A brit kormány azt ígéri, hogy segít az alacsony fizetéssel rendelkezőeknek abban, hogy túléljék a nehéz időket a megtakarításuk összegének megemelésével. De mi minősül manapság ésszerű megtakarításnak?

472974825

Történnek az életben rossz dolgok. Elveszítheted az állásodat, elválhatsz, vagy elakadhatsz a bérleti díjjal, esetleg drága felújításba kell kezdened, lakáshitelt felvenned. Vagy csak szokatlanul magas gázszámlát kell fizetned, vagy venned kell egy laptopot, esetleg telefont, mert az előzőt ellopták. Elromolhat az autód, vagy egy távol élő rokonod, családtagod holttestének a hazaszállítását kell kifizetned. Ha nincs semmi, vagy szinte semmi megtakarításod a bankban, akkor nagyon nehezen tudsz megküzdeni ezekkel a nehézségekkel —, mivel azért ugye, enned is kell, és néha ruhákat is kell venned magadnak.

Tehát, mennyi pénzt is kellene megtakarítanunk azért, hogy felkészüljünk a hasonló, váratlan esetekre?

A Step Change jótékonysági szervezet szerint, ha minden háztartásnak a Királyágban lenne 1000 fontja megtakarítva, az milliók számára csökkentené jelentősen az adósság problémáját. Martin Lewis, a MoneySavingExpert.com alapítója, azt tanácsolja, hogy mindenki hozzon létre egy vészhelyzeti alapot, legalább hat havi számla kifizetésére elegendő összeggel. De talán, a három havi sem lenne túl rossz. Ugyanakkor, elismeri, hogy ez nem lenne könnyű, különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára.

A 2015 decemberében készült legfrissebb hivatalos adatok a Királyságban dolgozók átlagos heti keresetére vonatkozóan azt mutatják, hogy az átlagos heti fizetés az országban 496 font. Azonban, rengetegen keresnek ennél sokkal kevesebbet. (Köztük mi, magyarok is, például.) Tehát, ha lejjebb megyünk, kb. 250-350 fonttal, vagy még ennél is kevesebbel számolhatunk hetente.

A Money Under 30 amerikai pénzügyi oldal szerint, 1 vagy 2 heti fizetés megtakarítása lenne megfelelő összeg havi lebontásban, amit ha lefordítunk az itteni viszonyokra, akkor ez durván 300-600 fontot jelent.

Egy vészhelyzeti alap lehetővé kell, hogy tegyen félévi vagy kilenc havi kiadást. Ha így számolunk, és félreteszünk havi 1000 fontot, akkor 6000 vagy akár 9000 fontot is megspórolhatunk hat vagy kilenc hónap alatt. Azonban, az ilyen szintű spórolás elég lehetetlennek tűnik nagyon sok ember számára. Egy átlagos magyar örül, ha 200-400 fontot félre tud tenni havi viszonylatban. A Money Advice Service által végzett kutatás szerint 4 felnőttnek a 10-ből nincs 500, vagy ennél több fontja megtakarítva az Egyesült Királyságban. Egy másik, az ING által végzett kutatás eredménye azt mondja, hogy a Nagy-Britanniában élő felnőttek 28%-nak semmi megtakarítása sincs a bankban.

Mégis, mennyire van szükséged ahhoz, hogy megvédd magad a nélkülözéstől napjainkban?

A 46 éves Simon (Withernsea, East Yorkshire), tévesen 230 fontot kapott hetente gyereknevelésért járó családi támogatásként, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban többször is megpróbált beszélni az illetékesekkel. Később, kiderült, hogy hiba történt és többet kapott a kelleténél, ezért arra utasították, hogy fizessen vissza több mint 5000 fontot. A lakáshitelével és a számlákkal együtt, így lett végül 18000 font adóssága, mielőtt kapcsolatba lépett a Step Change-el, hogy segítséget kérjen tőlük.

„Ez egy ideig nagyon megnehezítette a helyzetünket” — mondta Simon. „Kiárusításon kellett eladnunk mindent, amit tudtunk — az autónkat, és egyéb dolgainkat. Sosem tudhatod, hogy mi történhet, de azt tanácsolom mindenkinek, hogy legalább félévi nettó fizetésnek megfelelő összeget mindenki tegyen félre, aki tud, bár tudom, hogy ez nagyon nehéz.” Simon nettó 34 000 fontot keres évente, amelyből megpróbál évi 12 000 fontot félretenni.

article-2585969-1C77377E00000578-147_634x448

Lianne, aki a Port Talbot (South Wales) ügynökségnek dolgozik, 7 fontot próbál meg félretenni hetente, de elmondása szerint, gyakran hozzá kell nyúlnia, amikor nagyobb összegű havi számlákat kell kifizetnie, annak ellenére, hogy a minimális fizetés fölött keres. „Mindent egybevetve, keményen küszködök a megélhetésért hétről hétre” — mondja, „és nincs mód arra, hogy meg tudjak takarítani valamennyit, és ezt a pénzt folyamatosan a számlán is tudjam tartani az év során.”

„Rá kell jönnöd arra, hogy mi a megvalósítható a számodra” — mondja Yvonne Goodwin, az Yvonne Goodwin Wealth Management vezérigazgatója. „Meddig élhetnél a pénzedből, ha nem dolgoznál? A legtöbb ember homokba dugja a fejét. Nem igazán akarnak erre gondolni, ami tulajdonképpen rossz gondolkodásmód.”

Goodwin szerint, az embereknek sokkal inkább a kiadásokra, mintsem a jövedelemre kellene koncentrálniuk, amikor azt próbálják meg kitalálni, mennyit kellene megtakarítaniuk. „Ha 2000 fontot keresel havonta és 1000-ret költesz kiadásokra, és tegyük fel, 3 hónapig nem tudsz dolgozni, 3000 font félretett pénzre lesz szükséged, hogy kihúzd addig. De ki tudja, talán hat, vagy ennél is több hónapig is lehetsz munka nélkül.”

„Mielőtt az emberek elkezdenének megtakarítani, először, ki kell fizetniük a magasabb adósságaikat.” Lewis óvva int attól, hogy a megtakarításunkat a takarékszámlánkon hagyjuk — aminek kb. 1% a kamatlába —, ha ez azt jelenti, hogy a hitelkártyánkon tartozás van, aminek a kamatlába 20%.

„Sokkal jobb lenne, ha kifizetnénk a hitelkártyán lévő adósságot, és üresen hagynánk a számlát ebben az esetben. Így még használhatjuk a hitelkártyát vészhelyzetben. Még ha az alacsony jövedelemmel rendelkezők bónuszt is kapnak a kormánytól a Help to Save program keretein belül, akkor is az a legjobb, ha távol tartjuk magunkat a hosszú lejárati idejű hitelkártyás tarozásoktól” — tanácsolja Lewis.

A Birmingham-i 30-as éveiben járó Andrew, aki építőmunkásként dolgozik, a feleségével lakáshitelre gyűjtenek. Ketten összesen, évi 35,000 fontot keresnek. „Ketten 150 fontot tudunk félretenni havonta” — mondja. „Nagyon nehéz. Ha valami történne velünk, akkor az egyetlen lehetőségünk az lenne, ha hozzányúlnánk a lakásra félretett pénzhez.”

Hogyan fog segíteni a kormány a megtakarításban?

George Osborne pénzügyminiszter szereti arra emlékeztetni az embereket, hogy makro-gazdasági szinten nagyon fontos az, hogy ”addig javítsuk meg a tetőt, amíg süt a nap”, és a Help to Save  abban próbál segítséget nyújtani az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek, hogy több pénzt tudjanak megtakarítani. Ez a tervezet 2018 áprilisában veszi kezdetét, és akár 600 font bónuszt ad azoknak, akik képesek lesznek arra, hogy havi 50 fontot félretegyenek két éven keresztül. Ezt ugyanígy megismételik újabb két év múlva, ha a megtakarítás ugyanebben az arányban halad tovább. Tehát, összesen, a kormány 1200 fontot is adhat az így megtakarított 2400-hoz. Ez tartalmazza a kamatot is, amellyel így akár 3600 font megtakarítása is megvalósulhat.

A Help to Save-et azok vehetik igénybe, akik minimális jövedelemmel rendelkeznek, vagy Working Tax Credit jövedelem kiegészítést kapnak. A bónusz összege attól függ, hogy az alacsony jövedelműek félre tudnak-e tenni 50 fontot két éven keresztül. De nagyon sok ember számára egy ilyen szintű megtakarítás is csak álom marad.

Nyilván nekünk, itt élő magyaroknak is vannak, vagy lehetnek otthon vagy akár már itt is felhalmozódott adósságaink, amiket ki kell fizetnünk, vagy szeretteink otthon, akiket rendszeresen támogatunk. A megtakarítás számunkra is nagyon nehéz, főleg akkor, ha már családunk is van itt, akiket el kell tartanunk. Ti mit gondoltok, az itt élő magyaroknak mennyit kellene, ill. mennyit tudnának félretenni havonta ahhoz, hogy fel legyenek készülve a váratlan vészhelyzetek esetére?     Forrás: www.bbc.co.uk

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára