Mit jelent a brit kormány Brexit tervezete a kint élő EU bevándorlók számára 1

Theresa May megígérte, hogy egy jelenleg legálisan brit területen élő uniós állampolgár sincs, akinek a Brexit miatt el kellene majd hagyni az országot. A miniszterelnök azt mondta, „biztosságot” akar adni a náluk élő EU-s bevándorlók mindegyikének – közülük több, mint egy millióan Londonban élnek -, és azt is el akarja kerülni, hogy akár egy család is szétszakadjon a kilépés miatt.

Mit jelent a brit kormány Brexit tervezete a kint élő EU bevándorlók számára 3

Azonban azt is világossá tette, hogy csak akkor lép életbe a tervezett rendszer, ha ugyanezeket a jogokat ígérik meg a külföldön élő brit polgároknak is. Nézzük tehát, hogy mik is a brit kormány tervei az uniós bevándorlókra vonatkozóan:

Akik öt évnél régebb óta élnek az Egyesült Királyságban

A kormány javaslata szerint egy bizonyos „letelepedett” státuszt kapnának azok az EU bevándorlók, akik legalább 5 éve élnek legálisan az országban. Ezzel a státusszal jogosultak lesznek az egészségügy, az oktatás, a segélyek és a nyugdíjrendszer teljeskörű használatára. Egy új, egyszerűbb online rendszer dolgozná fel a jelentkezők adatait, és osztaná ki nagyjából ugyanazt a tartózkodási engedélyt, amit eddig az unión kívüli állampolgárok kaphattak 5 év itt tartózkodás után.

Theresa May megígérte, hogy leegyszerűsítik a rendszert, és nem kell már majd a 85 oldalas jelentkezési dokumentumokon végigszenvedi magukat az embereknek. Ez az új uniós „letelepedett” státusz lényegében vízumként fog működni, és bizonyítja majd, hogy tulajdonosa szabadon élhet és dolgozhat az ország területén, emellett benne lesz a belügyminisztérium hivatalos adatbázisában is. A tájékoztató azt is hozzáteszi, hogy akik már beadták az állandó tartózkodási engedélyre vonatkozó kérelmet, azoknak is igyekeznek majd a lehető legzökkenőmentesebben átvinni a jelentkezést az új rendszerre.

Akik öt évnél kevesebb ideje élnek az Egyesült Királyságban

Azoknak, akik még nem élnek öt éve az országban, lehetőségük lesz maradni addig, amíg ki nem töltik ezt az időtartamot. Akik tehát még a kijelölt dátum előtt érkeznek, egy ideiglenes státuszt kapnak addig, amíg nincs meg az öt év, ezután pedig ugyanúgy kérelmezhetik majd a letelepedett státuszt. Azok pedig, akik a kijelölt fordulónap után, de a Brexit előtt érkeznek, egy bizonyos „kegyelmi” státuszt kapnak – ez valószínűleg két évig érvényes majd – ami alatt megpróbálhatják rendezhetni bevándorlási ügyeiket azért, hogy később majd maradhassanak, és jelentkezhessenek a letelepedett státuszra. A tájékoztató azonban hozzáteszi, hogy ez a típusú engedély már nem garantálja, hogy elnyerhetik az állandó tartózkodási engedélyt.

Mikor lesz a kijelölt fordulónap?

Ezt még pontosan nem határozták meg, de aközé fog esni, hogy a brit kormány hivatalosan értesítette Brüsszelt a kilépési szándékáról (2017 április 29.) és hogy végül hivatalosan kilép (2019. március 29). Sokan azonban úgy gondolják, a kormánypárt minél hamarabbi dátumot fog meghatározni azért, hogy ne legyen egy nagyobb hullámú bevándorlás most a hírek hatására, még a Brexit előtt. Ezt Theresa May is megerősítette múlt héten, majd azt is elutasította, hogy az Európai Igazságügyi Bíróság őrködjön a náluk élő uniós állampolgárok jogai felett.

Mit jelent ez a családoknak?

A királyság területén élő uniós bevándorlók nem fognak elszakadni a családjuktól Theresa May ígérete szerint. Azt mondta, az EU-s bevándorlóknak joga lesz közeli családtagjait behozni az országba, és ők is jelentkezhetnek majd a letelepedett státuszra. A kijelölt dátumtól függetlenül jogosultak lesznek 5 év után jelentkezni erre a fajta állandó tartózkodási engedélyre. Azokat pedig, akik családtagként a kilépés után érkeznek, ugyanúgy kezelik majd, mint a brit állampolgárok külföldi hozzátartozóit, vagy azokat az uniós bevándorlókat, akik szintén a kilépés után érkeznek.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után