A miniszterelnök január 18-án új nyelvismereti követelményt jelentett be azok számára, akik családegyesítés jogcímén vándoroltak be az Egyesült Királyságba, és meg akarják hosszabbítani a tartózkodási engedélyüket.

family-migration

A nem uniós állampolgárságú házastársaknak, élettársaknak és szülőknek kettő és fél év kint tartózkodás után sikeres A2 szintű szóbeli vizsgát kell tenniük beszédkészségből és szövegértésből, ha öt évre akarják hosszabbítani az engedélyüket.

Az új, A2 szintű követelménnyel a kormány azt akarja biztosítani, hogy azok, akik minimális angol nyelvtudással, családi vízummal érkeztek az Egyesült Királyságba, idővel folyékonyabban beszéljenek angolul. Így jobban részt tudnak venni a hétköznapi beszélgetésekben, ezáltal jobban részt vehetnek a mindennapi életben, és beintegrálódhatnak a közösségbe.

A kormány elismeri, hogy az érintetteknek elég időre van szükségük az új tesztre való felkészüléshez. Ezért az új követelményt csak 2016. októberben léptetik életbe.  Így az nem érinti azokat, akiknek ennél korábban kell a tartózkodási engedélyük meghosszabbításáért folyamodniuk.

A hatálybalépés pontos dátumát és a további részleteket a Home Office a következő hetekben hagyja majd jóvá és publikálja a GOV.UK website-on. November óta a brit állampolgárok vagy az Egyesült Királyságban letelepedett személyek nem uniós állampolgárságú házastársai vagy élettársai, akik vízumért vagy kezdeti tartózkodási engedélyért folyamodnak, kötelesek demonstrálni, hogy képesek alapfokon kommunikálni angolul. Ezt a követelményt 2012. júliusban kiterjesztették a Birit állampolgárok és az Egyesült Királyságban letelepedett személyek szüleire.

Október óta azoknak a felnőtt korú bevándorlóknak, akik letelepedési engedélyért folyamodnak B1 szinten kell tudniuk beszélni angolul, és át kell menniük az új „Élet az Egyesült Királyságban” teszten.

Ironikus módon a HOME OFFICE a friss közleményében elgépelte a „language” szót, melyre az összes sajtóorgánum keselyűként csapott le, mondván, hogy olyanok követelik az angol nyelvtudást a bevándorlóktól, akik maguk is helytelenül írnak.     Forrás: GOV.UK

Kövess bennünket, ha tetszett (ha pipát látsz már követsz):