Nagy bejelentést tett London polgármestere, ami fontos és pozitív fejlemény a kint élő angliai magyarok és EU állampolgárok számára 1

Sadiq Khan, London polgármestere azt nyilatkozta, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak meg kell adni a jogot, hogy szavazhassanak a parlamenti választásokon Nagy-Britanniában. Mr. Khan úgy fogalmazott, helyénvaló lenne, ha nekik is lenne beleszólásuk, hogy kik alkossák azokat a hatályos törvényeket, amelyek amúgy rájuk is vonatkoznak.

Nagy bejelentést tett London polgármestere, ami fontos és pozitív fejlemény a kint élő angliai magyarok és EU állampolgárok számára 3

Mr. Khan a brit EU-tagságról tartott népszavazás hetedik évfordulóján egy nyílt levelet tett közzé a brit fővárosban élő több mint egymillió EU állampolgár számára. A polgármester úr a Munkáspárt képviseletében azt közölte, rettentő hálás amiért az „uniós származású londoniak megőrizték hitüket, és továbbra is Londont tartják otthonuknak” még annak ellenére is, hogy igen komoly bizonytalanságok övezik a tartós letelepedett státusz megszerezhetőségét.

Sőt, mindennek a tetejébe a konzervatív párti kormány „bevándorlásellenes retorikát” alkalmaz, és a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat a tárgyalási alkupozíciójának javítására próbálja meg felhasználni.

Khan szerint a Londonban élő EU-s polgárok kulcsfontosságú részei London  történelmének és jövőjének is egyaránt, és a jogaikért ő mindig ki fog állni. Kijelentette tehát, hogy épp ebből kifolyólag biztosítani kell a jogot az összes Nagy-Britanniában élő és dolgozó EU állampolgár számára, hogy ők is részt vehessenek a szavazáson a parlamenti választások alkalmával.

Önök szavazhatnak a helyhatósági és a polgármester-választásokon, és helyénvaló lenne, ha önöknek is lenne szavuk abban, hogy kik alkotják az önökre is hatályos törvényeket” – írta nyílt levelében Mr. Khan.

A szóban forgó javaslatot a Munkáspárt egy másik magas rangú képviselője is hangosan támogatta az utóbbi időben. Jonathan Reynolds, a Munkáspárt  üzleti ügyekért felelős árnyékminiszter posztjának várományosa a BBC egyik vasárnapi politikai tartalmú műsorában néhány hete ezt mondta:

“A Munkáspárt véleménye szerint érvek szólnak amellett, hogy akik Nagy-Britanniában élnek, és hozzájárulnak az ország gyarapodásához, azok részesei lehessenek a brit demokrácia működési folyamatának is.”

Reynolds elmondása szerint a Munkáspárton belül a választási program kidolgozásának részeként erről a kérdésről is folynak az egyeztetések.

A Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgároknak a brit állampolgárokhoz hasonlóan fel kell iratkozniuk a brit választói listára, de jelenleg csak a brit helyhatósági, illetve a walesi és a skóciai törvényhozási választásokon szavazhatnak, az országos parlamenti választásokon ezt egyelőre nem tehetik meg.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után