Nagy-Britannia 8000 katonája érkezik Kelet-Európába: a hidegháború óta a legnagyobb bevetés következik a térségben 1

Az Egyesült Királyság mintegy 8000 katonáját küldi gyakorlatozni Kelet-Európába az oroszok ukrajnai inváziója nyomán. A történelmi lépés, amelynek során több tucat harckocsit is elhelyeznek különböző országokban Finnországtól Észak-Macedóniáig ezen a nyáron, a hidegháború óta a legnagyobb bevetés a britek részéről Európában.

Nagy-Britannia 8000 katonája érkezik Kelet-Európába: a hidegháború óta a legnagyobb bevetés következik a térségben 3

A több ezer brit katonához a NATO és a Finnországot és Svédországot is magában foglaló Joint Expeditionary Force szövetség több tízezer további katonája is csatlakozik. A védelmi minisztérium (MoD) szerint a tervek már régóta a tervezőasztalon vannak, de az Oroszország által Ukrajnában folytatott „különleges hadműveletnek” köszönhetően, most felgyorsították a végrehajtásukat.

A hadsereg parancsnoka, Ralph Wooddisse altábornagy elmondta: „Az Egyesült Királyság jelentősen hozzájárul Európa védelméhez és az orosz agresszió visszaszorításához. A brit hadsereg gyakorlatsorozata mind a kettőhöz elengedhetetlen. A bevetés mérete, párosulva a brit hadsereg professzionalizmusával, képzettségével és agilitásával, olyan mértékben fogja visszavetni az agressziót, amely Európában ebben az évszázadban még nem volt tapasztalható.”

Nagy-Britannia bevetése folytán április és június között a benne részt vevő brit katonák száma el fogja érni a 8000 főt Európában.

Ben Wallace védelmi miniszter a következőket mondta: „Európa biztonsága soha nem volt még fontosabb. Ezeken a gyakorlatokon csapataink egyesítik erőiket szövetségeseinkkel és partnereinkkel a NATO-val és az Egyesített Expedíciós Erők-kel a szolidaritás és az erő demonstrálására érdekében, a hidegháború óta az egyik legnagyobb közös bevetés keretein belül.”

Eközben a Queen’s Royal Hussars csapatait Finnországba telepítették – amely amúgy 830 mérföldes szárazföldi határon osztozik Oroszországgal – egy páncélos dandárba való beágyazódás céljából. A brit csapatok eközben az amerikai csapatokkal közösen Lengyelországban is tartanak gyakorlatokat.

Mindeközben az Egyesült Államok Képviselőháza ma 417-10 arányban olyan jogszabályt fogadott el, amely megkönnyíti a katonai felszerelések exportját Ukrajnába, újjáélesztve a „Lend-Lease Act”-et, amely segített legyőzni Hitlert a második világháború alatt. Ez most a Fehér Házba kerül majd, ahol Joe Biden elnök aláírja a törvényt.

Az intézkedés lehetővé teszi Washington számára, hogy katonai felszerelést kölcsönözhessen vagy bérbe adjon amerikai szövetségeseinek. Ebben az esetben segít az orosz invázió által érintetteken, például Lengyelországon és más kelet-európai országokon, köztük Ukrajnán. A törvényjavaslat egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok már most hadi felszerelést biztosítson Ukrajnának, csak azzal a technikai megkötéssel, hogy egy későbbi időpontban ki fogják majd fizetni.

A gyakorlatok során állítólag többek közt lesznek ejtőernyős ugrások, helikopteres csapatszállítás, légitámadás szimulációk, és Challenger 2 harckocsik tesztelése is. A gyakorlatok célja, hogy a britek „demonstrálják a brit hadsereg hozzájárulásának mértékét és jelentőségét Európa védelmében” – tette hozzá a Védelmi Minisztérium.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után