Skócia most vezeti be, Angliában pedig nagyjából egy év múlva kerül forgalomba az új, műanyag £5-os bankjegy.

_75023203_4gso41om

A skót Clydesdale Bank első körben kétmillió új, mesterséges polimer alapú £5-ost ad ki, melyek elmondásuk szerint hamisíthatóság szempontjából biztonságosabbak, és lassabban is használódnak el, mint papírból készült elődeik. Eddig több, mint 20 ország rendelkezik már polimer bankjegyekkel.

A bank azon három skót bank egyike, mely jogosult pénz nyomtatására. A Clydesdale Bank egy évvel korábban helyezi forgalomba az új bankjegyeket, mint Anglia, ugyanis a Bank of England ezt a lépést leghamarabb 2016-ban tervezi meglépni.

A bankjegy skót verzióján a Forth Bridge lesz látható, ami idén ünnepli átadásának 125-ik évfordulóját. A híd mellet pedig Sir William Arrol portréja lesz látható, akinek a cége a híd építésén túl sok más skóciai nevezetesség megépítésében is nagy szerepet játszott.

_75026256_fiverforth2

Az új bankjegy kisebb lesz a mostani £5-osnál, de így is kompatibilis lesz az automatákkal. Az új polimer bankjegyek nagyjából 2.5-szer annyi ideig bírják majd az igénybevételt, mint a papírból készültek. Kibírják majd, ha véletlenül egy ruha zsebében hagyva kimossuk őket, de extrém hőhatásra, mint mondjuk egy vasaló, sajnos ezek is meg fognak rongálódni, vagy akár el is olvadni. Emellett a hamisítás elkerülésére több, új technológiát is bevezetnek a bankjegyeken.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://m.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-business-32000610