Milliók kényszerülhetnek rá, hogy fizessenek a receptekért Angliában egy tervezett szabályváltozás miatt 1

Az idősek hamarosan arra kényszerülhetnek Angliában, hogy fizessenek a receptekért, mivel a kormány azt fontolgatja, hogy megváltoztatja, ki kaphatja meg ingyen a gyógyszerét. Angliában a legtöbb felnőttnek 9,35 fontot kell fizetnie a receptekért, de rengetegen vannak, akik életkoruk, jövedelmük és egészségügyi állapotuk alapján ingyenesen válthatják ki őket.

Milliók kényszerülhetnek rá, hogy fizessenek a receptekért Angliában egy tervezett szabályváltozás miatt 3

Jelenleg ebbe a csoportba tartoznak a 60 év felettiek, de ez a korhatár hamarosan 66 évre emelkedhet, ami sokkal több ember életét tenné „nehezebbé” – állítják a módosítás ellen kampányolók. A változtatásokról szóló kormányzati egyeztetés tavaly szeptemberben lezárult, de az Egészségügyi és Szociális Minisztérium (DHSC) még nem hozott döntést az ügyben.

Sokan úgy sejtik, hogy az ország lakosságát idén áprilisban tájékoztatják majd – amikor általában kiderül a vényköteles gyógyszerek díjának emelése. A miniszterek korábban azzal érveltek, hogy az ingyenes receptekre feljogosító korhatárát az állami nyugdíjkorhatárhoz kell igazítani, amelyet 2011-ben 66 évre emeltek.

Természetesen, ha többen fizetnek a gyógyszereikért, az több pénzt is jelent az NHS számára – ami különösen logikusnak tűnő lépés lehet a kormány részéről a koronavírus-járvány idején. Az NHS 2019-ben 600 millió fontot zsebelt be a vényköteles gyógyszerek díjaiból, és ez valószínűleg jelentősen megnőne, ha végrehajtanák az említett változtatást.

A 2018-ban kiadott ingyenes receptek mintegy 63%-a olyan személyekhez került, akik 60 év feletti életkoruk miatt voltak jogosultak erre a kedvezményre. Ha a kormány életbe lépteti ezt a változtatást, az a becslések szerint körülbelül 2,4 millió embert érint majd, és évente mindenkinek átlagosan további 100 font extra költséget jelent.

De orvosi csoportok és aktivisták sokasága, köztük a Royal College of GPs és a Royal Pharmaceutical Society, ellenzi a javaslatot. Laura Cockramt, a Parkinson-kór egyesült királyságbeli részlegének vezetője azt nyilatkozta: „Azt is tudjuk, hogy emberek ezreinek kell már így is sok esetben választania az élelmiszer és a gyógyszerek között. Az embereket egyszerűen nem lenne szabad hagyni, hogy ilyen helyzetben találják magukat, pláne, mivel a koronavírus miatt egyre hosszabbak a várólisták és rengetegen orvosi ellátást sem kapnak időben.”

Az Age UK azt mondta: „Ez egy keserű pirula milliók számára, akik ebben a korcsoportba tartoznak, különösen akkor, ha a bevételük szerény, és épp csak kijönnek belőle. Azokat is bünteti a rendszer, akiknek több gyógyszerre van szükségük, mert számos súlyos, hosszú távú egészségi problémát kell kezelniük, például magas vérnyomást vagy valamilyen szívbetegséget.”

Egy Sandra nevű nő ezt mondta az Age UK-nak: „Hamarosan 60 éves leszek. 9 GBP-t költök a receptre minden alkalommal. Jelenleg félek elmondani az orvosnak hogy más bajom is van, mivel nem engedhetem meg magamnak hogy felírjon még egy gyógyszert, és az egészségügyi problémáimat már alig tudom kezelni a mostani gyógyszerekkel.”

Az Age UK nem csak a módosítás megfékezését szeretné elérni, hanem azt is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy mindenki ingyen kaphassa a receptre felírt gyógyszereket – ahogy Walesben és Skóciában is. Körülbelül eddig 15 ezren írták alá azt a petíciót, amely arra szólítja fel a minisztereket, hogy tartsák meg ezt a 60 éves korhatárt, és 100 ezer aláírásra lenne szükség ahhoz, hogy a parlamentben megvitassák a kérdést.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után