok szempontjából, hanem inkább a közeli szomszédok és kereskedelmi partnerek szempontjából fontos’ – nyilatkozta.

Szintén kihangsúlyozta, hogy más Európai Uniós nemzeteknek tiszteletben kell tartaniuk az Angliának lefektetett “piros vonalakat” a kilépésre szavazás miatt.

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára