Mesterlövészek irtják a rókákat Londonban 1

A brit fővárosban mesterlövészeket lehet bérelni, akik kérésre lövik ki a visszajáró kóbor rókákat az udvarról, vagy a ház környékéről. A rókavadászat nem törvényellenes, viszont finoman szólva is vita tárgyát képzi.

sub-Sniper-master675

Nagy-Britanniában van a világon az egységnyi területre eső legtöbb lakott területen élő róka. Ez az 1930-as években történt mesterséges betelepítéseknek köszönhető. Jelenleg Londonban több a róka, mint ahány busz található a városban. A populáció mérete meghaladja a 10 ezret.

Folyton az utcákon, kertekben és nyílt területeken kóborolnak étel után kutatva. Zajosak, büdösek, feltúrják a virágoskerteket és széthordják a szemetet a kukákból. Mindezek mellett nem egyszer támadtak már emberre. A Londoni Állatkert területén több pingvint és flamingót is eltettek láb alól és egy alkalommal egy csecsemő ujját is leharapták.

A rókák ügye ugyanakkor nagy ellentéteket és vitákat okoz abban az országban, ahol a XVIII. században megszületett a rókavadászat fogalma, és ahol egyébként ezzel ellentétben az állatok jogai híresen nagy becsben vannak tartva.

sub-sniper-articleLarge

Phil, a 63 éves „rókavadász” nem járult hozzá, hogy vezetéknevét nyilvánosságra hozzák. „Nem szeretném, hogy valaki kiszúrja a kocsim kerekeit, vagy molotov koktélt dobjon a házamra.” – nyilatkozta. Az ügyfelei legtöbbször iskolák, farmok, tenisz klubok vagy kisgyermekes családok. Volt már azonban rá példa, hogy valaki a csivaváját akarta csak megbosszulni, aminek a tetemére a kertben bukkant rá, róka harapásokkal a nyakán. Phil 75 fontot kér az első rókáért, és további 50-et minden további kilőtt példányért. „A lelőtt állatok egy farmra kerülnek, ahol csirke táp lesz belőlük. A sors iróniája.” – tete hozzá.

jp-sniper-articleLarge

A rókáknak azonban legalább annyi rajongója van, mint amennyi ember utálja őket. Sokan rendszeresen etetik, gondozzák őket és cuki videókat posztolnak róluk a közösségi oldalakra. A rókák vadászatát még 2004-ben tiltották be egy majdnem 700 órányi parlamenti vitát követően, amikor is a kormány végül az állatok jogait részesítette előnyben. A rókák száma azóta viszont robbanásszerűen megnőtt. Egy nemrég bevezetett törvény szerint a rókák kilövése indokolt esetben engedélyezett.

Az állatok kilövése azonban nem megoldás, mivel pár napon belül jön a helyére új. Sokan az anti róka spray-re esküsznek, ami róka vizelet szagú, így a többi állat azt hiszi, hogy az adott terület már foglalt. A legfontosabb tanács azonban azok számára, akik el akarják kerülni őket, hogy ne hagyjanak ételt a szabadban.

Forrás: New York Times

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után