Ha Londonban jársz, vagy élsz: útikalauz mindenkinek, miket érdemes kipróbálni, megnézni... 1

London nagyon sok mindent kínál az ide látogatóknak, akik azzal a szándékkal érkeznek, hogy annyi élményt gyűjtsenek az itt létük során, amennyit csak tudnak. Közülük akadnak olyanok, akik a kultúrát szeretnék megismerni, ezért a nemzeti múzeumokat vagy a művészeti galériákat járják. Mások számára, a fővárosba tett látogatás nem lenne teljes a Buckingham Palotai őrségváltás megtekintése nélkül, a galambok etetése nélkül a Trafalgar Square-en vagy selfie-zés nélkül a Parlament előtt. Azonban, ennél sokkal több van Londonban. Ha érdekelnek a részletek azzal kapcsolatban, mi mást is csinálhattok Londonban, olvassátok tovább a cikkünket.

London-Street

Nevezetes helyek

Clichének tűnhet, de igazán megéri elnézni néhány turisták által felkapott helyre.  Részben, azért, mert elmondhatjuk, hogy mi is voltunk ott, más részről pedig azért, mert tényleg megéri megnézni őket. Nagyon sok módja van annak, hogyan járjuk be a fővárost. Letölthetünk egy alkalmazást, aminek segítségével akár gyalog megkereshetjük a kitűzött célállomásokat, vagy irány a Tube. Ha esetleg, a kényelmesebb verziót szeretnénk, akkor felpattanhatunk egy nyitott tetejű emeletes busz felső szintjére is és bejárhatjuk vele a várost.

Ha nem szeretnénk semmit kihagyni a leghíresebb nevezetességek közül a brit fővárosban, akkor mindenképpen vegyük szemügyre az alábbi listát:

 • London Eye
 • Tower of London
 • Tower bridge
 • St Paul’s Cathedral
 • Westminster Abby
 • Big Ben
 • British Museum
 • Palace of Westminster
 • London Dungeon
 • Globe Theatre
 • National Gallery
 • Kensington Palace
 • Hyde Park
 • Natural History Museum
 • Churchill’s War rooms
 • London Zoo
 • Tate Modern

tour_img-412120-70

Nem lenne igazi a londoni kirándulás anélkül, hogy benézzünk a főváros pubjaiba.

A pubok össze vannak fonódva a brit kultúrával, ezért ha jobban meg szeretnénk ismerni a fővárost, muszáj benéznünk ide. A pubok nagyon gazdagok történelmi emlékekben, ezért egy látogatás legalább annyi mindent tud elmondani nekünk arról, hogy mi történt az évszázadok során, mint egy látogatás a múzeumban. Ha szeretnétek tudni, hogy mások melyik pubba néznek be az ittlétük során, a TripAdvisor szerint, a következő 5 hely a leglátogatottabb:

 1. The Mayflower Pub, Rotherhithe. Ha belépünk ide, úgy érezzük majd, mintha a 16. századba csöppentünk volna. Ez a legrégibb pub a Temzén, és a Mayflower hajó eredeti kikötője, mielőtt az angol zarándokok elindultak vele Amerikába.
 2. The Queen’s Head, Piccadilly Circus. Ez a legrégebbi független pub Londonban, amely nagyszerű ételeket kínál az étterem részében. Ha magával sodor a főváros központjának nyüzsgése, akkor ez az a hely, ahová érdemes benézni.
 3. The Andover Arms, Hammersmith. Itt meg lehet találni mindent, amit egy brit pub kínálhat: jókedvű üdvözlést és egy nagyszerű ebéd és vacsora menüt. Ha éppen hétvégén tartózkodunk a fővárosban, érdemes benézni ide, hiszen minden vasárnap quiz estét tartanak.
 4. The Victoria, Paddington. Ha a Hyde Parkban tett sétában elfáradunk kicsit, a közeli Victoriaban megpihenhetünk, amely finom ételeket és nagyszerű társaságot nyújt általában. Jó érzéssel tölthet el az, amikor rádöbbenünk arra, hogy Charles Dickens is eltöltött néhány órát itt korábban, méghozzá, pont azon a helyen, ahol éppen mi ülünk.
 5. The Churchill Arms, Kensington. A Churchill Arms története nagyon érdekes, amely 1750-re nyúlik vissza, amikor felépítették. Azonban, a jelenlegi nevét a második világháború után kapta, ugyanis, Winston Churchill nagyszülei rendszeresen ittak a barban. Érdemes beugrani ide egy sörre és megtekinteni Churchill kiállított emléktárgyait.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - SEPTEMBER 27: Arthur's Day celebrations get under way at the Errigle Inn in Belfast as fans come together to celebrate the life and legacy of Arthur Guinness, the man behind the iconic pint. Arthur's Day sees fans come together to experience live music events in over 500 intimate venues around the island of Ireland and for the first time in Great Britain, including surprise performances in small pubs. Leading the celebrations in London are Sir Tom Jones, Razorlight, Wretch 32 and VV Brown, whilst artists as diverse as Example, Tinie Tempah, Ellie Goulding, Mika, Professor Green, Fat Boy Slim, Texas, Fun Lovin' Criminals, Amy Macdonald, Primal Scream and Mumford & Sons perform in pubs around Ireland. The fourth annual celebration will take place in over 55 countries including, Spain, Italy, Germany, France, Caribbean nations, Malaysia, Indonesia, Australia, Japan, Singapore, South Korea, Ireland and Great Britain For more information visit www.guinness.com or the Guinness Facebook

Titkos helyek:

 • Tamesis Dock: Ha éppen a Parlament környékén vagyunk, ez a hely tökéletes megálló egy kis szünetre. Mindössze, 8 percnyi sétára van a Parlamenttől. Ha kíváncsiak vagyunk a helyre, mindössze, át kell sétálnunk a hídon, jobbra fordulni, és addig sétálni, amíg meg nem látjuk ezt a hajón lévő pubot. A dokk tetején van egy rész, ahová kiülhetünk és élvezhetjük, ahogy lemegy a nap a Parlament és a környező épületek mögött, miközben hideg sört kortyolgatunk, vagy éppen vacsorázunk.
 • Gurítás a Parkban: A Parkban (az Acton vonatállomás mellett) van egy mini golf pálya, ahol hideg sört is kapunk a bárban, amíg játszunk. Nagyon békésnek tűnik a kis csörgedező patakoknak és a zöld övezetnek köszönhetően. A mellette lévő Station House-ban pedig isteni pizzát ehetünk.

Az éjszakai élet legfelkapottabb célállomásai

A londoni éjszakai élet nagyon sokszínű. Nem számít, hogy kik vagyunk, vagy, hogy mit szeretünk, a fővárosi közösség osztozik az értékrendünkben. A továbbiakban felsoroljuk nektek azokat a helyeket, ahová érdemes elmenni, ha éjszakai kikapcsolódásra van szükségetek:

 1. Camden Town: Camden London egyik legizgalmasabb része, ahol az összes művészeti módot ünneplik és ösztönzik. Az itt lévő piacon a kézzel készített ruháktól, bőráruktól, a világ minden összes tájáról származó ételeken keresztül a művészeti tárgyak tömkelegéig, szinte minden megtalálható. A Camdenben lévő The Hawley Arms és a Camden Town Brewery nagyon felkapott helyek, mely utóbbiban főzik a hírhedt Camden sört.
 2. Mayfair: Mayfairt azoknak ajánljuk, akik szeretnek drága, első osztályú ételeket és italokat fogyasztani. A Kitty Fisher’s az egyik legfelkapottabb hely, amely arról lett híres, hogy tehetős emberek jártak ide.
 3. Oxford Street: Ha szerettek designer márkájú ruhákat, termékeket vásárolni, akkor ez az a hely, ahol ezt megtehetitek.

Letérve a járt útról

Múzeumok

London a nemzeti múzeumairól és művészeti galériáiról nevezetes, de ha valami mást is szeretnénk megtapasztalni, akkor sem érhet minket csalódás.

Először is, érdemes ellátogatni a Sir John Soane’s Múzeumba, amely a Bank of England építészének a rezidenciája volt. Építészeti rajzokban, műalkotásokban bővelkedik, beleértve Seti egyiptomi isten szarkofágját. Ha a társadalomtörténet jobban érdekel minket, akkor érdemes benézni a Geffrye Múzeumba, ahol megtekinthetjük, milyenek voltak az angol otthonok az 1600-as évektől napjainkig.

A The Savoy Hotel múzeumában híres vendégek fotóit tekinthetjük meg.

A kissé szokatlan érdeklődésűek számára is rengeteg látnivaló van a fővárosban, többek között, a The Grant Museum of Zoology, ahol állatok tetemeit, csontvázait lehet megtekinteni. Ezen kívül, vétek lenne kihagyni a The Viktor Wynd Museum of Curiosities-t, ahol nagyon bizarr és hátborzongató kiállítást nézhetünk meg. Azok számára, akik érdekesnek vagy éppen hátborzongatónak tekintik a baba kiállításokat, a The Pollock Toy Múzeum kihagyhatatlan lenne a listán.

Végezetül, azok számára, akik élvezik a hátborzongató dolgokat, ajánljuk figyelmükbe a The Old Operating Theatre Múzeumot és a The Museum of the Royal Pharmaceutical Society-t, ahol megnézhetik, milyen egy alapvető műtéti folyamat, ill. mumifikálódott kezet és piócákat is megszemlélhetnek.

Kultúra

A hangversenytermek az utóbbi két évszázadban a londoni élet részét képezték. A Wilton’s Music Hall az itt hallható előadásokkal felidézi ezt a korszakot.

Dan Brown rajongói számára kihagyhatatlan, hogy ellátogassanak London Temple negyedébe. Ezt a környéket a templomos lovagok hozták létre a 12. században, amely központi szerepet töltött be a joggyakorlatban a századok során, plusz, kulcsfontosságú helye volt a Da Vinci Code-ban.

Akik látni szeretnék, milyen volt az élet a 18. században, mindenképp látogassanak el a Dennis Severs’ House-ba. Ez a ház úgy néz ki, mintha, a család, amely ott él, épp csak most ment volna el otthonról: bevetetlen ágyakkal és étellel az asztalon.

A Guildhall Art Gallery-ben még a római kori életbe is bepillanthatunk.

Zöld helyek

Mivel London egy nyüzsgő városközpont, ami igazán vonzóvá teszi őt az ide látogatók számára, az a zöld övezetei.

Crowds of people enjoying London's Hyde Park on a sunny summers day, UK

Londonban, minden tevékenység központi helye a Temze, amit akár gyalog vagy biciklin is be lehet járni, ha végig haladunk a 40 mérföldes hosszúságú Thames Pathon. Ha pedig rávettük magunkat erre a nagy megmérettetésre, miért ne álljunk meg egy ebédre és egy kis pihenőre Charles Dickens kedvenc pubjában, a The Prospect of Whitby-ben?

Ha szükségünk van egy kis Zenre az életünkben, akkor a legtökéletesebb hely a pihenésre a Japán Tetőkert, amely az Ázsiai és Afrikai Tanulmányok Iskolájának épületében található (School of Oriental and African Studies). Ha ez esetleg nem lenne elég, akkor a Kensingtonban lévő Kyoto Japán Kertbe (Kyoto Japanese Garden) is ellátogathatunk.

A Postman’s Park a St Paul’s Cathedral közelében található. Az itt lévő kiállítások azoknak az emlékére készült, akik mások szolgálata közben vesztették el az életüket. Ha többet szeretnénk megtudni az elhunytakról, akkor töltsük le a park alkalmazását.

Exclusive ételek

Mielőtt kiválasztanánk, melyik étteremben szeretnénk enni, először azt döntsük el, hogy pontosan mit is szeretnénk enni, ugyanis szinte minden ízlésre találni lehet egy megfelelő helyet.

Ha fagyit szeretnénk, akkor érdemes megkeresni a Camdenben található Chin Chin Labs’-t, ahol újragondolták a fagylaltkészítést és tálalást. A jövőt idéző fagyasztott tejtermékeket folyékony nitrogén alkalmazásával tették újszerűvé és izgalmassá.

Most pedig, utazzunk a jövőből vissza a múltba és látogassunk el a tradicionális Pie and Mash Shopba, ahol, ha van merszünk hozzá, akkor megkóstolhatjuk a zselés angolnát.

Menő koktélok

Londonban számos hely van, ahol finomabbnál finomabb koktélokat kóstolhatunk meg, mint például a Callooh Callay Shoreditch-ben, a Happiness Forgets, Love and Liquor, The Lucky Pig, Mr Fogg’s és a találó névre hallgató Opium Cocktail and Dom Sum Bar, amelyek sokáig ébren tartanak majd minket, mit sem törődve a másnap reggeli korai ébresztővel.

Nagyon jó koktélokat kínál a The Mayor of Scaredy Cat Town is, ahol egy hűtőn keresztül léphetünk be a helységbe.

Végezzünk kutatást, mielőtt megérkezünk

Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a londoni kirándulásunkból, akkor mindenképp ajánlatos egy kis kutatást végeznünk az utazás előtt. A kutatás abban segít, hogy elkészítsük az útitervünket és a lehető legtöbb helyet nézzük meg az adott környéken, ahelyett, hogy össze-vissza rohangálnánk a fővárosban. Számos letölthető applikáció van már, amelyek segítenek a tervezésben. A következők a legfelkapottabbak:

TripAdvisor: Ez egy olyan alkalmazás, amely abban segít, milyen étterembe vagy egyéb hasonló helyekre mehetünk el, ugyanis, több mint 6 millió vállalkozásról tárol adatot világszerte. Ha elolvassuk az ott lévő éttermekről vagy hotelekről beküldött értékeléseket, megjegyzéseket, sokkal könnyebb dolgunk lesz eldönteni, hogy az adott hely megfelel-e nekünk, vagy sem.

Time Out London: Ez az alkalmazás hasonló a TripAdvisorhoz. Azonban, annyiban tér el tőle, hogy az itt található információk önkéntesektől származnak.

Közösségi média: Manapság, az emberek egyre többet utaznak. Ha információra van szükségünk, szétnézhetünk a Facebookon vagy az Instagrammon, vagy megkérdezhetjük a barátainkat, ismerőseinket, akik már voltak ott.

Független útikalauzok: Rengeteg útikalauzt lehet találni az interneten, amelyek szinte minden létező ágazatra kiterjednek, amit csak el tudunk képzelni. Bármit is keresünk, mondjuk olcsó londoni utat, London egy csoporttal, London párok számára, biztos, hogy találunk valamit, ami segíteni fog az információszerzésben.

Mindenek előtt, ha Londonba látogatunk, egy dolgot tartsunk szem előtt: ne zsúfoljuk tele az útitervünket! Sokkal jobb kevesebb dolgot megnézni nyugodtan, mintsem túl sok látványosságot betervezni és túlhajszolva megnézni őket ahelyett, hogy élveznénk őket. Bárhová megyünk, gondoskodjunk arról, hogy lesz egy napunk vagy esténk, amire örömmel emlékezünk majd.