Minden eddiginél többen támogatják, hogy ne lépjen ki Nagy-Britannia, már 56%- van ellene

0

Annak a támogatottsága, hogy a szigetország mégis inkább maradjon az EU tagja a 2016-os népszavazás óta mért legmagasabb szintre emelkedett, nem sokkal azt követően, hogy a miniszterelnök Brexit tervezetét hatalmas arányban elutasította a parlament, köztük rengeteg kormánypárti képviselővel az élen.

A YouGov egyik legfrissebb elemzése szerint a megkérdezettek 56%-a a maradás mellett szavazna, ha újra megkapnák a lehetőséget erre. Ez azt is jelenti egyben, hogy mindössze 44%-a az embereknek szeretne kilépni. Így összesen 12 százalékponttal többségben vannak azok, és itt emberek millióiról van szó, akik nem szeretnének kilépni az unióból. Előző év végén ez az előny még csak 8 százalékpont volt, vagyis a különbség másfélszeresére emelkedett.

Ez is azt bizonyítja, hogy a szavazópolgárok tömegesen veszítik el a hitüket abban, hogy a Brexit meglépése a helyes döntés. A 2016-os népszavazáson közel 4 százalékpont volt a különbség, akkor még a kilépés javára, így ennek tükrében a mostani adatok még drasztikusabb változást mutatnak. Mindeközben országos szinten rohamosan nő egy új népszavazás kiírásának támogatottsága.A YouGov ennek kapcsán készített egy másik közvéleménykutatást, ahol szintén több, mint 1000 szavazópolgárt kérdeztek meg véletlenszerűen kiválasztva, tehát a mintavétel reprezentatívnak mondható. Ennek is hasonló lett az eredménye. A megkérdezettek 47%-a mondta, hogy szeretne új népszavazást, de ha a megkérdezettek közül kivesszük azokat, akik nem tudommal feleltek, úgy itt is 56% azoknak az aránya, akik új népszavazást szeretnének.

A felmérést a keddi parlamenti szavazás után készítették, amikor is Theresa May Brexit tervezete a parlamenti képviselők előtt csúfos vereséget szenvedett az alsóházban. Ezt követően a kormány ellen bizalmatlansági szavazás is volt, de abban az ellenzék nem járt sikerrel, így a kormány nem kerül leváltásra, Ms May egyelőre megtarthatja a miniszterelnöki posztját.

Mindeközben pár napja az egyik korábbi brit miniszterelnök, Sir John Major azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britanniának vissza kell vonnia az 50. cikkelyt és leállítani az egész kilépési procedúrát, hogy a szigetország elkerülje a megállapodás nélkül való kilépést.

„Az ár, amit az ország fizetne azért, ha megállapodás nélkül lépünk ki, a nemzeti jólétre nézve hatalmas és hosszan tartó lenne. Ezzel szemben az előnyei a nullához közelítenek. Minden egyes háztartás, egyen az gazdag vagy szegény, rosszabbul járna még sok sok éven keresztül.” – mondta nyilatkozatában Sir John Major.         Forrás

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: