Egy egyetemista lány filmre vette, ahogy egy utas minden muszlimot terroristának nevezett az egyik londoni metró vonalon.

tube

A magát meg nem nevező szociológiahallgató, aki maga is muszlim, azt állítja, hogy a férfi hangos beszélgetést kezdeményezett a Jubilee Line-on Stratford közelében, pénteken. A 21 éves hallgató ki is posztolta az erről készített rövid videót, a következő kommenttel: „Mi történt velem ma, amikor felszálltam egy vonatra és leültem… Iszlámgyűlölet.”

Az állítólagos megpróbáltatás a 31 áldozattal járó brüsszeli terrortámadás nyomán bontakozott ki. A hallgató a következőket írta az esetről: „Éppen haza tartottam, felszálltam a Jubilee Line-ra és megláttam egy üres helyet, így leültem… Nem sokkal az után, hogy leültem, az egyikük elkezdett nagyon hangosan beszélni. Ezt mondta: „minden muszlim terrorista”.”

https://www.youtube.com/watch?v=I-NMCZ2Jovk

A lány elmondása szerint, nem akart belebonyolódni ebbe a vitába a férfivel, amely további mocskolódásokat szült az irányába.

„Mivel én nem mondtam semmit, ő tovább folytatta a sértegetést” — írta, hozzátéve: „Ezért mit tettem? Megfordultam és mosolyogtam.J Azt gondoltam magamban, hogy ez a férfi eléggé műveletlen, ha ilyeneket mond…  de nincs semmi értelme annak, hogy még rosszabb benyomást keltsek rá a muszlimokkal kapcsolatban, mint amit már eleve gondol róluk.”

„Londonban élve, azt gondolnánk, hogy a muszlimok, különösen a hijabik rengeteg sértést kapnak azért, ahogyan öltöznek… és az emberek folyton arról kérdeznek, hogy tapasztaltam-e már iszlámgyűlölő megjegyzéseket…  A mai napig, büszkén mondhattam, hogy nem, de köszönet annak a férfinek a vonaton, hogy ez már nem így van. J”

Az eset után, a fiatal nő a következőket mondta a Standardnak: „Egészen sok ember volt ott, de senki sem mondott semmit. Az emberek teljesen figyelmen kívül hagyták az egészet — megdöbbentem. Még soha nem tapasztaltam ilyet. Hallottam már ilyenről a hírekben, de sohasem gondoltam volna, hogy egyszer én is személyesen megtapasztalom. Ez már normálissá vált a társadalomban.”

A videót már több százszor megosztották, és sok Twitter használó megdicsérte a lányt a viselkedéséért.

Az egyik ezt írta: „Annyira sajnálom, hogy ez történt veled.  Maradj biztonságban. A helyes utat választottad azzal, hogy figyelmen kívül hagytad őt.”

Egy másik felhasználó a következőket írta: „Jól tetted, hogy így reagáltál, remélhetőleg, így majd nem lesz annyira tudatlan az a hülye.”

Az állítólagos áldozat hozzátette: „Nagyon sok támogatást kaptam, amit egyáltalán nem gondoltam volna. Az emberek felháborodtak azon, ami történt, azért, mert ennek senkivel sem lenne szabad megtörténnie.”

Tegnap a rendőrség hozzászólt a videóhoz, és arra bátorította a gyűlölet-bűncselekmények áldozatait, hogy jelentsenek minden incidenst.

A Brit Közlekedésrendészet szóvivője a következőket fűzte hozzá az esethez: „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságosan utazzon, és senkinek sem lenne szabad fenyegetetve vagy megfélemlítve éreznie magát, amikor a vasúti szerelvényeken utazik. A gyűlölet-bűncselekmény áldozatait biztosítani kell arról, hogy a rendőrség komolyan veszi őket, és nem fogjuk tolerálni a gyűlölet-bűncselekményt és ki fogjuk vizsgálni az összes ezzel kapcsolatos állítást, támogatni fogjuk az áldozatokat és letartóztatjuk a támadókat.”

A médiának köszönhetően egyrészt rengetegszer téma manapság a terrorizmus és, hogy ki terrorista meg ki nem. Nagyon sokan mára a szakállas turbános figurát tudat alatt a terroristával azonosítják. Ki mit gondol az ilyesfajta gyűlölködésről? Jogos, nem jogos? Tényleg nyíltan utálni kell-e mindenkit azért mert van olyan tagja a társadalmuknak aki mondjuk embert ölt? Magyar, vagy brit emberek is vannak akik erőszakolnak, meg embert ölnek, akkor más országnak meg bennünket meg az angolokat kellene kollektívan utálnia? Eltérő véleményeket akarok hallani, és lehetőleg normális hangvételben beszélgetni a témáról.     Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára