Az egyik jól ismert köztisztviselő arról beszélt, hogy mire számíthatnak a szigetországban lévő EU állampolgárok, ha a britek kilépnek.

8215

Folyamatosan röppennek fel a hírek a brit médiában, hogy mi lesz, most, hogy a britek megszavazták, hogy kilépnek az EU-ból. Egyik nap ezt mondják, másik nap azt. Sajnos úgy tűnik a bizonytalanság és a fejetlenség igen nagy jelenleg az országban. Az angliai magyarok számára talán a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy mennyire kell aggódniuk a maradás lehetőségét illetően. Erről pontos és kimerítő válasszal még valószínűleg jóideig nem fog szolgálni senki. Amit tudunk, hogy amennyiben kilépünk, az is legalább 2 év mostantól számítva, és addig senkit nem fog piszkálni a kormány, hiszen továbbra is EU tagállam a szigetország. A nagy kérdés, hogy utána mi lesz, ez azonban nagyban fog függeni az EU és Nagy-Britannia közt lezajló tárgyalásoktól.

NADE! Aki biztosra szeretne menni, és nem akar aggódni, azoknak itt van némi infó, ami nem találgatás.

1041901613

Mark Sedwill, azt nyilatkozta, hogy mindazoknak az embereknek, akik az ún. „Permanent residence card” birtokában lesznek, mire Nagy-Britannia kilép, nem lesz mitől félniük, ugyanis minden eddigi joguk megmarad és nem csorbul majd, és a kitoloncolástól sem kell majd egy másodpercig sem tartaniuk.

A Permanent resindence card, vagyis az állandó tartózkodási engedélyt igazoló okmány megszerzéséhez 5 évet kell eltöltenünk Nagy-Britanniában. Aggódnunk pedig azért nem kell, ha ez nálunk van, mert a törvény kimondja, hogy akinek ilyen státusza van, az maradhat az országban akár kilépnek a britek, akár nem.

Természetesen a többi itt élő és dolgozó EU-s állampolgár helyzete sem kilátástalan, csak bizonytalanabb. Mint korábban említettük az ő kilépés utáni sorsuk a tárgyalásoktól és a parlament akaratától függ majd. Az szintén bizonyos, hogy a kilépést követő tárgyalásoknak részét fogja képezni az EU bevándorlók sorsa, mivel az EU-val csak úgy kereskedhetnek a britek, hogy akár tagállam, akár nem, az EU-ban érvényes szabad munkaerő áramlásnak létre kell jönnie. A britek ez alól szeretnének valamiféle kibúvót, hogy kontrollálhassák a beáramló emberek számát.

Nagy valószínűséggel a kilépés után a már itt élőket nem fogják egyből megbolygatni, többek közt azért sem, mert az EU-ban él nagyjából 1 millió brit, így valószínűleg akkor őket meg azokból a tagállamokból tessékelnék ki, ilyet pedig az akkorra esedékes parlamenti választások miatt a kormány nem mer majd meglépni. Amire több esély van az az, hogy az újonnan a szigetországba érkezők számára nehezítik majd meg a kijövetelt és a letelepedést, például azzal, hogy nem garantálják számukra a maradás lehetőségét, és feltételekhez kötik a munka és a legtöbb támogatás megszerzését.

A fent említett Permanent Residence Card megszerzéséhez szükséges információk itt találhatók meg.   Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-36849071

[fblike]