Mennyivel emelkednek a londoni metró- és buszjegy árak, és mikortól? 1

A brit főváros lakossága meglehetősen nagy káosszal szembesült az elmúlt néhány hónapban, mivel a Transport for London (TfL) dolgozók sztrájkjai hatalmas fennakadásokat okoztak az utazóknak és a tömegközlekedést használóknak, ráadásul 2023-ban újabb munkabeszüntetések várhatók.

Mennyivel emelkednek a londoni metró- és buszjegy árak, és mikortól? 3

Ahogy a megélhetési költségek továbbra is emelkednek, a TfL is áremeléseket jelentett be a londoni metró- és buszjárataira vonatkozólag, ami azt jelenti, hogy a jegyek és bérletek ára is tovább fog növekedni. De mikor emelkednek az árak, és mennyivel? Itt van minden, amit tudni kell.

Mikor lépnek életbe a TfL áremelései?

London polgármestere, Sadiq Khan ma reggel bejelentette, hogy március 5-től átlagosan 5,9%-kal emelkedik a londoni metró, busz, overground, Elizabeth line, DLR és villamos viteldíjak árát. Mr. Khan elmondta, hogy a kormány arra kényszerítette, hogy a vonaljegyek áremelkedésével összhangban emelje az árakat.

Azt mondta: „2016-tól öt évre befagyasztottam a TfL viteldíjait, hogy londoniak milliói számára elérhetőbbé tegyem a közlekedést. De a kezem a járvány óta meg van kötve a kormány által a közelmúltban a TfL sürgősségi finanszírozási megállapodásában meghatározott szigorú feltételek miatt, ami azt jelenti, hogy Londonban a nemzeti vasúti viteldíjakkal azonos mértékben – 5,9 százalékkal – kell emelni a viteldíjakat.”

“Ez egy kihívásokkal teli időszak városunk számára, mivel a kormány nem finanszírozza teljes mértékben közszolgáltatásainkat, de eltökélt szándékom, hogy továbbra is egy zöldebb, biztonságosabb és igazságosabb Londont építhessünk mindenki számára.”

Ezen túlmenően a mai naptól (január 18-án, szerdától) állandósult a Covid-19 világjárvány kezdetekor bevezetett szabály, hogy a nyugdíjasok sem utazhatnak ingyen reggel 9 előtt, amely nagyjából évi 40 millió font pluszt jelenthet.

Mennyivel emelkednek a jegy árak?

Idén is 10 pennyvel emelkednek a buszok viteldíjai, ami azt jelenti, hogy március 5-től egyetlen buszos utazás 1,75 fontba fog kerülni. A többszöri buszos utazás napi felső határa 30 pennyvel, 5,25 fontra emelkedik. A londoni metrójáratokon az Contactless és Oyster kártyák 1. és 6. zóna közti viteldíjainak felső határa napi 14,90 GBP-ra és heti 74,50 GBP-ra emelkedik.

  • Az 1. zóna csúcsidőben való használata 30 pennyvel 2,80 fontra emelkedik, ami 12 százalékos emelés.
  • Csúcsidőn kívül az 1. zóna metró viteldíja 20 pennyvel 2,70 fontra emelkedik.
  • A legtöbb metró jegy ára utanként 10 pennyvel emelkedik.
  • A hétnapos busz- és villamosbérlet ára 1,40 fonttal 24,70 fontra emelkedik.
  • A Hopper jegy ára, amely egy órán belül több buszos utazást tesz lehetővé változatlan marad.
  • Az 1-4. zóna területén érvényes metró- vagy vasúti utazás napi felső határa 70 pennyvel 11,70 GBP-ra emelkedik

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után