A londoni rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy a november 5-i esti felvonulás/tüntetés erőszakos megmozdulássá fajulhat London belvárosában.

mar1

A tüntetést az Anonymus nevű aktivista csoport szervezi. A hatóságok többezres tömegre számítanak csütörtök este a Trafalgar Square és Westminster környékén a Milliós Maszkos Felvonulás (Million Mask March) nevű szervezett tüntetés keretein belül, melyre eddig 18,000 fő jelezte részvételi szándékát.

A rendőrség egyik szóvivője szerint az idei tüntetés minden lesz, csak békés nem, továbbá a környéken megbénulhat a közlekedés, így aki onnan akar majd haza menni, az számítson rá, hogy hosszabb ideig fog tartani az átlagosnál.

A tavalyi tüntetés sem zajlott békés hangulatban. Az előző november 5-én összegyűlt tömeg kocsikon ugrált, buszokat vertek szét, és néhány ismeretlen elkövető egy nőt is megtámadott a V for Vendetta című filmből ismert maszkokban, állítólag azért, mert nem tetszett nekik az akcentusa. Emellett a felbőszült tömeg ártatlan arra járókat is megfélemlített, és még a rendőröket is megtámadták. Érdemes lesz tehát elkerülni a tüntetést, ha csak nem akarunk benne részt venni.

A maszk mögé bújva nagyon sok ember, személyazonosságát elrejtve, kiengedi a benne lakozó rossz, destruktív másik ént. A tömeg és maszk ugyanis minimálisra csökkenti a kockázatát annak, hogy az elkövetett kisebb bűnöknek a következményeivel számolni kelljen.

„Elfogadhatatlan, hogy a társadalom egy szűk csoportja azt hiszi, hogy megszeghetik a törvényt anélkül, hogy következményei lennének, vagy hogy embereket zaklassanak, épületeket rongáljanak és rendőrtisztekre támadjanak. Azt üzenném a tüntetőknek, hogy a békés felvonuláshoz mindenkinek alanyi joga van, ha azonban megszegik a törvényt, keményen fogunk lecsapni. Ahol garázdálkodni fog a tömeg, ott letartóztatások lesznek.” – nyilatkozta az egyik rendőrnyomozó.

mar2

A tüntetésre korlátozásokat vezettek be, így csak a Trafalgar Square és Westminster környékén lehet protestálni és csak este 6 és 9 óra közt.

A tüntetést szervező Anonymus csoport felhívása

„Idén november 5-én az Anonymous UK collective ismét megszállja London belvárosát. Láttuk, hogy a kormány és az előző kormányok miként használják ki az embereket, láttuk a működésük hiányosságait, ahogy elpusztítják a féltve őrzött szabadságjogainkat, ahogy az internet segítségével akarják növelni felettünk a kontrollt, ahogy semmibe veszik a bevándorlókat, a szegényeket, az öregeket és a hátrányos helyzetűeket, ahogy a fővárosban a kevesek haszna, fontosabb a nép jóléténél és azt mondjuk, hogy ami sok, az sok.

Meghívunk minden aktivistát, dolgozót, diákot, orvost, ápolót, és mindenkit, aki pozitív változást akar, hogy csatlakozzanak a Trafalgar Square-en este 6-kor, csütörtökön. A kormány felfedte a kártyáit, most mi jövünk.”    Forrás: http://www.standard.co.uk/