Az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások milliói fognak kevesebbet fizetni az energiahasználatért egy felügyeleti szerv szerint, amely az Egyesült Királyság energia szektoráról készített jelentést.

o-ENERGY-BILLS-facebook

A Competition and Markets Authority (CMA – a piac szabad versenyét felügyelő és biztosító hatóság) azt indítványozta, hogy legyen egy árplafon az összes háztartás esetében, amelyek a feltöltős fogyasztásmérőket használják.

Az intézet szintén indítványozta, hogy a szabályozó Ofgem, tartson egy adatbázist azokról az ügyfelekről, akik 3 éve általános díjszabáson vannak. Ennek az adatbázisnak az alapján, az ellátók közvetlenül megcélozhatják az ügyfeleket.

A javaslatok arra hivatottak, hogy megreformálják az energia piacot és növeljék a versenyt annak érdekében, hogy a fogyasztók pénzt takaríthassanak meg.

A CMA, többek között, a következőket javasolta:

  • az ellátókra nehezedő szigorítások megszüntetése, amelyek csak 4 díjszabást tesznek megengedetté;
  • az ár összehasonlítási szolgáltatások képességének megerősítése annak érdekében, hogy a fogyasztók megtalálhassák maguknak a legjobb lehetőséget;
  • kiragadni azokat a szerződéseket, melyek értelmében a fogyasztók automatikusan kevésbé kedvező feltételek közé kerülnek.

A CMA egy 18 hónapig tartó kutatást végzett az energia piacon, amely azt találta, hogy összességében, az ügyfelek 1.7 billió fontot is fizethetnek egy évben, amely több, mint amennyit egy versenyképes piacon fizetnének.

A számlák csökkentése

A CMA úgy véli, hogy azok a háztartások, amelyek előtörlesztéses mérőt használnak — amelyek száma jelenleg a 4 milliót is eléri —, védelemre szorulnak, ameddig az okos mérőórákat be nem vezetik 2020-ban. Az előtörlesztéses mérőórákat használók tűnnek a legszegényebb és legsebezhetőbb fogyasztóknak, akiknek szintén, nehézségeik vannak számlát nyitni a szolgáltatóknál.

Roger Witcomb, a CMA kutatás vezetője, elárulta a BBC-nek, hogy az árellenőrzések összesen 3 millió fonttal csökkentenék a számlákat, amely 90 fontnak felel meg háztartásonként. A fogyasztói elégedetlenség az energia számlák miatt már évek óta romlik. Számtalan próbálkozás ellenére, a számlák évekig makacsul tartották magukat. Azonban, két év vizsgálat után, úgy tűnik, sikerül őket csökkenteni.

A tehetetlenség több, mint 1 billió fontba kerül a fogyasztóknak évente — akiknek 70%-a alap tarifával rendelkezik az ellátójánál. Ha szolgáltatót váltanának, a CMA becslései szerint, 300-400 fontot takaríthatnának meg évente.

Vannak, akik sokkal nehezebbnek tartják a váltást, mint mások. Ők azok, akik előtörlesztéses mérővel rendelkeznek, ill. azok, akik tartoznak a szolgáltatóiknak. Itt fogunk látni árellenőrzéseket: azaz, egy átmeneti árplafont 4 millió fogyasztó számára 2020-ig. Az árellenőrzés létezése egy piacon, amely 20 évvel ezelőtt szabályozatlan volt, sokak szerint az adott piac kudarcának a bizonyítéka.     Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára