Miért nevezik a mai napot, December 26-át Boxing Day-nek Nagy-Britanniában? 1

A karácsony nemcsak a család, a barátok, a bulik és a jó kis lustálkodós filmezős esték ideje, hanem az is fontos, hogy ilyenkor végre néhány napra abbahagyhatjuk a munkát, és kiélvezhetjük a jól megérdemelt pihenést és a végtelen étel és ital okozta örömöket.

Miért nevezik a mai napot, December 26-át Boxing Day-nek Nagy-Britanniában? 3

Az Egyesült Királyságban erre ráadásul némi extra lehetőségünk is nyílik a karácsony napjának remélhetőleg javarészt kellemes eseményei után, köszönhetően a Boxing Daynek – december 26-nak. Vannak, akik ezt a napot egy csodálatos téli sétára használják, mások meg megpróbálják a profitjukat maximalizálni…

Bárhogyan is döntünk, általában a végén mindannyian örülünk ennek a napnak. De miért is hívják Boxing Day-nek, és miért ünnepeljük?

Mielőtt még nekiállnál bemutatni a boksz tudásodat a saját vagy valamelyik családtagod gyerekeinek, azt bizonygatva, hogy egy nehézsúlyú bajnok veszett el benned (valahol jó mélyen)… jobb ha tudod, hogy semmi köze a bokszhoz.

Nevét ugyanis a Boxing Day arról a 19. századi szokásról kapta, hogy az ünnepek alatt ez volt az a nap, amikor a gazdagok mindenféle ajándékokat csomagoltak be, hogy átadják azokat a kevésbé szerencséseknek, szegényebbeknek. Hagyományosan ez volt az a nap, amikor az olyan emberek, mint pl. a postások, vagy épp a szolgák, különleges karácsonyi csomagot kaptak munkaadóiktól – és amikor szabadnapot kaptak, hogy a családjukkal is tölthessenek egy kis időt.

Hagyományosan az egyházak is fontos szerepet vállaltak eme csodás napon, és év közben ami pénzt összegyűjtöttek a templomba járóktól, azt ilyenkor adták oda a rászorulóknak.

Más országok is ünneplik a Box Day-t?

Míg sok országban karácsony után van még egy extra szabadnap, nem mindegyik ünnepli a Box Day-t. A Box Day szinte ugyanolyan különleges, mint a karácsony sokak számára az Egyesült Királyságban – ez a pihenés ideje a karácsony napjával járó nagy stressz után. A Boxing Day munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban, méghozzá már 1871 óta.

Ha szombatra esik, akkor a következő hétfő válik szabadnappá, ha pedig vasárnapra esik, akkor a következő kedd.

A Boxing Day-t azokban az országokban ünneplik, amelyek korábban a Brit Birodalom részét képezték – így például Hongkongban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában, Nigériában, Trinidad és Tobagoban, Szingapúrban, Dél-Afrikában és Bermudán.

Sok országban elsősorban a fekete péntekhez hasonló vásárlási ünnepként ismerik – és ezen a napon kezdődik sok akció is.

Más országokban ez a nap szintén még mindig munkaszüneti nap, de inkább vallási jelentőséggel bír például Romániában, Magyarországon, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Csehországban és Skandináviában is úgy van számon tartva, mint a karácsony második napja.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után