Mostantól Nagy-Britanniában a szupermarketekben egyáltalán nem kapható „free-range egg” 1

A hétfői naptól a boltok polcairól teljesen eltűnt az ún. szabadtartású tojás, ami Angliában free-range egg néven ismeretes, méghozzá a madárinfluenza-járványok veszélye miatt.

Mostantól Nagy-Britanniában a szupermarketekben egyáltalán nem kapható „free-range egg” 3

Hétfőtől újra kellett címkézni a tojásokat, mert a brit tyúkok az elmúlt négy hetet állandóan a tyúkólakban illetve fedél alatt töltötték, hogy kisebb eséllyel kapják el a betegséget. A korábban „szabadtartású”-nak nevezett tojásokat mostantól „barn eggs” néven lehet majd megtalálni, miután a gazdáknak azt mondták, hogy minden baromfit tartsanak bent, zárt helyen a madárinfluenza H5N8 törzsének terjedése miatt.

Ezen a télen „a valaha volt legnagyobb madárinfluenza járvány ment végig Nagy-Britannián” és több mint 80 különböző helyen ütötte fel a fejét és okozott komoly károkat országszerte, és több ezer madarat kellett miatta levágni. A kormány iránymutatást adott ki a járvány következtében, amely korlátozza a madarak mozgatását, és segít megelőzni további járványok kitörését.

Az uniós jog szerint a tojás csak akkor címkézhető szabadtartásúnak, ha a madarakat kevesebb mint 16 hétig tartották bezárva – és ez az időszak letelt. A brit kiskereskedelmi konzorcium közölte, hogy a jelenlegi korlátozások feloldása után a tojás újra szabadtartásúvá válik, de addig is a szupermarketekben jól látható ábrák segítségével magyarázzák majd el mindenkinek a változást.

A gazdák abban reménykednek, hogy a változás csak átmeneti, és az útmutatást hamarosan feloldják, amint tavasszal emelkedni kezd a hőmérséklet, és javulni kezd a járványhelyzet.

Aimee Mahony, a Nemzeti Gazdaszövetség baromfi tenyésztési főtanácsadója elmondta: „A vásárlók különböző címkéket vehetnek mostantól észre a tojások csomagolásán, amelyek egyben el is magyarázzák, hogy a tojásokat egészségük és jólétük védelme érdekében ideiglenesen bezárva tartott tyúkok tojták.”

Jelenleg a baromfi madárinfluenzának való kitettségének kockázati szintje közepesnek tekinthető, ha betartják az irányelveket. De ha nem, úgy a kockázati szint magasra nő. A vadon élő madarak számára a kockázati szint, hogy megfertőződnek nagyon magasra nőtt Angliában, és magasra Walesben és Skóciában. A madarak zárt térben tartására vonatkozó szabályok pedig nem csak a baromfira vonatkoznak, hanem mindenfajta madártartásra egyaránt.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után