Sok kérdést küldtek be a Reality Check-nek arra vonatkozóan, hogyan fogja érinteni az emberek személyes helyzetét az EU elhagyása. David Cameron azt mondta mikor lemondott, hogy az utódjára, Theresa May-re hagyja az 50. cikkely aktiválását, amely ugye, az a pont, ahonnan a Brexit tárgyalások megkezdődnek.

_90084328_ehic_thinkstock

Amint a kilépési tárgyalások a kezdetüket veszik, azokat két éven belül be kell fejezni. Az időt ki lehet terjeszteni, azonban ehhez az szükséges, hogy az összes 28 tagállam megszavazza azt. Az emberek rengeteg kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogyan fogja őket személyesen érinteni az Unióból való kilépés. A legtöbbször feltett kérdések a következők voltak:

Szükség lesz-e útlevélre?

Az Európai Unió felirattal rendelkező brit útleveleket a tárgyalások ideje alatt még nyugodtan lehet használni. Tehát nem kell aggódni azoknak a magyaroknak, akik esetleg már rendelkeznek ilyen útlevéllel.

AZ Európai Egészségbiztosítási kártyám használható lesz-e a továbbiakban?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card – EHIC) arra jogosítja fel a tulajdonosát, hogy bármelyik tagállamban sürgősségi egészségügyi ellátást kapjon, amelyiket éppen meglátogatja. Ez bármelyik EU-tagállamban működik, ill. még Svájcban és az Európai Gazdasági Térség tagországaiban is, mint Norvégia, Leichtenstein és Izland.

Amíg a tárgyalások folynak a kilépésről, addig használható és érvényes a kártya. Aztán pedig, ha az Egyesült Királyságnak sikerül kedvezményes hozzáférést szereznie az egységes piachoz, mint amilyen az Európai Gazdasági Térség országainak van, valószínűleg, az EHIC kártyát is tovább használhatjuk majd. Egyébként, a szigetországnak kölcsönös egyezségei vannak számos országgal, beleértve Ausztráliát és Új-Zélandot, amelyek értelmében, az oda látogatók ingyenes sürgősségi ellátást kaphatnak. Előfordulhat, hogy ehhez hasonló megállapodások születhetnek az EU-tagállamokkal is.

Szükségük lesz-e vízumra a brit állampolgároknak?

Mindaddig, amíg az Egyesült Királyság hivatalosan még tagja az EU-nak, a britek szabadon utazhatnak az unióban. Aztán, bár lesznek szigorítások ezzel kapcsolatban, nem valószínű, hogy az EU-tagállamok el akarják majd riasztani a turistákat. Egyébként pedig, sok olyan ország van az Európai Gazdasági Térségen kívül, amelyet a brit állampolgárok 90 napig meglátogathatnak vízum nélkül, így valószínű, hogy hasonló megállapodások születhetnek majd az európai országokkal is.

Mi a helyzet az EU-s jogosítvánnyal?

Az EU-s jogosítványok, ugyanúgy, mint az EU emblémával ellátott útlevelek, mindaddig érvényben maradnak, amíg a kilépési tárgyalások be nem fejeződnek. Hogy azután mi történik, az ezektől a tárgyalásoktól függ, viszont az egyik lehetséges megoldás az az lesz, hogy egy új külsejű jogosítványt fognak bevezetni, amint a régiek lejárnak.

Mit jelent a Brexit azoknak, akik az EU más országaiból érkeztek az Egyesült Királyságba?

Az adatok szerint, kb. 3 millióan élnek a szigetországban olyanok, akik az EU egyéb tagállamaiból érkeztek. A kampány alatt nem kezdeményezték azok tömeges deportálását. Tehát, ettől nem kell tartani.

Valószínűtlen, hogy bármilyen változás történne az EU-s bevándorlók státuszában a Brexit tárgyalások ideje alatt, és egyébként is, azt tervezik, hogy a jelenlegi bevándorlók maradnak majd az országban azután is, hogy az kilépett az EU-ból.

Ugyanez a helyzet a 1.2 milliónyi brittel is, akik az EU valamelyik tagállamában élnek. Azonban, a maradásukkal kapcsolatban felmerülnek majd bizonyos részletek a tárgyalásokon, amelyekben meg kell majd állapodniuk a feleknek.

Például, jelenleg, a britek az állami nyugdíjukat más EU-s országokból is igényelhetik, ahol évente bizonyos emeléseket is kapnak az infláció miatt. Ugyanezt megtehetik más országokban is az EU-n kívül, amelyekkel az Egyesült Királyságnak van szociális biztonsági megállapodása. Azonban, számos más országban a brit nyugdíjasok nem kapnak emelést minden évben, amely azt jelenti, hogy az infláció csökkenti a vásárlóerejüket. Nem biztos, hogy a brit nyugdíjasok továbbra is éves nyugdíjemelést kapnak majd az EU területén.

Ugyanez a helyzet az egészségüggyel. Azok a britek, akik az EU egyéb tagállamaiban élnek, állami egészségügyi ellátásra jogosultak, amelyet a szigetország fizet. Az, hogy ez a továbbiakban hogyan fog működni, szintén tárgyalások kérdése.

Mi a helyzet a vegyes házasságokkal?

Az elmúlt évek során sok vegyes házasság született a szigetországban, amelyben az egyik fél brit, a másik pedig valamelyik EU-tagállamból származik. Sokan pánikba estek amiatt, hogy egyiküknek vissza kell majd mennie a saját országába, így családi vészhelyzet alakul ki.

Az információk szerint, nem fogják arra kényszeríteni az EU-s állampolgárt, hogy visszatérjen a hazájába, ha már évek óta az országban él. Ha esetleg mégis gondok merülhetnek fel a kérdéssel kapcsolatban, az illető kérelmezheti a brit állampolgárságot, mivel egy brittel él házasságban.

Be lesznek-e újra vezetve az adókorlátok?

Például, meg lesz-e határozva az, hogy csak mondjuk, hat üveg bort hozhatunk be otthonról visszaérkezve?

Mindaddig, amíg nem születik egyezség, nem kerül sor adókorlátozás bevezetésre.

Egyelőre, az EU-s országokon kívülről négy liter, azaz, öt üveg bort szabad az Egyesült Királyságba hozni.  Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]